Főoldal > ÉV EDZŐJE > Melyik edzés előtt mit érdemes enni?

Melyik edzés előtt mit érdemes enni?

diétaedzésenergiaétkezésfehérje
0

Írta:

Rengeteg tippet hallhatsz avval kapcsolatban, mit javasolt fogyasztani edzés után, azonban az edzés előtti táplálkozásról már jóval kevesebb szó esik. Jogosan felmerül a kérdés, mit ajánlott enni futás, erősítő edzés vagy éppen jóga előtt.

Ahhoz, hogy legyen elég energiád, nem tanácsos üres hassal edzeni, de az sem előnyös, ha nyomja a gyomrodat a nemrég elfogyasztott bőséges fogás, és alig bírsz megmozdulni. A legjobb választás egy kisebb köztes étkezés edzés előtt 1-2 órával (egyéni anyagcserétől függően). A különböző edzéstípusokhoz azonban más-más praktikák szükségesek.

Futás

A futáson belül sem mindegy, hogy milyen céllal készülsz edzeni. Ha csak egy lazább kocogásba fogsz, hogy égesd a zsírt és kiszellőztesd a fejed, egy kisebb étkezés egy-másfél órával a futás előtt bőven elegendő ahhoz, hogy elűzze az éhséged, egyensúlyba tartsa a vércukorszinted, energiát adjon, de ne terheljen le. Ilyenkor a legjobb választás:

  • egy banán,
  • egy müzliszelet,
  • vagy 2-3 szelet natúr puffasztott rizs.

Azonban, ha nagyobb célokat tűztél ki magad elé, félmaratonra vagy maratonra készülsz, ennél sokkal több energiára lesz szükséged. Ilyenkor nyugodtan növeld a szénhidrátbeviteled, és fogyassz el egyet az alábbiak közül:

  • egy nagy tál banános-fahéjas zabkása,
  • egy szelet reform brownie,
  • vagy két szelet teljes kiőrlésű toast kenyér csirkemell sonkával vagy cottage cheese-zel.

Sokan üres gyomorral szeretnek futni, amely nem túl nagy gond, amennyiben bírja a szervezeted, és a zsírégetés a célod. Arra azonban figyelj, hogy ilyenkor ne told túl az edzést, csak és kizárólag kocogj, illetve minél több vizet igyál. Egy órás vagy annál hosszabb futás üres gyomorral semmiképp sem javasolt.

Erősítő edzés

Ha nem vagy éhes, erősítő edzés előtt nem kötelező külön étkezést beiktatnod. Azonban, ha rég ettél és korog a gyomrod, vagy úgy érzed, hogy túl gyenge vagy, így nem lesz elegendő energiád, súlyzózás előtt egy órával fogyassz olyan ételt, amely szénhidrátot és fehérjét is tartalmaz, mint

  • egy banánturmix,
  • egy alma egy kis tenyérnyi mandulával,
  • egy kisebb adag zabkása,
  • vagy két szelet puffasztott rizs mogyoróvajjal és banánnal.

32059672 - healthy diet  food  on wooden  background. selective focus

Jóga

A jógánál és a pilatesnél kifejezetten fontos, hogy ne terheld túl a gyomrod az óra előtt. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor egy lefele néző kutya- vagy kobrapóz közben felkeveredik a gyomrod.  A rostdús ételek fogyasztásával is vigyázz, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek ugyanis puffadást és gázosodást okoznak. Mégis mit egyél, ha éhes vagy jógázás előtt? Ilyenkor a legjobb, ha az alábbiakat fogyasztod:

  • egy kis doboz görög joghurt bogyós gyümölcsökkel,
  • egy alma egy-két teáskanál mandulavajjal,
  • vagy egy tenyérnyi sótlan magmix.

Összegzés

Mindenki szervezete más és más, de szerencsére, néhány edzés után könnyedén kitapasztalhatod, számodra mikor és milyen táplálék a legmegfelelőbb. Van, akinek akár két órára is szüksége van az emésztéshez, míg másoknak az sem okoz problémát, ha edzés előtt negyed órával bekapnak valamit. Érdemes edzés előtt zsírszegény ételeket fogyasztani, mert emésztésükhöz kevesebb időre van szüksége a szervezetednek. Ilyenkor célszerű kerülni a fűszeres ételeket, mivel gyomorégést okozhatnak, akárcsak a rostot, amely puffadáshoz vezethet. Általános szabályként elmondható, hogy minél könnyebben emészthető ételeket válassz, minden egyes falatot alaposan megrágva.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X