Főoldal > AKTUÁLIS > Így fokozhatod a böjt jótékony hatását

Így fokozhatod a böjt jótékony hatását

böjthatékonyságmasszázsmozgássétaszaunawatsu
0

Írta:

A böjtöt segítő tevékenységek A léböjt alatt szilárd táplálék helyett csupán frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, gyógyteákat és friss forrásvizet fogyasztunk, így szervezetünk elhasználja tartalékait, a testünkből pedig eltávoznak a felesleges méreganyagok. A böjt jótékony hatásainak fokozásához azonban nagyon fontosak a méregtelenítést segítő tevékenységek: a testmozgás, a masszázs, vagy akár a szauna, ezért a Napsugár […]

A böjtöt segítő tevékenységek

A léböjt alatt szilárd táplálék helyett csupán frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, gyógyteákat és friss forrásvizet fogyasztunk, így szervezetünk elhasználja tartalékait, a testünkből pedig eltávoznak a felesleges méreganyagok. A böjt jótékony hatásainak fokozásához azonban nagyon fontosak a méregtelenítést segítő tevékenységek: a testmozgás, a masszázs, vagy akár a szauna, ezért a Napsugár Életház összegyűjtötte neked a legjobb tippeket.

Kerüld a megerőltető gyakorlatokat!

A böjt alatt a megerőltető testmozgás helyett kifejezetten ajánlott a jóga vagy a pilátesz, melyekkel olyan izmaidat is megmozgathatod, amelyek létezéséről eddig nem is tudtál. A gyakorlatok javítják vérkeringésedet, ellazítják izmaidat, és felszabadítják a benned lévő energiákat, így segítenek, hogy rátalálj önmagadra. Mindkét mozgásforma mentes minden bonyolult és összetett mozdulattól és ugrálástól: a jóga lassúbb és meditatív, míg a pilátesz dinamikusabb, ám mindkettőhöz nagyfokú koncentráció szükséges.

bojtcikk.jpg ()Masszázs a stressz ellen

A teljes testmasszázs vagy talpmasszázs során a masszőr átmasszírozza izmaidat. A testmasszázs kiváló stresszoldó, jótékony hatással van bőrödre, izmaidra, vérkeringésedre és idegrendszeredre. Az izmok akaratlan feszülésének feloldásával jobban fogsz aludni, így a fáradtság és az érzelmi kimerültség ismeretlen lesz számodra. Talpmasszázs alatt pedig a masszőr a megfelelő zónák masszírozásával növeli a hozzárendelt szervek vérbőségét, és ezen keresztül javítja az anyagcserédet is.

Watsu a testnek és a léleknek

A watsu nyugtat, ellazít és emellett szintén kiváló módszer a stressz oldására. Harmonizálja a vegetatív idegrendszert, ezáltal mélyebb és lassabb légzés alakul ki, lecsökken a szív sebessége, tágulnak a periférikus erek és erősödik az immunrendszer. Javítja az alvás minőségét, az emésztést, és csökkenti az aggódást. Segíti a műtétek és sérülések utáni rehabilitációt, hozzájárul a különböző mozgásszervi betegségek, ízületi gyulladások gyógyulásához, valamint igen hatékony a nyaki, háti és gerincproblémák esetén.

Gyalogolj a friss levegőn!

A séta kímélő testmozgás, és egyben nagyon egészséges. Megválaszthatod a számodra legmegfelelőbb tempót, így nem kell attól tartanod, hogy hamar kimerülsz. Serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, és javítja a közérzetet. Ha például sétával szeretnél fogyni, akkor a megfelelő táplálkozás mellet napi egy-másfél órás gyaloglás javasolt, de az anyagcsere serkentésére elegendő a napi fél óra is.

A nap végén: szauna

A szauna ellazítja izmaidat, így egy mozgalmas nap után kiváló levezetés lehet. Számtalan jótékony hatása van, többek között megszépíti a bőrt, erősíti az immunrendszert, megtisztítja szervezetedet a káros anyagoktól, javítja a vérkeringést, és feloldja a stresszt.

A léböjt alapszabályai

1.    A léböjt több mint egyszerű ivókúra.

2.    Kizárólag szakértői felügyelettel, böjtben jártas orvossal történt előzetes konzultáció után kezdjünk böjtölni!

3.    A léböjt élettani hatása mellett a lélektani hatásoknak is legalább akkora szerepük van és ugyanolyan odafigyelést kívánnak, mint a fizikai tünetek. A testi megtisztulás mellett kiemelten fontos a testi-lelki-szellemi egység visszaállítása.

4.    A teljes értékű léböjthöz váltsunk környezetet! Keressünk stresszmentes helyszínt, a kúra időtartama alatt igyekezzünk magunkra figyelni. Ismerjük meg önmagunkat televízió, mobiltelefon, internet, munkatársaink és családtagjaink valamint hétköznapi rutinfeladataink nélkül!

5.    A biztonságos böjthöz és a kívánt eredmény eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő felvezető és levezető diéta.

6.    Törődjünk a böjt alatt felszabaduló gondolatokkal, álmokkal és érzelmekkel, keressünk partnereket ezek feldolgozásához. Végezzünk kreatív, kézműves tevékenységet, hogy segítsük a szellem megnyílását.

7.    A böjt alatt engedjünk el minden feleslegesen felhalmozott anyagot, gondolatot, negatív érzelmeket (sérelmeket, haragot, dühöt), múltbéli emlékeket! Engedjük meg magunknak a pozitív érzelmeket, megbocsátást, hálát, szeretetet. Éljük meg a böjtöt, találjuk meg benne azt, amitől többé válunk általa!

8.    Végezzünk mélyre ható mozgásokat – ilyen pl. a jóga, a streching, a pilates és a gyaloglás – és meditáljunk, melyek mindegyike fokozza a böjt salaktalanító hatását, és segít az elmélyülésben!

9.    Engedjük meg magunknak a hosszú, pihentető mély alvásokat, akár délután is!

10.    A böjt kiváló alkalom az életmódváltásra is. Ápoljuk tovább a böjt során megtisztult testet, lelket és szellemet a kúra után is. Tudatosan figyeljünk rá, hogy minél tovább tiszta maradjon!

Forrás: Napsugár Életház


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X