Főoldal > AKTUÁLIS > Mit együnk migrén ellen?

Mit együnk migrén ellen?

ételétkezésfájdalomfájdalomcsillapítófejfájásgyógyulásmigrén
0

Írta:

Nem mindegy azonban, hogy milyen összetevőket zárunk ki étrendünkből, a legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományosan javasolt sajtok, csokoládék és alkoholos italok mellőzése sem jelent mindenki számára garanciát a rohamok elkerülésére.

Nyáron gyakoribb panasz

A migrénes fejfájás kiváltó oka lehet a fáradtság is. Nem ritka az sem, hogy a migrénre hajlamos személyeknél a tünetek épp a mindennapi rutinból kiszakadva, a szabadság ideje alatt jelentkeznek. A kínzó panaszok elsősorban a hölgyek életét nehezítik meg, a fejfájás ezen típusa ugyanis gyakran jelentkezik a menstruációs ciklus, vagy hormonális változások hatására is.

A migrénes fejfájást jellegzetes tünetei alapján könnyű felismerni. Jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában. A fájdalom fizikai aktivitás hatására fokozódik, gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység. A panaszok kezelésére a legjobb gyógyír, ha a betegek a fájdalom megszűnéséig csendes, elsötétített, hűvös szobában tartózkodnak. De mit tegyünk, ha a nyaralás idejét mégsem ehhez hasonló környezetben szeretnénk eltölteni?

Gyógyszerek és életmód változtatás

A migrén korszerű orvostechnikai eszközök segítségével vizsgálható. A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben rendszerint neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is. A betegek számára ezután rendszerint megelőzésre és a rohamok esetén alkalmazandó, specifikusan migrén ellenes gyógyszerek kerülnek felírásra.

A migrénes panaszok kezelésében bizonyos esetekben a relaxációs technikák, a rendszeres fizikai aktivitás, elegendő alvás és megfelelő étkezés is segíthet.

Egyénre szabott étkezések

A migrént kiváltó ételek kapcsán a legtöbben a csokoládéra, sajtra és alkoholos italokra gondolunk, holott egyáltalán nem biztos, hogy a felsoroltak elkerülése mindenki számára megoldást jelent. – hívja fel a figyelmet dr. Babai László, prevenciós szakértő.

Több kutatás is rávilágított már a táplálkozás és a migrénes panaszok közti összefüggésre, egy kiadvány pedig a fejfájás és az ételintolerancia kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Vizsgálataik alapján ugyanis az úgynevezett immunmodulált ételintolerancia adhat magyarázatot arra kérdésre, hogy egyéntől függően milyen ételek fogyasztása okozhat rohamokat.

A közölt kutatásban egy évek óta fejfájásos panaszokkal küzdő hölgyet is vizsgáltak, akinél az addigi eredmények alapján a tüneteket a gyermeke születését követő hormonális változásoknak tulajdonították. A teszt eredményei azonban azt mutatták, hogy panaszait valójában a búza, tehén- és szójatej fogyasztása okozta. A felvetést igazolta, hogy a felsorolt összetevőket tartalmazó ételeket elhagyva a hölgy panaszai napokon belül enyhültek, majd végül teljesen megszűntek. Az eredmények felhívják a figyelmet, hogy itt sem a „klasszikus tiltólistás” ételek kerülése hozott javulást.

Általánosítás helyett célszerű tehát utána járnunk, pontosan milyen összetevőktől kell tartózkodnunk annak érdekében, hogy a panaszokat eredményesen kezelhessük.

Forrás: www.allergiakozpont.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X