Főoldal > DIÉTA > Ezért ne fogyassz alkoholt, ha diétázol!

Ezért ne fogyassz alkoholt, ha diétázol!

alkoholbulicukordiétafogyás
0

Írta:

Ha diétázol, jobban jársz, ha nem csak az édességeket és a kalóriadús falatokat passzolod, hanem az alkoholfogyasztásról is lemondasz.

Magas a kalóriatartalma

Az alkoholos italok nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, vagyis gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátot, ezáltal sokkal több kalória van bennük, mint gondolnád. Az alkohollal bevitt cukor a folyadék állagnak köszönhetően gyorsabban felszívódik, mint szilárd formában, hiszen már a gyomorból a véráramba jut, nem csak a vékonybélből. Csak hogy tudd: 1 dl pálinkában csaknem 700, 1 dl sörben pedig 500 kalória van!

Felszívódását és kiválasztását segítik a nehezebb, zsíros ételek

Az, hogy az ember szervezete hogyan reagál az alkoholra, tehát mennyire bírja az italt, nagyban függ a testsúlyától, a májműködésétől, illetve attól, hogy milyen ételeket fogyasztott alkoholizálás előtt. Egy diétázónak akár egy pohár ital is megárthat, aki viszont nehezebb, zsírosabb ételekkel eszi tele magát, tovább bírja a poharazást.

52473174 - clinking glasses with alcohol and toasting, party

Éhessé tesz

Alkoholfogyasztás közben mindig előkerül egy-egy zacskó chips, egy hatalmas pizza vagy egyéb rágcsálnivalók, amelyeket jóízűen fogyasztanak a bulizók. A folyamatosan bevitt ételek pedig csak tovább bélelik a gyomrot az alkohol előtt, így növelhető az elfogyasztott alkohol mennyisége – és duplázódik a kalóriák száma is. Nem beszélve arról, hogy az ivással töltött éjszaka után a másnaposság miatt farkaséhes lehetsz.

Vizet von el a szervezettől

Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, és szomjassá tesz. Viszont a legtöbb ember összekeveri a szomjúság és az éhség érzetét, ezért alkoholfogyasztás közben és után nem a folyadékpótlásról gondoskodik, hanem inkább enni kezd, mert javulást remél a finom falatoktól. Az érzés azonban nem múlik, így az ember hajlamos még többet enni, ahelyett, hogy meginna két nagy pohár vizet.

Persze nem jelentjük ki, hogy soha többé ne fogyassz alkoholt, ám nem árt tisztában lenned azzal, hogy ha szeretnéd megőrizni az alakod, és nem akarsz az átbulizott éjszaka után 2-3 kilóval több lenni, akkor tarts mértéket az alkoholivásban. Minden pohár mellé igyál meg 2-3 dl vizet is, és kerüld a magas kalóriatartalmú nassolnivalókat bulizás közben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X