Főoldal > AKTUÁLIS > Anyatej: a legolcsóbb és legjobb táplálék

Anyatej: a legolcsóbb és legjobb táplálék

anyatejbabaegészséggyermekszoptatástápláléktáplálkozásUnicef
0

Írta:

A szoptatás a gyermekmentés, gyermektáplálás leghatékonyabb és legolcsóbb módja. Mivel

A szoptatás a gyermekmentés, gyermektáplálás leghatékonyabb és legolcsóbb módja. Mivel a hathónapos kor alatti csecsemőknek kevesebb, mint a felét táplálják kizárólag anyatejjel, nagy szükség van a szoptatás célratörő népszerűsítésére.

 „Nem létezik olyan egészségügyi beavatkozás, amely a szoptatáshoz hasonló hatással bírna a babák és az édesanyák életére, és amely ennyire költséghatékony lenne”- mondja az UNICEF ügyvezetőigazgató-helyettese, Geeta Rao Gupta. „A szoptatás a baba első „védőoltása” és egyben az eddigi leghatékonyabb és legolcsóbb életmentő is.”

Előnyös hatások

A gyermekek, akiket kizárólag szoptatással táplálnak, tizennégyszer nagyobb eséllyel élik túl az első hat hónapot, mint azok, akiket nem szoptatnak. A születést követő első napon megkezdett szoptatás akár 45%-kal is csökkentheti a csecsemőhalál kockázatát. Segíti a gyermekek tanulási képességét, és hozzájárul a túlsúly, illetve a később fellépő krónikus betegségek megelőzéséhez is. Ezen kívül amerikai és brit tanulmányok jelentős megtakarításokra mutatnak rá, mivel a szoptatott gyermekek ritkábban betegszenek meg, mint nem szoptatott társaik.

anyatej_unicef_1.jpg ()

A szoptatással nem csak a gyermekek járnak jól: azok az édesanyák, akik kizárólag szoptatással táplálják gyermeküket, kisebb eséllyel esnek teherbe a szülést követő hat hónapon belül, gyorsabban felépülnek a szülés után, és könnyebben nyerik vissza terhesség előtti súlyukat. Bizonyított, hogy kevésbé erőteljes náluk a szülés utáni depresszió, és szintén alacsonyabb a petefészek-, illetve a mellrák kialakulásának kockázata.

Annak ellenére, hogy a szoptatás jótékony hatásai világszerte ismertek, 2012-ben a világ hathónaposnál fiatalabb csecsemőinek mindössze 39%-át táplálták kizárólag szoptatással. Az arány csak kis mértékben javult az elmúlt évtizedekhez képest. Ez részben a szoptatást támogató környezet hiányának és azoknak a népes országoknak tudható be, ahol a szoptatás aránya még mindig rendkívül alacsony.

Azokban az országokban azonban, ahol szoptatást támogató stratégiák és minden közösséget megszólító széleskörű programokat működnek, sikerült jelentősen növelni a szoptatás arányát. Kínában azonban, amely nemrég azzal került a hírekbe, hogy olyan mértékben megnövekedett a babatápszer iránti vásárlói igény, hogy az más országokban áruhiányt okozott, a kizárólagos szoptatás aránya mindössze 28%.

Az UNICEF és az Anyák és Gyermekek Nemzeti Egészségközpontja ezt az arányt próbálja növelni a világ legnépesebb országaiban a májusban indított „Tíz m2 szeretet” kampányával, amely keretein belül szoptató szobákat hoz létre. A kampány részeként jött létre az unicef.cn/10m2 webportál, amelyen bármely szervezet bejegyeztetheti a személyzetének, vezetőségének vagy az ügyfeleinek kialakított, a nemzetközi szabványoknak megfelelő szoptató szobáit. A Tíz m2 szeretet szobáinak lokalizációjára képes telefonos applikáció már fejlesztés alatt áll.

Változó arányok

Kambodzsában jelentős mértékben megnőtt a kizárólag szoptatással táplált gyermekek aránya. 2000-ben a hathónaposnál fiatalabb gyermekek körében ez az arány 11,7% volt, míg 2010-re már elérte a rendkívül magasnak számító 74%-ot. Togo és Zambia ugyancsak növelte ezt az arányt. A 90-es években mért 20%-os arány 2000-re meghaladta a 60%-ot.

A mérlegnek másik oldala is van azonban. Tunéziában a kizárólag szoptatással táplált gyermekek aránya lényegesen csökkent. A 2000-ben még 46,5%-os arány 2010-re 6,2%-ra zuhant vissza. Ugyanez a tendencia figyelhető meg Indonéziában is, Nigériában pedig évek óta nem változott a helyzet. A legalacsonyabb arányok Szomáliában, Csádban és Dél-Afrikában vannak.

anyatej_unicef_2.jpg ()

Ez egy globális, szoptatást támogató rendszer hiányát tükrözi. A gyermek életében betöltött rendkívüli szerepe ellenére is alábecsülik a szoptatás jelentőségét. Célratörő stratégiára, a szoptatás előtérbe helyezésére és nagyobb közmegegyezésre van szükség ahhoz, hogy a szoptatás életmentő jelentősége mindenkiben tudatosuljon.

Ugyan a szoptatás természetes és ösztönösnek tűnhet, fontos, hogy olyan támogató környezetet hozzunk létre, amelynek segítségével a szoptatás általános normává válhat. Ehhez szükséges van az egészségügyi dolgozók és a közösségi munkások segítségére, kulturálisan érzékeny kommunikációra, és egy az anyatejpótló tápszerekre és a szülési szabadságra is kiterjedő védelmi rendszerre.

Az UNICEF igyekszik kreatív hozzáállással népszerűsíteni a hathónaposnál fiatalabb babák kizárólag anyatejjel történő táplálását, és a legalább kétéves korig elhúzódó szoptatást. Uruguayban és Argentínában nemrég indította el a „Az anyatej aranyat ér” („Giving the breast is giving the best of you”) nevezetű kampányt, amelynek fő arca Natalia Oreiro, uruguayi színésznő. Fő célja, hogy a szoptatás fontosságát a dolgozó nők körében is hirdesse.

Forrás: UNICEF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X