Főoldal > MOZGÁS > Ezért fogysz többet a súlyzós edzésektől

Ezért fogysz többet a súlyzós edzésektől

diétaedzésfogyásizommozgássúlyzó
0

Írta:

Nem mersz súlyzózni, mert attól félsz, nem fogsz fogyni? Tudd meg az igazságot arról, hogyan segít a súlyzózás a fogyásban!

Mítosz: Ha súlyzózom, úgy fogok kinézni, mint Arnold Schwarzenegger.

Az igazság: Egy mértéktartó, női edzéstervvel lehetetlen hatalmas izmokat növeszteni.

A testépítők egész álló nap súlyokat emelgetnek, hogy elérjék ezt a külsőt, és az sem véletlen, hogy nagy többségében férfiak. Az izomszövet növekedése nagyban függ a tesztoszteronszinttől, és a nők általában 10-szer kevesebbet állítanak ebből elő, mint a férfiak, így természetes úton nem tehetsz szert óriási, kidülledő izmokra.

Mítosz: Inkább zsírt akarok égetni, a kardiózás pedig jobb erre.

Az igazság: A kardió gyakorlatok segítségével ugyan nagyobb arányban égetheted el a szervezetedben elraktározott zsírt, azonban egy izmos test hatékonyabban dolgozik. Minden plusz kiló izom által (amit a súlyzós edzéseknek köszönhetsz), a tested naponta körülbelül 50 extra kalóriát éget el.

A súlyzózás ideiglenesen növeli az anyagcseréd gyorsaságát is, az edzést követő, fokozott oxigénfelhasználásnak köszönhetően (a tested még akkor is gyorsabb tempóban égeti a kalóriákat, amikor már pihensz). Ezért veszíthető több zsír a súlyzós edzésekkel, mint csupán az aerobikkal.

sulyzosedzescikk.jpg ()

Mítosz: A súlyok nem használnak az egészségednek.

Az igazság: A súlyemelésnél, vagy amikor ellenállásként a saját súlyoddal dolgozol (például a guggolásoknál vagy a kitöréseknél) – a gyakorlatok fejlesztik a hajlékonyságot, az állóképességet, és a rendszeres erőedzések segítségével a csontritkulást is megelőzheted.

A súlyemelés az inzulinrezisztenciára is pozitív hatással van, így ugyanis a szervezeted a szénhidrátokat hatékonyabban alakítja át energiává. Ez akár 15%-kal is fokozhatja az anyagcserédet, továbbá csökkenti a vérnyomásodat és javítja a hangulatodat is. Ezek a tényezők pedig csökkentik a cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Így mindenképpen érdemes tenned egy próbát a súlyzókkal…

Mítosz: Ahhoz, hogy tónusos izomzatom legyen, rengeteg ismétlést kell végeznem könnyebb súlyokkal.

Az igazság: Ezek szerint nehezebb súlyokkal kell edzened ahhoz, hogy kevesebb ismétlést végezz. Ez a kihívás pedig növeli az izomrostok mennyiségét.

A legjobb eredmény érdekében válassz különböző méretű súlyzókat különböző ismétlésszámmal, és emlékezz arra, hogy az összes ismétlésnek együttesen legalább 25-nek kell lennie. (Ha első alkalommal próbálnád ki a súlyzós edzéseket, keress fel egy személyi edzőt, aki kialakítja az edzéstervedet és bemutatja a gyakorlatokat.)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X