Főoldal > AKTUÁLIS > Előzd meg a rákot zöld növényekkel!

Előzd meg a rákot zöld növényekkel!

dohányzásétrendmegelőzésrákszájüregzöldség
0

Írta:

Kockázatcsökkentés táplálkozással Már régóta esedékesnek tartotta a British Dental Health Foundation egy olyan átfogó kutatás elvégzését, amely az étkezés hatásait vizsgálja. Dr. Nigel Carter, a szervezet elnöke szerint ugyanis a szájüregi daganatok legalább felét összefüggésbe lehet hozni az egészségtelen táplálkozással. Alapvetően az egészség minden vonatkozásában fontos lenne a kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezés. Egyre […]

Kockázatcsökkentés táplálkozással

Már régóta esedékesnek tartotta a British Dental Health Foundation egy olyan átfogó kutatás elvégzését, amely az étkezés hatásait vizsgálja. Dr. Nigel Carter, a szervezet elnöke szerint ugyanis a szájüregi daganatok legalább felét összefüggésbe lehet hozni az egészségtelen táplálkozással. Alapvetően az egészség minden vonatkozásában fontos lenne a kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezés.

Egyre több bizonyíték támasztja alá azt is, hogy a halakban és a tojásban található omega-3 csökkentheti a szájüregi rák kockázatát, és ugyanilyen hatást tulajdonítanak a magas rosttartalmú barna rizsnek, teljes kiőrlésű tésztáknak, a dióféléknek és a magvaknak. Erős kockázatcsökkentő hatása van a zöld levelű növényeknek is, így például a káposztaféléknek, a brokkolinak, a spenótnak, a sóskának, a kelbimbónak, a csalánnak, de a spirulina-algának és a búzafű-lének is. 

A dohányzás a legnagyobb rizikó

A szájrák kétszer gyakoribb a férfiak, mint a nők között, bár az elmúlt években a hölgyek körében is növekszik a diagnosztizált esetek száma. Olyannyira igaz ez, hogy korábban a férfiak még ötször gyakrabban néztek szembe a betegséggel. A csökkenő különbségnek az egyre inkább hasonlító, stresszes életmód és a mindkét nemre jellemző dohányzás állhat a hátterében.

shutterstock_63799780.jpg ()“Feltétlenül hangsúlyozni kell, hogy a szájüregi daganatok kialakulását elsősorban a dohányzással hozhatjuk összefüggésbe. Azok, akiknél megszületik ez a komoly diagnózis, sokszor még mindig nincsenek tisztában a cigarettázás és a rák kapcsolatával. Éppen ezért minden fórumon bátorítani kell az embereket a leszokásra és ehhez kapcsolódóan egy egészséges életmód kialakítására, már csak a szájüregi rák kockázatának visszaszorítása miatt is. Mindazoknak, akiknek ez különösen nagy kihívást jelent, ma már dohányzásról leszoktató programok is segíthetnek.”– mondja dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa.

Az ellenőrzés minden korosztályban szükséges

Sajnos a fiatalabb korosztálynál is egyre gyakrabban fedeznek fel a száj- és torok daganatot. A kutatók szerint ez az elterjedt dohányzás, az alkoholfogyasztás, és egyes egészségtelen diéták következménye, ugyanakkor a legújabb vizsgálatok szerint a szájüregi daganatok drámai növekedése a humán papilloma vírusnak (HPV) és az orális szexnek tudható be.

Éppen ezek miatt a kevéssé közismert kockázati tényezők miatt is elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi vizit. Ilyenkor ugyanis a szakember nem csupán a szuvas fogak, de a szájüregi daganatok is kutat. A megelőzés és a korai felismerés jelentősége pedig felbecsülhetetlen.

Forrás:www.oxygenmedical.hu

Itt a jó idő, hozd formába magad! Van egy tippünk!

 Érd el te is hatékonyabban a célodat, és felejtsd el derekadra tekert strandtörülközőt!



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X