Főoldal > AKTUÁLIS > Így turbózd fel az anyagcseréd működését

Így turbózd fel az anyagcseréd működését

anyagcsereedzésegészségemésztéserősítő edzésfehérjekalóriametabolizmustáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Segíts a testednek abban, hogy magasabb fokozaton tudjon működni, és hatékonyabban égethesse el a táplálkozás során bevitt kalóriákat. Vesd be ezt a néhány hasznos anyagcserepörgető módszert!

1. Jöhet az erősítő edzés

Hetente legalább két alkalommal ragadd meg a súlyzókat, és jöhet egy jó erősítő edzés. Ez egyrészt segíti a kalóriák elégetését, másrészt nem hagyja, hogy az öregedés során az anyagcsere-folyamataid lelassuljanak.

2. Vesd be az intervallt

Ha legközelebb valamilyen kardioedzést végzel: futsz, úszol, bringázol, gyalogolsz, bizonyos időközönként fokozd az edzés sebességét 30 másodpercig, majd állj vissza az addigi sebességre. Ha ezt a módszert használod, a sejtjeidben található mitokondriumok keményebben dolgoznak, ezzel több energiát használnak fel az edzés utáni időszakban is.

3. Töltődj fel omega-3-mal

Az olyan halfélék, mint a lazac, hering bővelkednek egészséges omega-3 zsírsavakban, amelyek egyensúlyban tartják a vércukorszintet, ezzel segítik az anyagcsere normális működését és a súlyvesztést is. A lenmagolaj és a dió is tartalmaz omega-3-at, ezek is jó választások.

4. Növeld az izomtömeged

Az izom több energiát használ fel a zsírnál, ezért is érdemes izomtömeget szedni magadra a zsírpárnák helyett, hiszen izmosabb testtel akkor is több kalóriát tudsz elégetni, amikor épp nem mozogsz.

5. Igyál zöld teát

Egészséges, energetizál, finom, és antioxidánsokban gazdag. Ezen kívül a zöld teában található katekinek fokozzák az anyagcserét, javítják a zsír oxidációját és fokozzák a hőtermelést. Mindenképpen cukor nélkül idd!

Berry smoothie, muesli with nuts, dry berries, pieces of banana, beautiful, blooming flowers in a pink plate and and a young woman. Concept of healthy and tasty food

6. Használd ki az utánégetést

Egy intenzív, kemény edzés után a szervezet tovább fogyasztja a kalóriákat: az edzés alatt kialakult túlzott oxigénfogyasztás következtében az anyagcsere fokozott állapotban marad még egy darabig. Megéri hát keményen edzeni!

7. Reggelizz

Kezdd a napot tápanyagokban (szénhidrátban, fehérjében és zsírban is) bővelkedő reggelivel – így beindíthatod az anyagcseréd, és megakadályozhatod, hogy napközben a reggeli kihagyása miatti farkaséhség következtében folyamatosan egyél és túl sok kalóriát vigyél be.

8. Fogyassz fehérjét

A fehérje elfogyasztása után hosszabb ideig érzed magad jóllakottnak, ezen kívül a fehérjék emésztéséhez a szervezet 10 %-kal több energiát használ fel. Minden étkezésnél fogyassz fehérjét, hogy tovább maradj jóllakott, és ne legyél éhes.

Fotó 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X