Bár a cékla szuperegészséges, mégis vannak olyan kevésbé ismert mellékhatásai, amelyek sokakat meglephetnek. Ha rendszeresen fogyasztod, érdemes tisztában lenni velük – így elkerülheted a kellemetlenségeket.
A cékla igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: gazdag vasban, folátban, antioxidánsokban, támogatja a keringést és méregtelenítést, sportolók pedig teljesítményfokozóként is előszeretettel fogyasztják. Ám mint minden „csodaszernek”, ennek is lehetnek árnyoldalai. Bár ritkán okoz komoly problémát, bizonyos körülmények között kellemetlen tünetek, sőt egészségügyi kockázatok is társulhatnak a túlzásba vitt vagy rendszeres céklafogyasztáshoz. Lássuk, melyek ezek a kevésbé ismert hatások!
1. Vizelet és széklet elszíneződése
Sokakat megijeszt, amikor a vécében pirosas elszíneződést látnak – ez az úgynevezett „beeturia”. Ártalmatlan, de könnyen összetéveszthető vérzéssel.
2. Emésztési kellemetlenségek
A magas rosttartalom puffadást, gázképződést, sőt hasmenést is okozhat, különösen, ha valaki hirtelen fogyaszt belőle nagyobb mennyiséget.
3. Vesekő kockázat
A cékla sok oxalátot tartalmaz, ami hajlamosíthat vesekő képződésére, főleg azoknál, akik erre genetikailag érzékenyek.
4. Vércukor-ingadozás
Bár glikémiás indexe közepes, a benne lévő természetes cukrok hirtelen vércukorszint-emelkedést válthatnak ki, ami cukorbetegeknek különösen fontos figyelmeztetés.
5. Vérnyomás túlesés
A cékla nitráttartalma kedvezően tágítja az ereket, csökkentve a vérnyomást – de ez bizonyos gyógyszerekkel együtt túlzott vérnyomásesést is okozhat.
6. Allergiás reakciók
Bár ritka, előfordulhat csalánkiütés, viszketés vagy torokduzzanat, ha valaki érzékeny a céklára.
7. Veseműködési problémák súlyosbodása
Krónikus vesebetegségben szenvedőknek érdemes óvatosnak lenniük, mert a cékla fokozhatja a szervezetben a kálium felhalmozódását.
8. Bőrkiütés, bőrpír
Nagyobb mennyiségben a céklában lévő pigmentek egyeseknél bőrtüneteket, átmeneti kiütést okozhatnak.
A cékla kiváló szuperélelmiszer, de nem árt mértékkel fogyasztani, és figyelembe venni az egyéni érzékenységeket. Ha változatos étrend részeként kerül az asztalra, inkább a pozitívumai érvényesülnek – ám ha furcsa tüneteket tapasztalsz, lehet, hogy a túl sok cékla áll a háttérben.

