Főoldal > AKTUÁLIS > Kiütés, vagy allergia?

Kiütés, vagy allergia?

allergiakiütés
0

Írta:

Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok. Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológusnak a segítségével összegyűjtöttünk három olyan elváltozást, melyek kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli. Fémallergia Tünetek:A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Jellegzetes tünetei az érintett területen jelentkező vörösség, viszketés, duzzanat, hámló, kiszáradt bőr. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, […]

Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok. Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológusnak a segítségével összegyűjtöttünk három olyan elváltozást, melyek kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli.

Fémallergia

Tünetek:
A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Jellegzetes tünetei az érintett területen jelentkező vörösség, viszketés, duzzanat, hámló, kiszáradt bőr. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, lemezesen hámlik, berepedezik. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet urticária (csalánkiütés) szerű is.

Kezelése:
A fémallergia megállapítására két általánosságban leggyakrabban használt tesztelési módszer létezik. Egyik az un. epicután teszt: a hát bőrére felhelyezett fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó speciális ragtapasz. A másik a limfocita-transzformációs teszt (vérvizsgálat).
A fémallergia eddigi egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fémek elkerülése volt. Ez sajnos sok esetben az ékszerek letevését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelentette. Létezik egy módszer, a nikkel deszenzibilizáció, mely nikkel allergia esetén alkalmazható. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. A min. egy éven át tartó terápia a bőrtüneteket is hatékonyan szünteti meg.

allergia2.jpg ()Ekcéma

Tünetek:  Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Legismertebb formái az ún. atópiás dermaitis, ez öröklött hajlam talaján jelentkező ekcéma és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló betegség.

Kezelése:
Az atópiás dermatitisz kezelése gondos bőrápolás, helyi gyulladáscsökkentő készítmények, belsőleg antihisztaminok, fénykezelés, diéta.
A kontakt ekcémát  leggyakrabban a bőrrel érintkező ékszer, kozmetikum, vegyszer, festékanyag váltja ki, először az érintett börfelületen, majd akár testszerte is. Kezelése helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése.

Gyógyszerallergia

A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, de a hozzá hasonló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek a: barbiturátok, antikonvulziv szerek, insulin és a jód.

Tünetei:
Csalánkiütés, bőrvörösség, test- és szemviszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat.

Kezelése:
A gyógyszerallergia kezelésének fő eszköze a tünetek csökkentése. Ezt megtehetjük antihisztaminnal, szteroiddal, adrenalinnal, és egyéb gyógyszerekkel. A legfontosabb az allergiát kiváltó gyógyszerek elkerülése.
A gyógyszerallergia kivizsgálása általában nem egyszerű feladat, csak ebben jártas szakemberhez forduljunk, gyakran kórházi háttér szükséges hozzá a súlyos, életveszélyes tünetek kialakulása miatt.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!

Így szépülj okosan!

Ellenőrzött, vitamindús zöldségek? Itt megtalálod!

Praktikus design megoldások a fürdőszobában


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X