Főoldal > AKTUÁLIS > Ismerd meg a paleolit táplálkozást – Szendi Gábort kérdeztük

Ismerd meg a paleolit táplálkozást – Szendi Gábort kérdeztük

diétaegészségpaleloittáplálkozás
0

Írta: and

Ha a paleolit étrend említésekor arra gondolsz, hogy a kőkori emberhez hasonlóan kellene táplálkoznod, egy betarthatatlan diétával próbálkozva, akkor tévedsz. Megkerestük a témában publikáló Szendi Gábort, hogy megismerhessük ezt az étrendet, valamint annak is utánajártunk, mi igaz a paleót érő bírálatokból. A paleolit szó hazánkban is egyre több ember számára cseng ismerősen. Mégis, aki még […]

Ha a paleolit étrend említésekor arra gondolsz, hogy a kőkori emberhez hasonlóan kellene táplálkoznod, egy betarthatatlan diétával próbálkozva, akkor tévedsz. Megkerestük a témában publikáló Szendi Gábort, hogy megismerhessük ezt az étrendet, valamint annak is utánajártunk, mi igaz a paleót érő bírálatokból.

A paleolit szó hazánkban is egyre több ember számára cseng ismerősen. Mégis, aki még sosem találkozott vele, hogyan kezdje az ismerkedést ezzel az életmóddal? Hiszen ez ismereteink szerint jóval több, mint egy diéta…

A legegyszerűbb talán a Paleolit táplálkozás kezdőknek című könyvemet elolvasnia. Ebben összefoglalom az összes eddigieket szakszavak és szakirodalmi hivatkozások nélkül. Ez valóban nem diéta, hanem egy életre szóló étrend.

Az étrendhez mozgásprogramot is tudna ajánlani?

Mivel én a nyugati táplálkozás megbetegítő hatásaival foglalkozom, és erre dolgoztam ki a megfelelő étrendi választ, a testmozgással kifejezetten nem foglalkozom, bár a Boldogtalanság és evolúció című könyvemben részletesen tárgyalom, hogy a mozgás nem csupán izomfejlesztő és kalóriaégető, hanem gyulladáscsökkentő hatású is. Úgy vélem, mozgásformákban, sportokban bővelkedünk, és természetesen ajánlom is, de ezzel nekem külön nem volt érdemes foglalkozni. A mozgás mindig is szerves része volt az életnek – aki mozgásszegény életet él, annak fontos újra beiktatni az életébe. Ha lehet, természetes mozgásformákat kell választani.

paleloit2.jpg ()A könyvében is leírja, hogy számos civilizációs betegség megelőzését segítheti a paleolit táplálkozás. Ez a gyógyításban is segítséget jelenthet?

Természetesen a paleolit táplálkozás nemcsak a megelőzésben, hanem a gyógyításban is nagy eredményekre vezet, több okból is. Egyrészt, a civilizációs betegségek jelentős részében meghatározó szerepet játszik a gyulladás, az inzulinrezisztencia, a magas vércukorszint, amit összefoglalóan metabolikus szindrómának nevezünk. Ennek leküzdéséhez kiváló a paleo, hiszen a gyulladás csökkentése olyan nagy hatású, hogy a szív és érrendszeri betegségektől, az allergiás betegségeken át az izületi fájdalmakig rengeteg problémát megold. Sok civilizációs betegség funkcionális zavar, azaz visszafordítható. Ilyen a policisztás ovárium szindróma, a reflux, a különféle bélpanaszok, a fájdalmas menstruáció, stb. A kettes típusú cukorbetegség sok embernél nyomtalanul elmúlik. Az autoimmun betegségek pedig javulnak. Mindezekről a második szakácskönyvünk betegségekről szóló fejezeteiben lehet bővebben olvasni.

A paleo étrend Ön szerint hasznos lehet például az influenza megelőzésében is?

Az influenza megelőzésében a D-vitamin hatékony, a paleonak csak járulékos védő hatása lehet.

Az étrendnek persze vannak ellenzői is. Szerintük nem tudjuk pontosan, mit ettek a régi korok emberei, illetve ha tudnánk is, a mai embernek már mások a szükségletei. Ön mit felelne ezekre a bírálatokra?

Az étrend ellenzői általában semmit nem olvastak tőlem, tehát leginkább saját feltevéseikkel állnak vitában. A paleolit táplálkozás nem az ősemberek feltételezett étrendjét követi, hanem a kortársként velünk élt és élő 229 természeti nép étrendje a modell. Ezek a természeti népek nem ismerik a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, az allergiát és az autoimmun betegségeket, sem a cukorbetegséget, s többségük elél hetven évig is. Ezek az eredmények elég meggyőzőek ahhoz, hogy feltételezhessük, az ő étrendjük modern körülmények közti követése hasonló egészségességhez vezet.  És persze, itt nem csupán spekulációról van szó, hiszen rengeteg orvostudományi kutatással és klinikai tapasztalattal lehet igazolni ezeket a feltevéseket.

A Paleolit szakácskönyv II-vel kapcsolatban csak egyetlen észrevétel: az interjú előtt megmutattam egy, a konyhaművészetekben jártas ismerősömnek, aki szerint egy gond van vele, hogy a receptekhez sok hozzávalót nem olyan könnyű beszerezni. Ezeket mivel lehet helyettesíteni, illetve hatékony-e az étrend akkor is, ha kimaradnak hozzávalók az ételek elkészítésekor?

Attól tartok, ismerőse mégsem annyira jártas konyhaművészetekben. Mezei Elmira többnyire olyan recepteket ír, amelyekhez az alapanyagok beszerezhetők. Egy-két különlegességben használ ritkább anyagokat, ezeknek is könnyedén utána lehet nézni. Én azt gondolom, ismerőse inkább fogást keresett a paleo étrenden, hogy elutasíthassa. A magyar paleo receptek, amelyekből bőven lehet találni a paleo gasztroblogokban is, olyanok, amelyekből olcsón, a magyaros izlésnek is megfelelő ételek készíthetők gyorsan és egyszerűen. A paleo leggyakrabban használt alapanyagai: hús, tojás, zöldség, gyümölcs. ezek bárhol megvásárolhatók. És egyre izmosodik a paleóban fantáziát látó élelmiszeripar és kereskedelem, a paleo ritkább alapanyagai is egyre inkább hozzáférhetők bárki számára.

Megjelent:
Szendi Gábor – Paleolit táplálkozás kezdőknek Szendi Gábor, Mezei Elmira – Paleolit szakácskönyv II. A könyvek a Jaffa kiadó gondozásában jelentek meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X