Főoldal > AKTUÁLIS > Mariah Carey éveken át titkolta betegségét

Mariah Carey éveken át titkolta betegségét

betegségbipoláris depressziódepresszióénekesnőMariah Careysztárvilágsztár
0

Írta:

Az énekesnő 2001-ben tudta meg a diagnózist, de csak most beszélt erről.

Ha valakiről, hát Mariah Carey-ről azt gondoljuk, hogy összességében nagyon elégedett lehet az életével és a karrierjével. Hiszen ő minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, aki számos slágerrel és 200 millió eladott lemezzel büszkélkedhet. De a világsztár nemrég elárulta, hogy korántsem érzi magát jól a bőrében. Sőt, 2001 óta küzd kettes típusú bipoláris zavarával. Ez enyhébb, mint az egyes típusú bipoláris depresszió, de nem szabad félvállról venni, mert komoly tüneteket okoz, például hangulatingadozást és álmatlanságot.

Az énekesnő nemrég a People magazin címlapsztorijában lebbentette fel a fátylat erről a dologról. Elmondta, hogy eleinte azt hitte, csak alvászavar alakult ki nála, azért nem tud aludni éjszakánként. De ehhez társult nála egyfajta szorongás is: azt mesélte a lapnak, hogy attól félt, cserbenhagyja az embereket.

2001-ben idegösszeomlással szállították kórházba, akkor tudta meg a diagnózist. Eleinte nem akarta elhinni, aztán tagadta még önmaga előtt is, hogy bármi baja lenne. De manapság már gyógyszereket szed, és azt mondja, napról napra sokat tesz az egyensúly megtalálásáért: sok időt tölt hatéves ikreivel, és igyekszik pozitív emberekkel körülvenni magát. Emellett a jó dolgokra próbál koncentrálni, és mint mondja, ebben sokat segít neki, hogy alapvetően azzal foglalkozhat, amit szeret: a dalszerzéssel és a zenéléssel.

Hogy Mariah mégis miért várt 17 évet azzal, hogy elmondja ezt a világnak? Egy ideig abban bízott, hogy valahogy örökre titokban tarthatja, de aztán – talán más ismert nők hasonló sztorijaiból bátorságot merítve – mégis inkább az őszinteség mellett döntött. Na és persze nem akarta, hogy más teregesse ki ezeket a dolgait a médiában.

Az énekesnőtől egyébként nem állnak távol a szélsőségek – és ez a diétájára is igaz. Korábban ő maga nyilatkozta, hogy csak norvég lazacot és kapribogyót hajlandó enni. A rossz nyelvek szerint ezekből viszont jól be kellett kajálnia, ha később mégis sikerült kikerekednie… de majd ledolgozza a pluszkilókat megint, mint ahogy például gyerekei születése után, majd válása miatt is tette.

Akkor az jelentette számára a fő motivációt, hogy nem érezte jól magát a bőrében, és változásra vágyott. És persze szerintünk lehet, hogy a mozgás is hiányzott neki, mert korábban számos sportot kipróbált: elmondása szerint örömét is lelte például a power walkingban, amit gyerekei születése után, személyi trénere tanácsára próbált ki és szeretett meg.

Egy 60-90 perces power walking edzés ideális zsírégető módszer, ezért többek közt jelentős túlsúllyal rendelkezők, illetve kismamák számára is sokan javasolják. Emellett ez az edzésmód csak kismértékben megterhelő a csontok és az ízületek számára, az intenzitást pedig a sportolni vágyó maga fokozhatja, vagy épp csökkentheti.

Mariah emellett gyakran sétáltatta egyedül kutyusait, és rendszeresen vízi aerobikozott is, amivel a víz ellenállásának köszönhetően jóval több kalóriát égetett el, mintha egyéb, szárazföldi sportokat választott volna.

Ami pedig az étkezést illeti, a Grammy-díjas énekesnő elmondása szerint főként „unalmas, egészséges kaján” élt, amikor a szülés utáni pluszkilókat próbálta ledolgozni. De mivel nem az volt a célja, hogy csontsoványra fogyassza magát, olykor azért engedélyezett magának egy kis kényeztetést, például nagy kedvenceit, a kenyeret és tésztaféléket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X