Főoldal > AKTUÁLIS > Túlsúlyos tinédzserek, meddő felnőttek

Túlsúlyos tinédzserek, meddő felnőttek

betegségtáplálkozástinédzser
0

Írta:

Túlsúly: nem csak esztétikai kérdés Hazánkban, az utóbbi években drasztikusan nőtt a tú

Túlsúly: nem csak esztétikai kérdés

Hazánkban, az utóbbi években drasztikusan nőtt a túlsúlyos gyerekek, tinédzserek száma. A pluszkilók nemcsak jelentős lelki terhet jelentenek a gyermekeknek, de a korábban csak felnőtt, vagy még idősebb korban jellemző, mára szintén népbetegségnek számító elváltozások: szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz is egyre gyakrabban jelentkeznek a fiatalabb korosztály körében is. A Clinical Endocrinology folyóiratban közölt vizsgálat a túlsúly egy másik, kevéssé ismert következményére: a férfi meddőségre is felhívja a figyelmet.

Pluszkilók és tesztoszteron

A tesztoszteron a legfontosabb férfi hormon, amely részt vesz a férfiak erőteljes fizikumának kialakulásában. A másodlagos nemi jellegek, izomerő, csontozat fejlődése mellett ez a hormon felelős a spermiumok termelődéséért is – magyarázza dr. Bérczy Judit holisztikus szemléletű endokrinológus.

tinedzser2.jpg ()A kutatás adataiból azonban kiderül, hogy a 14 és 20 év közötti, túlsúlyos fiatalok esetében a tesztoszteron mértéke 50 százalékkal kevesebb, mint vékonyabb társaiknál. Amennyiben nem teszünk ellene, a folyamat egyenes következménye lehet a felnőttkorban jelentkező meddőség.

Tudatos életmód már gyermekkorban is

A tinédzserek körében jelentkező túlsúly gyökerei rendszerint a gyermekkorra vezethetők vissza, illetve az esetek többségében tükröt mutatnak a szűkebb környezet, a család életviteléről. Természetesen a középiskolás, vagy nagyobb gyerekek már önállóan döntenek táplálkozási szokásaikról, de rendkívül fontosnak tartom, hogy az egészséges életmód alapjait már gyermekkorban lefektessük – hívja fel a figyelmet dr. Bérczy Judit.

Soha nem késő azonban változtatni. A túlsúly és a meddőség közti kapcsolat nők esetében is fennáll, s az elmúlt évekből jó pár kutatás igazolta már, hogy az életmódváltás esetükben sokszor önmagában is jelentősen megnöveli a teherbeesés esélyét. A vizsgálatot végző orvosok a következő kutatásokban arra keresik a választ, hogy férfiak esetében is igaz-e ez az összefüggés, életmódbeli változtatásokkal helyreállítható-e a tesztoszteron szint mértéke.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X