Főoldal > DIÉTA > Mit tegyél, ha túl sokat ettél?

Mit tegyél, ha túl sokat ettél?

életmódétkezésevés
0

Írta:

Az év végi partik időszakában veled is simán előfordulhat, hogy nem tudsz ellenállni és túlzásba viszed az evést, ivást.

A guszta falatkák, ínycsiklandozó fogások és isteni sütik közé keveredve könnyű többet enni annál, mint amennyit terveztél, sőt annál is, mint amennyit valójában bírsz. Az eredmény teltségérzet, hasfeszülés, émelygés és mindenféle emésztési nehézség. Néhány SOS-praktikával azonban legyőzheted a kellemetlen tüneteket.

Kajastop Amikor azt érzed, hogy majd szétpukkadsz, tarts hosszabb evésszünetet! Tekints rá úgy, mint egy mini böjtre, amikor semmit sem eszel több órán vagy akár fél napon keresztül. Az emésztőrendszerednek így is épp elég dolga van, kíméld meg a további feladatoktól. Csak akkor egyél újra, ha már kopog a szemed az éhségtől.

Teázz! Inni persze lehet, sőt jót is tesz. Egy csésze zöld tea élénkít és kíméletes a gyomorhoz, csakúgy mint a borsmenta, az édeskömény vagy a gyömbér tea. Ezek a legjobbak, ha a teltségérzeteden enyhíteni, az emésztéseden pedig gyorsítani akarsz.

Mozogj! Bármennyire is nehéz rávenni magad, már egy kiadós sétával vagy könnyű edzéssel is sokat tehetsz a könnyebb emésztésért, és 2-3 órával a lakomázásod után néhány jógaászana is áldásos lehet. A lefelé néző kutya-, a teve-, a pillangó- és a csónakpóz elsősorban a hasi területeket energetizálja, miközben a tested többi részét is megdolgoztatja.

Csak kíméletesen! A nagy evészet utáni napokon álljon extrán egészséges ételekből a menüd. Jöhetnek a salátavariációk, a finom krémlevesek, a változatos gabonaköretek és a friss gyümölcsök. Italként kortyolj citromos (3 dl vízhez, negyed citrom leve) vagy almaecetes vizet (3 dl vízhez 1 evőkanál almaecet). Ezek a zsíros és édes ételek utáni sóvárgásodat is megfékezik.

A cikk folytatását keresd a Well&fit magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X