2010-ben, a Fesztiválok Évében is folytatódik a Torkos Csütörtök hagyománya. Az immár ötödik éve hatalmas népszerűségnek örvendő rendezvény idén február 18-ára esik. A sajtótájékoztató napjáig összesen 1170 étterem csatlakozott az akcióhoz, amelynek lényege, hogy a hamvazószerdát követő napon a vendéglők az a la carte kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a vendégeik számára – mondta el […]
2010-ben, a Fesztiválok Évében is folytatódik a Torkos Csütörtök hagyománya. Az immár ötödik éve hatalmas népszerűségnek örvendő rendezvény idén február 18-ára esik.
A sajtótájékoztató napjáig összesen 1170 étterem csatlakozott az akcióhoz, amelynek lényege, hogy a hamvazószerdát követő napon a vendéglők az a la carte kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a vendégeik számára – mondta el Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A tömeges asztalfoglalások miatt azonban idén már egyre több étterem döntött úgy, hogy egészen szombatig meghosszabbítja az akciót.
Azok a vendéglátóipari egységek, amelyek részt akarnak venni a programban, egészen február 15-ig regisztrálhatnak a www.menjunkenni.hu internetes oldalon. A tavalyi évben mintegy 1300 éttermet és 230 ezer vendéget mozgósító akció célja többek között a magyar konyha népszerűsítése, és az ország különböző régióinak gasztronómiai bemutatása. Ennek megfelelően az eddig csatlakozott éttermek 26 százalékát a budapesti, 74 százalékát a vidéki vendéglátóhelyek teszik ki.
A siker érdekében idén a nagykereskedők és az éttermi beszállítók is részt vesznek a kampányban, és különböző kedvezményeket biztosítanak a mára védjeggyé vált torkos matricával rendelkező éttermeknek. A január 13-ig regisztrált vendéglők névsorát többek között a Népszabadság február 4-i mellékletében, illetve a MT Zrt. januárban megjelent, Itthon otthon van című turisztikai mellékletében böngészhetik az érdeklődők.
A Torkos Csütörtök persze nem csupán az egyetlen olyan kezdeményezés, amely a hazai bor és gasztronómiai lehetőségek népszerűsítését szolgálja – mondta Niklai Ákos, az MT Zrt. elnöke. A májusi Nyitott Pince-napokon például országszerte mintegy 150 borospince várja kedvezményes, vagy akár ingyenes borkóstolókkal a látogatókat, illetve a Márton-napi Libatour, és a külföldi gasztronómiai lapok képviselőinek szervezett itthoni tanulmányutak is mind a magyar konyha és ízvilág népszerűsítését szolgálják.
Az ételkínálat mellett persze, fontos a kulturált, vendégbarát étteremkép kialakítása is. Az 1994 óta létező Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny vendéglátóiparban tevékenykedő nyerteseit így 2006 óta az úgynevezett Rozmaring-díjjal jutalmazza az MT Zrt. A 2009-es elismeréseket Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára adta át.
Forrás: MTI
$beszur$