Főoldal > AKTUÁLIS > Fogyj a szupermodell edzőjének tippjeivel!

Fogyj a szupermodell edzőjének tippjeivel!

diétaételgyümölcskalóriaproteinrágásszeleteléssztáredző
0

Írta: and

Azt valószínűleg te is számtalanszor hallottad már, hogy a rendszeres mozgás mellett az sem mindegy, mit és mikor eszel. Nos, a legfrissebb kutatások szerint az is fontos, hogy hogyan – egy brit lap Rosie Huntington Whiteley és Elle Macpherson személyi edzőjét, James Duigant, valamint két dietetikust is megkérdezett, mielőtt összeállította 10 új diétás tippjét, melyek […]

Azt valószínűleg te is számtalanszor hallottad már, hogy a rendszeres mozgás mellett az sem mindegy, mit és mikor eszel. Nos, a legfrissebb kutatások szerint az is fontos, hogy hogyan – egy brit lap Rosie Huntington Whiteley és Elle Macpherson személyi edzőjét, James Duigant, valamint két dietetikust is megkérdezett, mielőtt összeállította 10 új diétás tippjét, melyek segítségével az álomalak számodra is valóság lehet.

1. Rágj tovább!

Talán te is hallottad régebben azt a diétás tanácsot, hogy az étkezések során rágd meg alaposan az első három falatot, így hamarabb telítődsz. Nos, a témában készült legújabb tanulmány is ezt igyekszik alátámasztani: eszerint két csoport tagjai közül 12%-kal kevesebbet ettek azok, akik negyvenszer rágtak meg minden falatot, mint azok, akik csak tizenötször.
 

Így tehát minél tovább majszoljuk az ételünket, annál kevesebb kalóriát fogyasztunk. Ennek kutatók szerint az a magyarázata, hogy amennyiben tovább rágunk, agyunknak több ideje van megkapni a jelzést a gyomrunktól, hogy tele van. Így a túlevést is könnyedén elkerülhetjük. A Wellness Cafe szerint ezt mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen legfeljebb csak egy kis időt veszíthetünk vele, amit a többlet-rágásra szántunk.

2. Mindig reggelizz ébredés után egy órán belül!

Biztosan ismered a mondást, miszerint a reggeli a legfontosabb étkezés. Rosie edzője is megerősíti, mennyire lényegesek az első falatok: ezzel indul be a nap, az anyagcsere, valamint azt is ez az étkezés határozza meg, milyen ételeket kívánsz majd a nap további részében. „Ezért kerüld a cukros ételeket és a péksüteményeket, és inkább egyél proteindús lazacot vagy tojást” – tanácsolja James Duigan.

3. Csak az ételedre figyelj!

Ha étkezés közben telefonálsz, zenét hallgatsz vagy mondjuk tévézel, az agyad ezekre a tevékenységekre fog fókuszálni. Ezért később jut el hozzá a gyomrod telítettségérzésről küldött üzenete, így – mivel késik az üzenet – jóval tovább folytathatod az evést. A megoldás egyszerű: ha eszel, csak az ételeddel törődj, ilyenkor semmi más nem fontos! És ne feledkezz meg az első pontban már említett alapos rágásról sem.

4. Óvatosan a főzéssel!

Itt most nem a konyhai balesetekre célzunk, hanem arra, hogy soha ne főzd túl az ételed, mert ezáltal elveszítheti a tápanyag- és vitamintartalmának egy részét. „Ha pedig nem elég tápláló az étel, elkezdünk mindenfélét megkívánni. Ezért az a biztos, ha a tányérodon az étel fele mindig nyers. Főzés helyett pedig inkább párold vagy grillezd a zöldségeket, a húst és a halat” – javasolja a sztártréner.

5. Egyél először gyümölcsöt!

James a szupermodelleknek is azt tanácsolja, hogy a gyümölcsöt ne az étkezések után közvetlenül fogyasszák el, hanem fél órával korábban, vagy legalább annyival később. „Így könnyen és jól emésztődik. Ha viszont a jóval lassabban emészthető proteinnel és szénhidráttal, vagy rögtön azok után fogyasztod, a gyümölcs megül ennek a masszának a tetején, és a szervezeted semmit sem fog tudni rendesen feldolgozni” – mondja a szakember.

6. Ne egyél este 8 után!

James Duigan szerint nem tanácsos késő este megrohamozni a hűtőt, hiszen a szervezetnek ilyenkor már pihenésre van szüksége, nem pedig kalóriákra. Ha például jégkrémre vagy ropogtatnivalókra támadna kedved este 8 után, jusson eszedbe, hogy ezek akár egy felnőtt ember egész napi kalóriaszükségletének a negyedét is tartalmazhatják. Kell ez a terhelés a gyomrodnak éjszakára? Ugye, hogy nem!

7. Stresszevés? Felejtsd el!

Te is hajlamos vagy befalni a hűtőd teljes tartalmát, amikor épp stresszesebb az életed? Próbálj tenni ez ellen: egyél kisebb adag ételeket, és a túl sós vagy agyoncukrozott nasik helyett inkább leveseket vagy zabkását fogyassz.

8. Szeletelj!

Talán észrevetted már, hogy a szeletekre vágott gyümölcsöktől hamarabb telítődsz, mintha egészben falnád be őket. Nos, ez is kapcsolatban áll az első pontban említett rágással, illetve az étkezésre szánt idővel: a szeleteléssel biztosabb lehetsz abban, hogy lassabban fogyasztod el az ételt. Ezzel is érdemes tenned egy próbát!

9. Mikor iszol?

James Duigan szerint nemcsak az fontos, hogy mit iszol, hanem az is, hogy mikor. „Fogyassz sok szénsavmentes ásványvizet a nap folyamán, hogy megelőzd a tested kiszáradását. Ha viszont az étkezések során is iszol, azzal lelassítod az emésztést – felhígul a gyomorsavad, így a tápanyagok is kevésbé tudnak felszívódni. Ez gyomorbántalmakhoz, puffadáshoz, fokozott gázképződéshez vezethet” – mondja a sztáredző, aki Rosie-nak és Elle-nek is azt javasolja, hogy igyanak az étkezések előtt vagy után 15 perccel egy-egy pohár vizet. Ha pedig nagyon megszomjaznak evés közben, akkor csak kis kortyokat fogyasszanak.

10. A tuti recept: protein + keményített szénhidrát

Dietetikusok szerint a protein keményített szénhidráttal (például tészta, rizs, kenyér) való fogyasztása lelassítja a szénhidrátok emésztését, így a vércukorszint egyenletesebbé válik. Emellett csökkenti ezekből az ételekből az energia-előállítást, ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzetet idézve elő. Ha viszont befalsz egy tányér tésztát, biztos, hogy gyorsan megéhezel, ami további – feltehetően részben felesleges – kalóriabevitelt eredményez majd. És ugye, a pluszkalóriákra a te szervezetednek sincs szüksége?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X