Főoldal > AKTUÁLIS > Indul a fesztivállapot!

Indul a fesztivállapot!

bulifesztiválprogramzene
0

Írta:

Ha nyár, akkor fesztivál – mert ha nem muszáj, ki akarna ugyanazokon a zárt, zsúfolt bulihelyeken nyomorogni, mint év közben? Pláne, hogy az alternatíva olyan vonzó: a csillagok (vagy éppen viharfelhők) alatt tombolni semmivel sem összehasonlítható élmény.

A legmélyebb: Everness Fesztivál

június 20–25., Alsóörs

#fesztiválmásképp – ezzel a jelszóval az Everness egyértelműen jelzi, hogy nem a szokásos zenei fesztiválos vonalat kívánja képviselni, elvégre abból van épp elég. Nagyon leegyszerűsítve úgy lehetne leírni, hogy ez az ezo-spiri fesztivál a felhozatalból, de ez tényleg durva egyszerűsítés lenne. A szervezők inkább úgy fogalmaznak, hogy az Everness azokhoz szól, akik keresnek valamit, leginkább önmagukat. Azért persze nem csak szigorú köldöknézésre kell számítani, a fesztiválon nagyon is laza és felszabadult hangulat uralkodik, csak éppen itt kevesebbet lehet hajvasalókról, és lényegesen többet önismeretről csevegni.

A legolcsóbb: Kolorádó Fesztivál

június 13–16., Nagykovácsi

Na jó, a címke enyhe csúsztatás, minthogy mindig mindennél van olcsóbb, de ár/érték arányban ez a fesztivál még mindig az egyik legerősebb versenyző: ugyan az elővételes, szuperolcsó jegyek már elfogytak, de még a teljes árú bérletek is feleannyiba kerülnek, mint egy nagyobb fesztivál egyetlen napijegye. És még a világ végére sem kell elutazni érte: alig félórára van Budapesttől, egy kis kikapcsolódásért ez igazán nem nagy távolság. Mindeközben a felhozatalra sem lehet panasz, sőt: a minden fesztiválon feltűnő tipikus bandák helyett itt egész sok, kevésbé rommá játszott előadót hallhatunk, így ezt a fesztivált az újdonságokra nyitottaknak ajánljuk leginkább.

A legfurcsább: Samsara

augusztus 6–12., Siófok

Oké, a furcsa definíciója egészen személyes tud lenni, de azért egy olyan bulitól, amely úgy hirdeti magát, mint „pszichedelikus jógafalu, pszichedelikus-ambient zenei fesztivál és land art finisszázs”, aligha várhatunk tűsarkús, kiskosztümös lányokat, és talpig luivüttonba burkolt menedzsersrácokat. Vagy ki tudja? Lehet, hogy éppen ők mennek el a Balaton-partra kicsit kiengedni az egész éves magasfeszültséget. Akárhogy is: a Samsara kétségkívül a teljes fel- és elszabadulás fesztiválja a szellemi szabadság, a szeretet és az egység jegyében, ahol a természet legalább olyan fontos résztvevője a bulinak, mint az emberek.

A legklasszikusabb: VOLT Fesztivál

június 26–30., Sopron

Persze bármelyik tipikus nagy fesztivált ajánlhattam volna, hiszen egyik sem rosszabb a másiknál. Azért épp a VOLT, mert így a májusi állás alapján ez az a fesztivál, amelyik a legsokszínűbb felhozatalt kínálja nagy nevekből. Egymás mellett DJ-istenségek (Steve Aoki), metállegendák (Iron Maiden), szintihősök (Depeche Mode), tényleg elképzelhető, hogy a VOLT-on idén együtt bulizik majd a vadmotoros ősrocker, a szeletelős klublakó és az alter tini, ráférnek az efféle össznépi bulik az ország lelkére.

A leglegleg: Sziget Fesztivál

augusztus 8–15., Budapest, Hajógyári-sziget

Ha már legek: a Sziget, amiben csak lehet, hozza a legeket: a leghosszabb, a legdrágább, itt van a legtöbb fellépő és egyéb program, és a legtöbb ember is. A fellépőket sorolni elkezdeni sem érdemes, a sor szinte végtelen a kinevezett színpadokon is, plusz a számtalan kis stand még hozzátesz mindehhez, így – ami a Sziget igazi varázsát adja – egy szimpla séta során is tíz lépésenként más zene szól. És még ez sem minden: végtelenhez közelítő számú egyéb kulturális-művészeti program és civil szervezet is akad, így a Szigeten az unalom sosem, inkább a bőség zavara fenyeget.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X