Főoldal > MOZGÁS > Mi kell a nőnek? Súlyzós edzés?

Mi kell a nőnek? Súlyzós edzés?

0

Írta: and

Azok a hölgyek, akik személyi edzésre érkeznek hozzám, gyakran félnek a férfias izmok megjelenésétől, a vastag karoktól és túlontúl izmos comboktól. Pedig azok, akik részt vettek már erőfejlesztő programban, csak az előnyökről beszélnek, negatívumról szinte alig hallani. Jöjjenek az érvek, miért kell az izmokkal is foglalkozni? Több zsír veszik el, mint amennyi izom épülEgy 8 hetes […]

Azok a hölgyek, akik személyi edzésre érkeznek hozzám, gyakran félnek a férfias izmok megjelenésétől, a vastag karoktól és túlontúl izmos comboktól. Pedig azok, akik részt vettek már erőfejlesztő programban, csak az előnyökről beszélnek, negatívumról szinte alig hallani.

Jöjjenek az érvek, miért kell az izmokkal is foglalkozni?

Több zsír veszik el, mint amennyi izom épül
Egy 8 hetes edzés alatt egy átlagos nő 8 dkg izomgyarapodást ér el 1,7 kg zsírfogyás mellett. Egyébként is: a férfiakkal szemben a nőknél 10-30-szor kisebb mértékben jelentkezik az izomtömeg növekedéséért felelős hormon. Aggodalomra tehát semmi ok!

Az új izomzat segít a megfelelő testsúly elérésében
Az izomzat növekedésével nő az alapanyagcsere is, így a nap során több kalóriát fogunk elégetni. Fél kilogrammal több izom 35-50-nel több kalóriát jelent naponta. Tehát másfél kg gyarapodás napi kb.120 kcal többletégetést jelent, ami havonta 3600 kcal. Így évente 5-6 kg-tól szabadulunk meg csak a súlyzós edzés által!

0002469_1.jpg ()

A csontok is nyernek
Edzés nélkül 25 éves korunk után a csontállomány nem változik. Ám erőedzés hatására a csontozat ásványianyag-tartalma 13%-kal is növekedhet. A súlyzózás tehát kitűnő eszköz az oszteoporózis – csontritkulás – ellen!

Haszon a mindennapokban
Számtalanszor kell erőt kifejtenünk egy nap során. Házimunkát kell végezni, fel kell emelni a gyerekeket stb. Ezekhez a hétköznapi tevékenységekhez nyújthat segítséget, ha gyakorlott erőfejlesztővé válunk!

Csökken a cukorbetegség rizikója
Civilizált társadalmunkat egyre inkább sújtja a felnőttkori cukorbetegség. Kutatások bizonyítják, hogy 4 hónap alatt mintegy 23%-kal nőhet a vércukor felhasználása súlyzós edzés hatására.

Csökken a szív és érrendszeri betegségek rizikója
Az erőedzés jótékonyan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, így segíthet a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az ezekkel a betegségekkel szembeni küzdelemben természetesen az állóképességi edzés szerepe is óriási.

Mérséklődnek, vagy elmúlnak a hát-és ízületi fájdalmak
Az alsó háti szakasz erősítésével komoly eredményt lehet elérni ezeken a területeken. Az izomzat fejlesztése stabilabbá teszi az általuk átívelt ízületeket is.

Fejlődik az általános erőnlét
Súlyzós edzések beiktatásával sokkal jobban tudunk teljesíteni az élet bármely területén,ill. és csökken a sérülésveszély is.

A kor nem számít!
70–80 év körüli nőket tesztelve világossá vált, hogy ebben a korban is van fejlődés. Természetesen a szakembereknek be kell tartatniuk bizonyos szabályokat ennél a korosztálynál.

A mentális fittség is fejlődik
Harvardi kutatások támasztják alá, hogy egy tízhetes erőfejlesztő program sikeresen csökkentheti a depresszió tüneteit. A kísérletben résztvevő nők magabiztosabbnak, kiegyensúlyozottabbaknak érezték magukat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X