Főoldal > AKTUÁLIS > Interjú Miló Viki, ökölvívóval: „Minden egyes bevonuláskor megfogadtam, hogy soha többet nem jövök ide még egyszer”

Interjú Miló Viki, ökölvívóval: „Minden egyes bevonuláskor megfogadtam, hogy soha többet nem jövök ide még egyszer”

bokszmozgásökölvívássport
0

Írta: and

A technikai felkészülés A FitBalance Aréna Nemzeti Egészség és Fitness Fesztivál keretein belül Miló Viki mesélt nekünk múltjáról, élményeiről és beavatott a profi boxolók embert próbáló edzéstervébe. Mivel az ökölvívásból nem lehet megélni, ezért Viki is a munka és számos magánóra mellett készült fel a versenyekre. „Hajnali hatkor keltem, megcsináltam a futóedzést, majd mentem munkába. […]

A technikai felkészülés

A FitBalance Aréna Nemzeti Egészség és Fitness Fesztivál keretein belül Miló Viki mesélt nekünk múltjáról, élményeiről és beavatott a profi boxolók embert próbáló edzéstervébe. Mivel az ökölvívásból nem lehet megélni, ezért Viki is a munka és számos magánóra mellett készült fel a versenyekre. „Hajnali hatkor keltem, megcsináltam a futóedzést, majd mentem munkába. Délután még megtartottam néhány úszó- vagy bokszórát, majd este megint edzés” – mesél sportolói mindennapjairól Viki. 

Bár az edzés egész évben folyamatos, a nagyobb világversenyek előtt általában 8 héttel kezdődik a közvetlen, speciális edzés. Ez kezdetben hosszútávfutásokat, állóképesség-fejlesztést jelent, majd ahogy közeledik a verseny, úgy helyeződik át a hangsúly a különböző ritmusváltásos, illetve fartlek edzésekre és a technikai felkészülésre. Végül eljön a menetfutások időszaka, ami Viki szerint a legrosszabb a világon. „Nem is tudom hányszor estem össze a pályán. Mivel én 10 menetet bokszoltam, 12-szer kellett lefutnom 600 métert két perc alatt – mindezt szakadó esőben, hóban, sárban is” – meséli Viki. A felkészülés során fokozatosan növelik a bokszolt menetszámokat, melynek nehézsége, hogy minden menetet váltott ellenféllel kell lejátszani. „Ez az jelenti, hogy míg én menetről menetre egyre fáradok, mindig friss és pihent ellenfelet kell legyőznöm. Tehát nem elég, hogy reggel összeesünk a futópályán, este még jól meg is vernek” – meséli Viki nevetve.

viki2.jpg ()Testi és lelki felkészülés

A kemény edzést tovább nehezíti a verseny előtti fogyasztás, mely valódi aszkéta életmódot követel meg a versenyzőktől, akik az utolsó hetekben már nem csak ételt, de folyadékot is alig vesznek magukhoz. „Nem kívánom senkinek azt az érzést, amikor már szinte összeragad az ember nyelőcsöve, annyira szomjas. Az éhségérzet elmúlik egy idő után, az már nem is érdekelt, hogy nem eszek, de az nagyon rossz volt, hogy inni se lehetett” – mondja Viki. Mindezt pedig úgy kell megvonni a szervezettől, hogy közben az erőnlétet is megmaradjon. „Ezt csak élsportolói szinten lehet elérni. Hozzá kell szoktatni a szervezetet ahhoz, hogy ilyen minimális energia- és folyadékbevitel mellett is csúcsformát tudjon produkálni.”

A sportolóknak azonban nem csak fizikálisan, de pszichésen is fel kell készülniük a meccsekre, mely szintén nem könnyű. „A mérkőzés előtti stresszhez szerintem nem lehet hozzászokni, mind a mai napig libabőrős leszek, ha meghallok egy bevonuló zenét. Nyilván ez is egy olyan képesség, amit fejleszteni lehet, de a versenydrukk sosem múlik el teljesen. Én például minden egyes bevonuláskor megfogadtam, hogy soha többet nem jövök ide még egyszer” – meséli Viki, aki amúgy saját bevallása szerint ebből a szempontból meglehetősen problémás eset volt az edzők számára.

A mindennapok edzőként

Bár Viki 2008-ban visszavonult, edzőként még ma is a sportnak szenteli mindennapjait. „Ugyanaz a fanatizmus, ami jellemző volt rám a sportban, jellemző most a munkámra” – mondja a jelenleg edzőtermek küzdősport-menedzsereként is dolgozó Viki. „Nem csak irányítom az edzőket, de én magam is folyamatosan a teremben vagyok és együtt edzek a tanítványokkal. Tehát a sport maradt az életem továbbra is, hétfő reggeltől vasárnap este tízig.”

Mivel Vikinél a közelmúltban bőrrákot állapítottak meg, az étkezésre különös figyelmet fordít. Le kell mondania például a húsfogyasztásról, hiszen A-s vércsoportúként hajlamosabb a savasodásra, savas közegben pedig a rákos sejtek könnyebben szaporodnak. Így bár nem vált teljesen vegetáriánussá, minimálisra csökkentette a húsfogyasztást. „Alapvetően számomra a barnarizs-diéta vált be, mely rendkívül hatékony méregtelenítő. Hétfőtől csütörtökig tehát barnarizst fogyasztok, míg hétvégén kényeztetem magam. Így a súlyomat is tudom tartani, lemondanom sem kell semmiről és még méregtelenítek is” – meséli.

Szépségápolás

Viki hivatalos rendezvényekre, megjelenésekre általában profi sminkes segítségét kéri, ahogyan kozmetikushoz is rendszeresen jár. Egy ideje ránctalanító krémeket is használ, érzékeny bőre miatt azonban elsősorban speciális gyógyszertárban kapható termékeket. A legfontosabbnak azonban a napozás elleni védekezést tartja. „Minden alkalommal erős, 50 faktoros krémet használok. Nálam a bőrrák az UV-sugárzás miatt alakult ki, gyerekként ugyanis rendszeresen leégtem, még az árnyékban is. Ezért erre már gyerekeknél is nagyon komolyan oda kell figyelni, hogy később ne legyen probléma” – javasolja mindenkinek Viki.

Viki mozgástippje:

Mindenki sportoljon, életkorának és kedvének megfelelően, esetleg jöjjenek le hozzám edzeni, hogy megszerettethessem velük az ökölvívást.

Hidratálás belülről: A gyönyörű és egészséges bőr egyik titka

Vásárolj úgy, ahogy Neked a legjobb! Új online drogéria indult!

Így segítsd a méregtelenítést és az emésztést!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X