Főoldal > ÉV EDZŐJE > Ne félj tőle! Tények és tévhitek a súlyzós edzésről

Ne félj tőle! Tények és tévhitek a súlyzós edzésről

edzésedzőedzőteremerősítő edzésizomizomépítésmozgássportsúlyzósúlyzós edzés
0

Írta:

Hogy miért is hasznos az izmainkat fejlesztő gyakorlatokat végezni? Erőedzés segítségével növelhetjük testünk tiszta izomtömegét, fejleszthetjük az általános erőnlétünket, és könnyebben elérhető általa a karcsú fizikum is.

Az erősítő edzések kevésbé ismert jótékony hatásai 

  • Az effajta mozgás javítja a csontsűrűséget, segít megelőzni a csontritkulást (a csontmerevséget, ill. veszteséget), az osteopenia (csökkent csontállomány) és a szarkopénia (izomtömeg vesztés) betegségét. Több tanulmány is kimutatta, hogy a megfelelő táplálkozáson kívül a rendszeresen – heti 2-3 alkalommal – végzett súlyzós edzés növeli a csonttömeget, azáltal, hogy stimulálja a csontépülést és segít a kalcium megőrzésében a szervezetben. A sétálás, lépcsőzés, futás is hasznos mozgásformák még e szempontból.
  • Az életkor előrehaladtával egyáltalán nem szükségszerű az anyagcsere folyamatok lelassulása – bár ülő életmódot folytatók körében 40 év felett átlagosan 10 évente 5%-kal csökkenhet. Azonban erőnléti edzésekkel megakadályozhatjuk ezt, és késleltetjük az izomvesztés jelenségét is.
  • A megfelelően (ideális súlyválasztás például) összeállított erőnléti edzések javítják a tartást és az egyensúlyt, és bizonyos medencetáji, ill. inkontinenciás megbetegedések gyógyításában is hasznosak lehetnek. (Sajnos manapság már nem csak az idősebb korosztályt érintik ezek a problémák.) Amiket viszont érdemes kerülni ilyen esetekben, azok a becsapódásokkal (pl. futás) járó mozgások, helyette koncentrált súlyzós gyakorlatokat végezzünk, kifejezetten a core izomzatot is edzhetjük, ill. beiktathatunk gátizomzatot, a medencefeneket erősítő blokkokat is.
  • Előnyösen hatnak az inzulinérzékenységre is – főleg azon hölgyek esetében lényeges szempont ez, akik PCOS-ban szenvednek -, segít normális keretek között tartani a vérnyomást is. A súlyzós edzés más sportokkal összehasonlítva, sokkal nagyobb mértékben stimulálja a sejtek inzulinérzékenységét! Ajánlom még e mellé magnézium, cink, C-vitamin és fahéj tartalmú étrendkiegészítők alkalmazását is, inzulinrezisztens betegek esetében.
  • „Mellékhatásként” önbecsülésünk, önértékelésünk, magabiztosságunk is olyan mértékben tud fejlődni az edzések által, amit más módszerrel nem tudunk elérni! Hiszen semmihez sem fogható az az érzés, amikor fizikailag stabilnak, erősnek érezzük magunkat – főleg a nők, akiktől sokszor pont az ellenkezőjét „várják”!
  • A súlyzós edzések hatására sokkal közelebb tudsz kerülni a saját magadról alkotott képhez, a tükörképedhez és könnyebben elfogadod a meztelen tested is!

Mitől lesz jó az erőnléti edzés?

Szeretném leszögezni, hogy az erősítő edzések összeállításakor nem a nehéz súlyokon van a hangsúly, hanem azon, hogy olyan gyakorlatokat végezzünk, amik minél jobban igénybe veszik izmainkat, ill. a központi idegrendszert (a mozgás közben kialakuló stressz kezelésére a szervezet energiákat használ fel). Főleg kezdők esetében elég, ha saját testsúlyunkkal dolgozunk, sőt, kifejezetten fontos, hogy mielőtt külső – plusz – ellenállásokkal edzenénk, megfelelően tudjuk kezelni a saját testünk súlyát.

Szervezetünk nagyon sok mindenre képes, sok mindenhez adaptálódik, és bizonyos hatásokra olyan átváltozásokon megy keresztül, ami egészen lenyűgöző: az erősítő edzések során szépen, lassan, fokozatosan azt fogod tapasztalni, hogy rengeteg olyan dologra vagy alkalmas, amiről nem is hitted volna! A súlyzós edzés nem függ nemtől: egészen hasonlóan hat a nőkre is, mint a férfiakra – néhány fent említett extra előnnyel.

Forrás: BioTechUSA


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X