Főoldal > ÉV EDZŐJE > 7 szuper érv az erősítő edzés mellett

7 szuper érv az erősítő edzés mellett

edzéserőerősítésizommozgássportsúlyzó
0

Írta:

Minden edzéstervnek tartalmaznia kell erősítő edzést. Ha tudnád, hogy egy bizonyos gyakorlat erősíti a szíved, javítja az egyensúlyod, erősíti a csontjaid, segíti a fogyásod és még jobban is nézel ki tőle, akkor nem csinálnád?

Nos, a tanulmányok szerint az erősítő edzés mindezeket és még többet ad. Az erősítő edzés alatt persze nem csak a súlyemelésre gondolunk. Fontos minden korosztály számára, és különösen fontos néhány egészségügyi (ízületi gyulladás, szívbetegségek) probléma esetén, hogy ezt a típusú edzést is beilleszd a napjaidba.

Ezek az erősítő edzés előnyei

Igen, az erősítő edzés segíti az izomtömeg növelését, nőket és férfiakat is fittebbé és tónusosabbá tesz. De az erősítés sokkal többet jelent súlyok emelgetésénél.

1. Az erősítés segít megtartani a súlyod

Nem csak az aktuális súlyod megtartásában segíti, de a fogyásod is elősegíti. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 3-szor erősítettek a héten, több kalóriát égettek a nap folyamán azon kívül, melyeket az edzéssel égettek el.

2. Védi a csontozatot és az izomtömeget

A serdülőkor végén, a nővé vagy férfivé válás után minden évben 1%-ot veszítesz a csontok és izmok erejéből. A legjobb módja annak, hogy ezt a folyamatot megállítsd, ha beiktatod az erősítést az edzésedbe.

3. Erősebbé és fittebbé tesz

Az erősítő edzést ellenállási edzésnek is szokták hívni, mert magában foglalja az erőnövelést és a tónusos izomzat kialakítását. Kétféle ellenállási edzés létezik:
Izometrikus edzés esetén az izmaid egymás ellen dolgoznak.
Izotóniás edzésnek esetében egy mozdulatsort ismételsz, akár a súlyzózás.
Bármelyiket is választod, jobb formába lendülsz. Ne feledd, hogy az izmaidnak időre van szüksége, nem csinálhatod minden nap az edzést! Minden edzés után figyelj a hűtésre!

4. Erősítő edzés segít fejleszteni a test-mechanikát

Az erősítő edzés egyik előnye, hogy szép, tónusos izmok kezdenek megjelenni a testeden. Javítja az egyensúlyt és a koordinációt, akárcsak a testtartást. Nagy előnye ezen felül, hogy ha nem vagy igazán rugalmas és rossz az egyensúlyérzéked, így fejlesztheted, ami fontos, főleg idősebb korban.

erosites2.jpg ()

5. Segít a betegségek megelőzésében

Tanulmányok azt igazolják, hogy sok az egészségügyi előnye az erősítő edzéseknek. Ha arthritised van, az erősítés olyan hatékonyan segíthet enyhíteni a fájdalmat, akár a gyógyszerek. A menopauza után a nőknél a csontsűrűség megtartását segíti és a csonttörések kockázatát csökkenti. Ezen felül 2-es típusú diabéteszes betegeknél egy tanulmány szerint segítette a vércukorszint szabályozását.

6. Növeli az energiaszintet és javítja a kedvet

Az erősítés növeli az endorfinok szintjét, amelyek segítenek, hogy jobban érezd magad. Ha ez nem elegendő neked, az erősítő edzés remek antidepresszáns, segíti a jobb alvást, és az általános életminőséged javítja.

7. Több kalóriát éget

Kalóriát égetsz edzés közben, majd a tested folytatja ezt az edzésbefejezése után is. Ez a folyamat a „fiziológiás házi feladat”. Több kalóriát égetsz, az emésztésed pedig 15%-kal gyorsul – így beindíthatod a fogyás folyamatát.

Ne úgy gondolj az erősítő edzésre, hogy csupán drága gépeken és drága edzőtermi bérleteken keresztül lehet eljutni hozzá. A guggolásból felugrás, fekvőtámasz, kitörés és hegymászás – ezek mind példák az erősítésre.

Ha bármilyen egészségügyi problémád van, előbb konzultálj az orvosoddal, hogy mi lenne a legmegfelelőbb erősítő gyakorlat számodra. Dolgozhatsz személyi edzővel is, aki kialakít számodra egy megfelelő edzéstervet.
Nem szeretnél jobban kinézni, jobb kedvű lenni, hosszabb és boldogabb életet élni? De?! Akkor mire vársz?

 


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X