Főoldal > AKTUÁLIS > Ez az egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

Ez az egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

betegségegészségfájdalomfoglalkozáskézmunkaprobléma
0

Írta:

Manapság egyre több ember végzi számítógépen a munkáját, melynek hatására különböző ízületi/mozgásszervi bántalmak lépnek fel. A sok gépelés gyakori eredménye a kéz és az ujjak fájdalma.

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogy lehet a problémát megelőzni, valamint elmondja, miként lehet orvosolni a gondot.

Mi az az alagút szindróma?

Alagút szindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ez a körülötte lévő tér beszűkülése következtében jön létre, melyet leggyakrabban folyadékvisszatartással járó betegségek (pl. hormonzavarok, terhesség, cukorbetegség), valamint gyulladás, és ebből adódó ödéma okoz. Mivel az idegek nyomás alá kerülnek, így az zsibbadással, fájdalommal, esetleg idegentest érzéssel jár.

Kéztőalagút szindróma

Bár ahol az idegek a csontok-szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma . Ekkor a csuklónál lévő, inak és csontok alkotta C-alakú járatban lévő középidegre (nervus medianus) nehezedik nagyobb nyomás. Mivel a kézből az alkarba futó inak és idegek egy része a kéztőalagúton fut végig, így az ott lévő zavar az ujjak éjjeli zsibbadását, fájdalmát,súlyos esetben ,a hüvelykujji párna izmainal sorvadását okozza – magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.
Kutatások szerint főleg a 45-64 év kor közti nőket érinti elsősorban, a férfiak kevésbé hajlamosak a betegség kialakulására.

A kéztőalagút szindróma tünetei

•    Ujjak zsibbadás (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj)
•    Fájdalom
•    Éjszakai égő fájdalom
•    Gyengeségérzés

A kéztőalagút szindróma leggyakrabban azoknál alakul ki, akik folyamatosan használják kezüket, ujjaikat, így nem ritka kórkép a számítógéppel dolgozóknál, varrónőknél, masszőröknél.
Így kerülheti el a problémát
•    Helyezze úgy a billentyűzetet, hogy csuklója egyenes legyen
•    Pihentesse ujjait munka közben! Ha nem dolgozik, ne nyomogassa feleslegesen a számítógépét
•    Alvás közben lehetőleg egyenes legyen a csuklója, ne hajlítsa be

Aktív fájdalomcsillapítással a gépelés nem okoz többé gondot

Amennyiben a tüneteket észleli magán, úgy pusztán elmondás alapján és fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, ám szükség esetén Rtg, labor , illetve idegvezetési vizsgálat is indokolt lehet.

A mielőbbi kezelés azért is fontos, mert a fájdalom olyan méreteket is ölthet, hogy az illető akár a munkavégzésből is kieshet. Legrosszabb esetben műtét válhat szükségessé, ám többségében aktív fájdalomcsillapítással gyorsan orvosolható a probléma, viszont ehhez a gyulladás igen pontos meghatározása szükséges, hiszen sokszor egy egészen apró területet érint. Egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos a probléma kialakulásának pontos helyét felmérve, injekciós-infiltratív technikával a gyulladást már az első alkalommal csökkentheti. Kiegészítő kezelésként éjszakai csukló sínezés, helyi gyulladáscsökkentő pakolások, lézer és guna terápia gyorsítja fel a gyógyulást, így már 3-4 kezelés után a panaszok teljes mértékben megszűnnek.

Forrás: Fájdalomközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X