Főoldal > AKTUÁLIS > Megnyílt a Scitec Institute

Megnyílt a Scitec Institute

diétaegészségétrendkutatásScitectáplálékkiegészítő
0

Írta:

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával (MTA KIK) stratégiai együttműködésben kezdte meg működését a „Scitec Institute for Sport Performance“ Budapesten.

Az egyedülálló sport- és táplálkozástudományi intézet egyénre szabott tanácsadást nyújt olimpikonok, élsportolók, valamint sportcélokkal rendelkező amatőr sportolók részére, sportteljesítményük fokozása érdekében. Emellett hiánypótló tudományos kutatásaival, valamint edukációs tevékenységével a sporttáplálkozás és egészségfejlesztés egészéhez is nagyban hozzájárul.

A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet egy másfél éve tartó, mintegy 1 millió eurós, saját erőből megvalósuló beruházás keretében jött létre azzal a céllal, hogy a tudományos kutatási, az edukációs, illetve a táplálkozási és edzés-tanácsadási tevékenységeket egy önálló intézményben integrálja. Másfél éves előkészítő munkát követően az Intézet idén szeptemberben kezdi meg az MTA KIK együttműködésében tudományos szakmai tevékenységét, emellett a kutatómunkát széleskörű kapcsolati hálóval rendelkező hazai és neves külföldi egyetemekkel együttműködésben kívánja megvalósítani.

„A Scitec Institute célja a sportteljesítmény fokozása, valamint az egészség fejlesztése.” – mondta el Szász Máté biológus, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetője. „Az Intézet egyénre szabott tanácsadást nyújt saját fejlesztésű, bizonyított módszertanát alkalmazva. Szakmai programunkkal alapvetően olimpikonokat és más élsportolókat készítünk fel, de ezeket a prémium szolgáltatásokat az Institute megnyitásával elérhetővé tesszük a szabadidő-sportolók számára is. Módszerünk teljesen egyénre szabott megoldásokat kínál a komplex diagnosztika felállításával és az illető életmódjának maximális figyelembevételével. A legkorszerűbb InBody testösszetétel-méréssel és elemzéssel, a táplálkozási szokások, heti mozgástevékenységek és egyéni célok meghatározása alapján olyan – utánkövetéssel egybekötött – programot állítunk össze, amely hozzásegíti a sportolót a teljesítményének fokozására és a sikeres életvitelre.” – tette hozzá a szakember.

„A sporttáplálkozás-tudomány egyetlen eleme a természettudományi kutatásoknak, de nem független azoktól, ezért fontos a társ-kutatási területeket is látókörünkben tartani.” – fogalmazott Prof. Dr. Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy többek között ezt célozza meg a Scitec Sport- és Táplálkozástudományi Intézet és az MTA KIK közötti szakmai együttműködés is. „Egy modern könyvtár nem csupán az írott kulturális örökséget őrzi, hanem 21. századi eszközökkel a 21. század kérdésfeltevéseire is tud válaszolni. Hiteles adatokból, nemzetközileg hitelesített módszerekkel tudományos alapkutatásokat végez. A tudományos kutatási eredményeket rendszerezi, azokat elemzi. Aktívan hozzájárul a modern élet kihívásaira adott válaszok megfogalmazásában. Együttműködik az innovatív vállalkozásokkal, és az alkalmazott kutatások intézeteivel. Így a Scitec Institute-tal is.” A közös munka eredményeként tovább fejlődik a magyar sport-táplálkozási kultúra, ami egyszerre szolgálja a sportolók egészségét, a hatékonyabb edzésmunkát és a jobb versenyeredményeket.

„A Scitec Institute célja emellett – tette hozzá Dr. habil Fritz Péter egyetemi docens, a Scitec Institute kutatási vezetője – olyan közös kutatások megvalósítása, amelyek eredményei támogatják majd a sport- és egészségtudomány területén dolgozó szakemberek munkáját, a kutatások eredményeiből készült publikációk és konferenciaelőadások pedig növelik a hazai egyetemeken történő tudományos munka láthatóságát.”

Az Intézet megnyitóján Erős Antónia műsorvezető és Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó is megosztotta pozitív tapasztalatait, akik már hónapok óta az egyénre szabott, szakértők által összeállított program szolgáltatásait veszik igénybe a maximális siker érdekében.

Forrás: KRQ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X