Főoldal > AKTUÁLIS > Tiszta szívvel – tiszta kézzel!

Tiszta szívvel – tiszta kézzel!

egészséghigiéniakézmosásSuhanj! Alapítványtisztaság
0

Írta:

Kovács Patrícia, a SUHANJ! Alapítvány és a Tork a fogyatékkal élők speciális kézmosási igényeire hívja fel a figyelmet

Az ügy iránt érzett elkötelezettsége okán Kovács Patrícia is kerekes székbe ült, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők speciális kézmosási és higiéniai igényeire. Október 15-én tartják ugyanis a Kézmosás Világnapját, amelyet az UNICEF hívott életre azzal a céllal, hogy tudatosítsa a szappannal történő kézmosás komoly jelentőségét a betegségek megelőzésében. A SUHANJ! Alapítvány és a Tork célja egyszerűsíteni, segíteni a problémamentes önállóságot a fogyatékkal élők életében a higiénia területén is.

10 tipp ahhoz, hogy hogyan tudják a vendéglátóhelyek, intézmények és közösségi terek, közintézmények kialakítása során az üzemeltetők felhasználóbarát módon elősegíteni az akadálymentes mosdóhasználatot a fogyatékkal élők számára:

  1. Az adagolók kerekes székből is könnyen elérhető magasságban kerüljenek elhelyezésre.
  2. Mosdók gyakori takarítása, higiéniájának megtartása még súlyozottabban fontos.
  3. Gyakran ellenőrzött papír és szappan feltöltések.
  4. Legyen a mosdóban vészjelző, vagy legyen kiírva egy telefonszám, amelyen probléma esetén segítséget lehet kérni.
  5. Az akadálymentes mosdó kulcsa legyen könnyen elérhető.
  6. Az adagolók lehetőleg legyenek szenzorosak.
  7. Legyen belülről zárható az akadálymentesített mosdó, de segítségnyújtás esetén legyen kívülről is nyitható.
  8. A gyengénlátókat segíti, ha az adagolók színe kontrasztos a fal színéhez képest.
  9. A szemetes legyen nyitott tetejű, vagy szenzoros, esetleg billenőfedeles a könnyebb használat érdekében.
  10. Legyen elérhető ülőketisztító folyadék.

A kezdeményezés részeként felmérést végeztek az alapítvány fogyatékkal élő tagjai körében arról, hogy mit tartanak a leggyakoribb problémának az akadálymentes mosdókban, A fenti 10 tipp is a válaszadók által említett fontossági sorrend alapján készült. A SUHANJ! Alapítvány és a Tork felmérése szerint az akadálymentes mosdókban a fogyatékkal élők a leggyakrabban előforduló problémák között említik, hogy nem töltik rendszeresen a szappan és papír adagolókat, nehezen érhetők el az adagolók, nehezen adagolható a kézmosószappan, nehezen téphető le a kéztörlőpapír, nehezen adagolható a toalettpapír, nem elég gyakori a takarítás.

A felmérésben Fenyvesi Zoltán, a SUHANJ! Alapítvány önkéntese, a Tiszta Szívvel című film egyik főszereplője is részt vett és a válaszokhoz a következőket fűzte hozzá:

„Nagyra értékelem, hogy már egyre több helyen építenek ki akadálymentes mosdókat, de azért még van hová fejlődni a tisztántartás és a feltöltés terén. Nekem is, mint sokaknak, akik kerekes széket hajtanak, jobban összekoszolódik a kezünk, ezért fokozott szükségünk van a megfelelő kézmosási lehetőségre, fontos, hogy az adagolók és a mosdó megfelelő magasságban legyenek, az ülőke rögzítve legyen és a tükröt a székben ülők magasságához is lehessen állítani.”

Az SCA globális márkája, a Tork biztosította a SUHANJ! Alapítvány által létrehozott, Magyarországon egyedülálló integratív edzőterem, a SUHANJ! Fitness higiéniai megoldásait: Badar-Szabó Virág, az SCA magyarországi és dél-kelet európai marketing tevékenységéért felelős menedzsere így kommentálta a kezdeményezést:

„Évek óta kiemelt figyelmet fordítunk a kézmosás fontosságának hangsúlyozására, a nyilvános mosdókban a higiéniai eszközöknek mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie, beleértve a fogyatékkal élőket, és azokat a felhasználókat is, akiknek gondot okoz erőt kifejteni a kezükkel. A Tork kézhigiéniai adagolói  olyan nyomógombbal készülnek, amelynek segítségével jelentősen kisebb erőkifejtéssel adagolhatók, vagy szenzoros működtetésű is választható. A Tork SmartOne toalettpapír adagolók például laponként adagolják a papírt, így könnyen használhatók. Az adagolók biztonságos, zárt rendszere higiénikus, és újratöltés során nem áll fenn a keresztszennyeződés esélye, funkcionális kialakításuk lehetővé teszi az egyszerű újratöltést és karbantartást a takarító személyzet számára. A Tork teljes körű higiéniai megoldásokat ajánl az adagolóktól kezdve az utántöltő papírokig, kínálatában toalett ülőke tisztítására alkalmas folyadék és ülőkére helyezhető papír is szerepel.”

Kovács Patrícia, a SUHANJ! Alapítvány társ-alapítója kiemelte, hogy a SUHANJ! Fitness akadálymentesítése során fontos volt a felhasználóbarát eszközök beépítése a vizes helyiségekben, hiszen edzőtermükben épek és fogyatékkal élők egyaránt sportolnak. A SUHANJ! Fitness-ben nem csak a minőség, a kialakítás módja is meghatározó volt, annak érdekében, hogy egy mindenki számára szerethető és könnyen használható sportközpont jöjjön létre.

Forrás: Weber Shandwick


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X