Főoldal > AKTUÁLIS > Szeptember 11-én ismét Magyar Dal Napja

Szeptember 11-én ismét Magyar Dal Napja

dalprogramzene
0

Írta:

2011-ben is Dallamos Villamos Merthogy a Dallamos Villamos kifut az idén is. A BKV-val kötött együttműködés szerint szeptember 4-én és 11-én, a kettes és a négyes villamos vonalán egyaránt közlekedik majd a nosztalgiajárat, és a fedélzeten olyan muzsikusok szolgáltatják az élő zenét, mint a Borgia, a Peacetones, a TükeZoo, a Presszó Tangó Libidó, a Kávészünet, […]

2011-ben is Dallamos Villamos

Merthogy a Dallamos Villamos kifut az idén is. A BKV-val kötött együttműködés szerint szeptember 4-én és 11-én, a kettes és a négyes villamos vonalán egyaránt közlekedik majd a nosztalgiajárat, és a fedélzeten olyan muzsikusok szolgáltatják az élő zenét, mint a Borgia, a Peacetones, a TükeZoo, a Presszó Tangó Libidó, a Kávészünet, vagy Kardos Horváth János és Domokos Tibor, vagyis a Kafkaz. Közel harminc friss banda muzsikál két nap alatt, érdemes tenni egy kört. Főleg azért, mert nincs extra viteldíj, a csodajárművön bárki utazhat, aki érvényes jeggyel vagy bérlettel rendelkezik.

A Magyar Dal Napja 0 órakor kezdődik

DJ Dominique (Várkonyi Attila) mindig kitalál valamit. A tavalyi nagysikerű DJ-program után az idén elhatározta, hogy megszervezi a klubokban a Magyar Dal Óráját. Amint éjfélt üt az óra, a csatlakozó bulihelyszíneken a DJ magyar lemezre vált, és szeptember 11-én 0 órától hajnali egyig a magyar daloké a főszerep. A lemezlovasok erre az órára különleges, hazai repertoárral készülnek. Ez számukra is kihívást jelent, hiszen a feladat szokatlan. DJ Spigiboy, DJ Spytheghost, DJ Hudák, DJ Tailor, DJ Adam Stone már készül a nagy alkalomra, és reméljük, hogy többen is csatlakoznak hozzájuk.

magyardalcikk1.jpg ()Vidéki Magyar Dal Napja helyszínek

Idén Nyíregyháza a Magyar Dal fővárosa. A szabolcsi megyeszékhely tucatnyi színpadot állít, és a város szinte minden pontján szólnak majd a dalok. A nagyszínpad műsorát Presser Gábor nyitja meg, és a Dimenzió együttes utcabálja zárja. A Magyar Dal Napja másnapján, szeptember 12-én hétfőn a nyíregyházi program egyik fellépője, Karácsony János tart énekórákat a helyi fiataloknak, helyi iskolák tanórái keretében.
Egerben az idén is a város szülötteié a főszerep. A Dobó téren igazi szenzációnak ígérkezik Kovács Kati koncertje, de színpadra lép a fiatal helyi tehetség, Herczeg Flóra is. A hangulatot az Első Emelet zenekar fokozza, a nap végén pedig a Kerekes Band muzsikájára táncolhat a közönség.

Salgótarjánban a KFT zenekar lesz az est fénypontja, Zalaegerszegen a Griff Bábszínház művészei szórakoztatják igényes zenével a legkisebbeket, Boldogon pedig együtt ünnepel a község  apraja-nagyja.

Százhalombatta színes műsorral készül. Közönség elé lép Lola, a Bon-Bon, az Ufo, este pedig a Magna Cum Laude élő nagykoncertjére tapsolhatnak a rajongók.

Szombathely generációkon átívelő programot szervez. A jól ismert helyi együttesek mellett az este sztárja a Pál Utcai Fiúk zenekar lesz, a Mokka együttes pedig ismert slágereket játszik majd az esti utcabálon, ahol tűzijáték fényei világítanak a táncolóknak.

magyardalcikk2.jpg ()Budapesti Magyar Dal Napja helyszínek

Budapesten a legkisebb kluboktól a legnagyobb szabadtéri helyszínekig szinte mindenhol találkozhatunk a Magyar Dal Napját ünneplő tömeggel.

A Campona bevásárlóközpont és a Roland East Europe közös szervezésében egy új budapesti helyszínnel bővült a rendezvénysorozat. A „Magyar Dal Napja a Camponában” elnevezésű program során olyan népszerű együttesek előadását tekinthetik meg a Nagytétényi úti helyszín vendégei, mint a Bikini, a 100 Folk Celsius, SP, Weszely Ernő, vagy éppen a Karthago. A helyszín ritka csemegével is készül az eseményre. A magyar rock-és popzenei élet nagyjainak tárgyaiból relikviakiállítást szerveznek a Camponában, így a nézők megcsodálhatják egyebek között az LGT zenekar egykori próbatermének berendezési tárgyait is.

A Bem Rockparton idén is rocktörténeti múltidézésre hívnak a szervezők: koncertfilmeket vetítenek, majd akusztikus zene csendül, és a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek rock-életének kulisszatitkait fedi fel vendégeivel az est házigazdája, Török Ádám és a Mini Trió.

A Keleti Blokk Alkotói Bázis ismét szokatlan programmal készül a nagy napra. Az alkotói közösség Ajtósi Dürer sori székházában kinyílnak a próbatermek, stúdiók, műtermek ajtajai, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a kulisszák mögé. Nem lesznek hagyományos értelemben vett koncertek, sem színpad. Ezek a privát, bensőséges terek szolgálnak majd helyszínül a több mint félszáz nyilvános zenekari próbának, kiállításnak és vetítésnek. A programot a Rádió Q és a Kultúrpart TV élőben közvetíti.

A Gödör Klubban húsz tehetséges fiatal zenekar mutatkozik be a közönségnek. A délután kettőtől, hajnali kettőig tartó buli újszerű hangzást, friss, lendületes, fiatalos programot ígér, nem csak fiataloknak.

A Magyar Dal Napja vokális jazz színpadán immár hagyomány, hogy a műfaj népszerű énekesei magyar nyelvű repertoárral lépnek a közönség elé. A hangszeres kíséretet a honi jazzmuzsika kiválóságai szolgáltatják. A program összeállításakor a Magyar Jazz Szövetség különös gondot fordított arra, hogy a hazai jazz-élet legendás képviselői mellett fiatal, tehetséges előadók is bemutatkozhassanak, és minden évben meghívást kapnak olyan művészek is, akik más műfajokból kirándulnak át a jazz világába. A közönség találkozhat majd Harcsa Veronikával, Malek Andreával, Gitanóval, Szakcsi Lakatos Bélával, Kökény Attilát pedig a Stúdió 11 kíséri. Igazi zenei csemegének ígérkező nap lesz, érdemes ellátogatni a Budapest Jazz Clubba.

A mindössze három éve megnyílt KOBUCI kert mára már fogalommá vált a népzenét és világzenét szerető közönség körében. Óbudán, a Zichy-kastély kertjében minden évben gondolnak a gyerekekre is a Magyar Dal Napján. Délelőtt az Alma és a Kolompos együttes húzza a kicsiknek. Igazi családi program, érdemes benevezni. Délután pedig jöhetnek a szenzációra éhes felnőttek. Tcha Limberger belga hegedű- és gitárvirtuóz a magyar népzene kedvéért tanulta meg nyelvünket. A világtalan muzsikus rajong a magyar kultúráért, és a KOBUCI-sok kedvéért vállalta a házigazdaszerepet. Együtt zenél majd az est szinte minden fellépőjével, akik között ott lesz a Besh o droM, illetve visszatérő vendégként Ferenczi György és a Rackajam, na meg a Budapest Bár is. Az este fergetegesnek ígérkezik.

Angyalföldön két helyszínt is szervez a József Attila Művelődési Központ. A Gyermek- és Ifjúsági Házban Farkasházi Réka lesz a háziasszony. Lesz majd  gyermek Ki mit tud?, ahol természetesen magyar dalokat kell énekelni, aztán Farkasházi Réka és Huzella Péter énekel a gyerekeknek és együtt a gyerekekkel. A József Attila Művelődési Központ az idén is vállalta a múltidéző szerepkört. Retro névre keresztelt színpadjukon az R-Go és Szikora Róbert, majd  a Napoleon Boulevard együttes várja a közönséget. Az estet videodisco zárja.

Az Óbudai Társaskör a klasszikus zene fellegvára lesz az idén.  Fellép Kertesi Ingrid, Meláth Andrea, Bátori Éva és Pataky Potyók Dániel. Zongorán közreműködik Virág Emese.

Az R33 is új helyszín az idén. A „kulturális együttállás” termeiben élő legendák és fiatal követőik lépnek majd színre. Ott lesz egyebek között a Balaton, Peter Ogi, az ef Zámbó Happy Dead Band, és a nemrég feltűnt fiatal tehetség, Király Martina is.
2011-ben a magyar nóta kedvelőire is gondolt a Magyar Dal Napja. Nótahajó indul, melynek fedélzetén többek között Pere János, Forgács Gábor, Csongrádi Kata és Nógrádi Tóth István énekli a sokak számára kedves nótákat.

A Jedermann Kávéház aprócska színpadán négy népszerű zenekar áll majd pódiumra. A Naiv Baldachin és a Szabvány Zenekar kezd, aztán Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf következik, végül pedig Bárdos Deák Ági: Bardo projekt című műsora kerül színre, melyben kortárs költők megzenésített verseit hallgathatja a közönség.

Elmaradhatatlan helyszín a Vígszínház. Az idén 115 éves teátrum a színház megnyitása óta bemutatott zenés darabok betétdalaiból válogat. Az est során felcsendülnek Eisemann, Zerkovitz, Fényes Szabolcs szerzeményei és Kálmán Imre ritkán játszott Tatárjárás című művének slágerei is. A Vígszínház jól ismert művészei mellett színpadra lépnek a zenészbarátok, ismét ott lesz Rúzsa Magdi, Falusi Mariann, de Geszti Péter, Novák Péter és a Csík Zenekar is szerepel a vendéglistán. Felejthetetlen este lesz.

Ismét lesz Szerzők Színpad a Zöld Pardonban. A programot délután 5-kor Caramel nyitja, aztán este 10-ig népszerű előadók váltják egymást a deszkákon. Ott lesz a Supernem, a Fresh Fabrik, Belmondo, és Akkezdet Phiai is.

Forrás: magyardalnapja.com

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X