Főoldal > AKTUÁLIS > Mi az igazság a fehérje-alapú diétákról?

Mi az igazság a fehérje-alapú diétákról?

diétaegészségfehérjefogyókúra
0

Írta:

Az 1980-as évektől világszerte észlelhető a túlsúlyosok, az elhízottak és a kórosan elhízottak számának folyamatos növekedése. Napjainkban az elhízás a világ fejlettebb részén népbetegségnek számít, ennek minden társadalmi és egyéni következményével: a szív- és érrendszeri, a légző- és a mozgatórendszeri, a daganatos és az anyagcsere-betegségek (diabétesz, magas vérzsírszint, máj-, epe- és hasnyálmirigy-betegség, köszvény) és a […]

Az 1980-as évektől világszerte észlelhető a túlsúlyosok, az elhízottak és a kórosan elhízottak számának folyamatos növekedése. Napjainkban az elhízás a világ fejlettebb részén népbetegségnek számít, ennek minden társadalmi és egyéni következményével: a szív- és érrendszeri, a légző- és a mozgatórendszeri, a daganatos és az anyagcsere-betegségek (diabétesz, magas vérzsírszint, máj-, epe- és hasnyálmirigy-betegség, köszvény) és a reaktív depresszió egyre gyakoribb előfordulásával. A népegészségügyi statisztikai adatok az Európai Unióban és Magyarországon is erre utalnak: a 15 év feletti népesség több mint felének az optimálisnál magasabb a testsúlya, tehát túlsúlyos, s minden ötödik felnőtt elhízott.

Az egészséges testtömeg elérésére számos mód kínálkozik. A diéták közül az utóbbi időben előtérbe kerültek a magas fehérjetartalmúak, melyek általában csökkentett szénhidráttartalmúak is (high-protein—low-carb diéták). A kutatási adatok alapján a táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy a fehérjedús táplálék alacsony glikémiás indexű szénhidrátokkal társítva jelenti talán a leghatékonyabb módszert az egészséges testsúlycsökkentésre. A kutatás eredményeit az Európai Unió is elismeri.

A fehérje alapú diéta hosszú ideje az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer, gyors és hatékony módja a súlycsökkentésnek. Az Európa Tanács hivatalos állásfoglalása (2006) elismeri a fehérjegazdag diéták testsúlycsökkentő hatását. A londoni és a koppenhágai egyetemen is végeztek kutatásokat a fehérjében gazdag diétával kapcsolatban, s mindkét esetben bizonyítást nyert annak testsúlycsökkentő hatása. A legújabb eredmények a DIOGENES nemzetközi vizsgálatban születtek és születnek, s ezekről az Európai Obesitas Kongresszusokon folyamatosan beszámolnak. E kutatások eredményei alátámasztják, hogy a vizsgált módszerek közül a magas fehérjetartalmú és alacsony glikémiás indexű (azaz lassan felszívó szénhidrátokat tartalmazó) bizonyult nem csak rövid, hanem hosszú távon is eredményesnek.

Az Egyesült Államokban 20 éven keresztül vizsgálták mintegy 82 ezer ápolónő táplálkozási szokásait, s azt tapasztalták, hogy akik a szénhidrátszegény, fehérjegazdag ételeket preferálták, azoknál az elhízással kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázata 30%-kal csökkent. Az eredményeknek köszönhetően Nyugat-Európában egyre erősödő trend a fehérjedús étrend ajánlása. Ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető.

feherjedieta2.jpg ()

A fenti kutatási eredményeket és a nemzetközi gyakorlatot látszik igazolni az is, hogy Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 hivatalos   és az egyetlen fogyókúrás   partnerévé választotta a fehérje alapú Turbó-diétát®, mely a szakértelemmel összeállított diéták és a túlsúly elleni küzdelem elkötelezett támogatója. A program 2010 és 2020 között évente 125 helyszínen végez átfogó vizsgálatokat, nyújt prevenciós és életmód-tanácsadást, megszólítva a fiatalokat, a családosokat, a nyugdíjasokat   mindenkit, aki fontosnak tartja az egészségét. A Turbó Diéta Központ szakértői az egészséges táplálkozás lehetőségeinek bemutatásával és fogyókúrás tanácsokkal segítik a szűrésen részt vevőket. Az érdeklődők megismerhetik a fehérje alapú Turbó-diéta® különböző súlycsökkentő programjait, amelyek   a legtöbb diétás eljárással ellentétben   megtartják az izomzatot, miközben a szervezetet a zsírszövet lebontására sarkallják. A módszer alkalmazása során nem lép fel éhségérzet, mivel a fehérje rendkívül laktató, telítettségérzést fokozó hatású, s az enzimes turmixpor megfelelő arányban tartalmazza a fehérjén kívül szükséges tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket is. A diéta során az inzulin a normális szinten marad   az anyagcsere-folyamatok optimális ritmust vesznek fel. A minőségi és mennyiségi fehérjebevitelnek köszönhetően a szervezet minden bevitt tápanyagot hasznosít, s az alacsonyabb energia-bevitel nyomán támadt energiahiányt a saját, elraktározott zsírtartalékaiból fedezi.

Tények a fehérjékről

•    A fehérje szervezetünk legjelentősebb építőanyaga. Izmaink 18–20% fehérjét tartalmaznak.
•    A kötőszövetben két fontos, rugalmas fehérje található: a kollagén és az elasztin.
•    Az oxigén és a szén-dioxid szállításában is a fehérje játszik központi szerepet: a hemoglobin a tüdőben felveszi az oxigént, a mioglobin pedig az izomban raktározza azt.
•    Kivétel nélkül fehérjék az enzimek, amelyek az élő szervezet kémiai folyamatait elindítják, illetve specifikusan gyorsítják.
•    A hormonok egy része is fehérje (inzulin, adrenalin, nemi hormonok, tiroxin stb.).
•    Számos biológiailag aktív anyag is fehérje természetű (pl. a gyulladásmediátor hisztamin vagy az idegi ingerület továbbításában szerepet játszó dopamin és szerotonin).
•    Az ellenanyagok (antigének) olyan fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel annak érdekében, hogy felismerje és hatástalanítsa a szervezetbe került idegen anyagokat.
•    A vérfehérjék közül az albuminok a vér ozmózisnyomásának szabályozásában és az aminosavak raktározásában játszanak szerepet. A globulinok a szervezet védekezésében és az immunitásban nélkülözhetetlenek, a fibrinogén nélkül pedig nem megy végbe a véralvadás.
•    A sejtmagok, a mitokondriumok, a riboszómák – és részben a sejthártyák   építőanyaga is fehérje.
•    A fehérjéknek – mivel vizes oldatban anionként viselkednek   fontos szerepük van a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.

Szervezetünk számára tehát nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje. A fehérjék, illetve az építőköveikként szolgáló esszenciális és nem esszenciális aminosavak bevitelét a testsúlycsökkentő a diéta során is maradéktalanul biztosítanunk kell, hogy a naponta lebomló 300 600 g-nyi, változatos működésű fehérje újraképződve a fogyókúra   azaz a megélénkülő katabolikus (lebontási) folyamatok   során is biztosíthassa a szervezet egészséges és harmonikus működését.

Forrás: NeoNoir


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X