Főoldal > AKTUÁLIS > Így tedd le a munkát karácsony előtt 3 lépésben

Így tedd le a munkát karácsony előtt 3 lépésben

energiafáradtságkarácsonymunkapihenésszabadságünnep
0

Írta:

Ki ne ismerné az érzést, amikor az ünnepi készületek alatt minden egyszerre a nyakunkba szakad? Takarítás, sütés-főzés, ajándékok beszerzése, és ha ez még mind nem lenne elég, ott az év végi hajtás a munkahelyen.

Ha nem figyelünk oda, a rengeteg elvégzendő feladat felemészt bennünket, és mire eljönne az ünnep, az el nem végzett teendők miatt stresszesen állunk majd a fa alatt. Ennek azonban nem kell törvényszerűen így történnie. Az alábbiakban a Perfekt szakértője segít abban, hogyan érdemes 3 lépésben letenni a munkát, és nyugalomban eltölteni az ünnepeket.

1. Készíts listát az elvégzendő feladatokról!

Sokaknak biztosan nem újdonság, de tényleg hatalmas segítség lehet, ha látod magad előtt összeszedve az összes elintéznivalód. A listára az ünnepi előkészületekhez kapcsolódó feladatok mellett a munkával/tanulással kapcsolatos teendők is kerüljenek fel.

Ne legyenek illúzióid: a lista elkészítése közben valószínűleg azt tapasztalod majd, hogy a tennivaló sok, a rendelkezésre álló idő pedig kevés. Ezzel pedig el is érkeztünk a 2. lépéshez.

2. Készíts menetrendet!

Amennyiben ugyanis nem akarsz beleszakadni a rengeteg feladatba, kénytelen leszel tudatosan átgondolni, hogy mit, hogyan és mikor szeretnél elvégezni. Nézd meg, melyek azok a munkahelyi dolgaid, amelyek januárra halaszthatók, és melyeket szükséges még az ünnepek előtt elvégezni. Ha ez megvan, már el is készítheted a menetrendedet. A „nem-szeretem” feladatokat célszerű minél korábbra ütemezni, és melléjük írni valami apró jutalmat, amivel az elvégzésük után megleped magad. Így először motivált leszel, majd pedig boldog, amiért már nem kell velük bajlódnod. A munkahelyi kötelezettségek terén nem mindig van lehetőségünk a kompromisszumokra, ellenben az otthoni teendők kedvünkre variálhatók. Ha azt látod, hogy nem lesz időd a bejgli és a mézeskalács mellett még linzert is sütni, semmi baj nincsen. Nyugodtan húzd ki a listáról, és vedd meg készen! Ha ez az ára annak, hogy karácsonykor minden idődet a családodnak szentelhesd, akkor csak megéri, nem? Néhány bolti süteménytől az ünnep semmit sem veszít az értékéből. Neked kell tudnod, hogy melyek azok a feladatok, amelyek feláldozhatók a békés, nyugodt ünnep oltárán.

company of cheerful and happy friends celebrating at the christmas dinner

3. Legyél megelégedve!

Amikor pedig végre eljön az ünnep, próbálj meg letenni mindent, és élvezni a pillanatot. Tökéletes karácsony nem létezik. Mindig lehet egy kicsivel többet takarítani vagy egy kicsivel többet dolgozni/tanulni, de meg kell tanulnunk elengedni a munkát. Amikor a fa alatt állva felcsendül a zene, nem az fog számítani, , hogy házi linzer van-e az asztalon és nem is az, hogy hány százalékot teljesítettél a munkahelyeden. A legnagyobb ajándék, amit ezen a napon a családodnak adhatsz, Te magad vagy, és az idő, amit nekik szentelsz kipihenten és boldogan!

Forrás: Front Page


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X