Főoldal > AKTUÁLIS > Tápai Szabina párjával, Kucsera Gáborral együtt szedte a babavitamint

Tápai Szabina párjával, Kucsera Gáborral együtt szedte a babavitamint

babavárásegészségKucsera GáborszűrővizsgálatTápai Szabinaterhességvérvételvitamin
0

Írta:

Tápai Szabina férjével, Kucsera Gáborral együtt az egészséges életmód híve, ezért a családjukban fontosnak tartják a helyes táplálkozást és a rendszeres mozgást. Mivel a kajakozó nem szeret orvoshoz járni, ezért felesége unszolására eljár az éves szűrésekre.

Fontos volt számukra, hogy második gyermekük is egészségesen szülessen. Ezért minden tőlük telhetőt megtettek, megfelelő életmódot élnek, és mindketten szedtek babavitamint a várandósság előtt.

A csinos kézilabdázó az egészség szempontjából a fő irányító, ezért számára lényeges, hogy családját jó kezekben tudja, és kicsattanó formában legyenek szerettei. Rendszeresen jár háziorvosához, Dr. Szegedi Adriánhoz, akiben teljes mértékben megbízik. Tőle kért tanácsot a babavárás előtt, és időnként az alapvizsgálatokra is hozzá jár. Így történt a zuglói egészségnapon is, amelyet évente szervez meg az orvoscsapat.

– Nem vagyunk az őrülten orvoshoz rohanó személyek, mi akkor szoktunk menni, amikor már tényleg baj van. Nagyon fontosnak tartjuk azonban, hogy minden évben megcsináljuk azokat az éves szűréseket, amelyekre ezen az egészségnapon is lehetőség nyílt. Jó pár éve Adrián a háziorvosom, elég jó a kapcsolatom vele, sokszor segített már nekem és a családomnak is.  Azért lényeges ez nekünk, mert egy vérvételből bármikor kideríthető, hogy van-e gyulladás a szervezetben vagy nincs. Szeretek elővigyázatos lenni, és éppen emiatt nem kell sokat orvoshoz járnunk. Igyekszünk otthon mindenféle megelőző gyógymódokkal, teákkal, vitaminokkal megőrizni az egészségünket – mesélte a három hónapos kismama, aki gyerekkora óta allergiás, akkor még asztmával is küzdött.

– A fulladással és nehézlégzéssel járó betegség minimálisan megnehezítette a sportolást is, ugyanis ezzel a hátránnyal kellett játszanom, de szerencsére kinőttem az asztmát. Ilyenkor tavasszal nagyon érzem, hogy virágzik minden, és rossz állapotban vagyok az allergia miatt. Nem mondom, hogy gyógyszerellenes vagyok, de nem igazán szeretem. Én inkább a természetes vitaminokban hiszek, a komoly gyógyszereket – ameddig lehet – halogatom. Természetesen ha az orvos úgy írja elő, hogy már muszáj beszednem, akkor beveszem, de én inkább a prevencióban bízok. Hála Istennek nem vagyunk betegesek a megelőzés miatt. Meg sem tudom mondani, mikor estünk legutóbb ki a mindennapokból. A férjemet évente az orvoshoz cipelem éves szűrésre, mert ő még oda sem menne el egyedül, de miattam eljön. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy megússzuk betegségek nélkül a hideg évszakokat is – mondta Szabina, aki elárulta, hogy számukra sportolók lévén elengedhetetlen, hogy a testüket karbantartsák.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a szervezetünk milyen módon tud jól működni. A cukrot hanyagoljuk az érkezésünkből. Nem azt mondom, hogy ha megkívánom az édességet, akkor azt nem eszem meg. De igyekszünk cukormentesen táplálkozni, a fehér lisztet sem igazán fogyasztjuk. Az életmódunkban tudatosak vagyunk. A gyermekünket nagyon egyszerűen rá tudjuk venni erre az életformára. Rátaláltam ugyanis egy alternatív termékcsaládra, amely által nem veszi észre, hogy cukor-, glutén és laktózmentes süteményt vagy valamilyen ételt eszik. Anyaként tapasztalom, hogy a délutáni nasitól cukorsokkot kapna a gyerek, és még késő este sem tudnám elaltatni, annyira felpörgetné. A mostani terhességem előtt is nagyon odafigyeltem, hogy helyes életmódot éljek. Figyeltem arra, hogy a legjobb babavitamint válasszam ki mindkettőnk számára, ugyanis Gábor is szedte velem együtt ennek a férfi változatát. Hamar összejött a baba. Gábor ismét fiút szeretne, én pedig kislányt. A sport most egy kicsit a háttérbe szorult, a tévézés és a család pedig az előtérbe.

Dr. Szegedi Adrián, házi- és üzemorvos a Pro Medicina Orvos Team segítségével minden évben tart szűrővizsgálatokkal teli napot.

– Már a negyedik alkalommal szerveztük meg az egészségnapot, évente egyszer sort kerítünk rá. Sikeres szűrés volt, ami köszönhető az egész orvos csapatnak, akikkel közösen dolgozunk. Szezonálisan igyekszünk a leggyakoribb problémákra helyezni a vizsgálatokat.

Az alábbi prevenciót javasolja a szakértő:
– Csontritkulás esetén megfelelő szintű kalcium és D-vitamin bevitel fontos, ami a téli időszakban is jó szolgálatot tehet. Nyáron pedig próbáljunk meg minél többet a szabad levegőn tartózkodni. Természetesen ekkor már bejön a másik téma, a bőrrák kérdése is: lehetőleg ne 11.00 és 15.00 között időszakban napozzunk. A délutáni időszakban egy 20 perces séta a napfényben vagy a reggeli időszakban egy kis kocogás a felkelés után kiváló a szervezet számára, arról nem beszélve, hogy a mozgás és a D-vitaminszint megtartása szempontjából is megfelelő. Lényeges, hogy járjunk tüdő-, emlő- és nőgyógyászati vizsgálatokra. A férfiaknál a prosztata- és vastagbélrák-szűrést kell elvégezni. Fontos ellátogatnunk a fül-orr-gégészeti vizsgálatokra is. Megnehezíti a mindennapi életünket ugyanis az allergia, amely egész évben gyötörhet. Gondolok itt az orrsövény-ferdülésre, a krónikus arcüreggyulladásra is, amely az allergiavizsgálat alkalmával kijöhet. Ám itt egy komplett rákszűrésről is beszélhetünk, mint például a garatrák-szűrés. A lényeg a prevencióban rejlik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X