Főoldal > ÉV EDZŐJE > Az edzőtermek réme

Az edzőtermek réme

edzésedzőedzőteremfélelemkudarcsikersportsúlyzós edzés
0

Írta:

Rendszeresen negatív dolgokat mantrázol sportolás közben, és úgy érzed, nem vagy elég jó, hogy edzőterembe járhass? Eláruljuk, hogyan győzd le félelmeidet és kerülj közelebb egészségesebb önmagadhoz.

Egy 2015-ös tanulmány felmérése szerint a kanadai nők 55 százaléka érezte már magát ijedtnek, amikor új edzésbe kezdett. Erre született meg a „gymtimidation” kifejezés, az angol gym (edzőterem) és intimidation (félelem, ijedelem) szavakból. A sportolás közbeni negatív bebeszélések sokfélék lehetnek, és legalább ennyiféleképpen rombolhatják az önbizalmadat, miközben visszatartanak a fejlődéstől.

Ha folyton bebeszéled

Számtalan módja van annak, hogy elhitesd magaddal, már a kezdés előtt megragadtál – a „nem vagyok elég fitt”, „nem engedhetem meg magamnak”, „nincs időm”, „a párom/családom nem örül neki”, vagy „aggódom, hogy kinevetnek” rendszeres szajkózása után nem csoda, hogy egy idő után félni kezdesz a sportolástól. Ettől még ugyanúgy megvannak az álmaid, de túl távoli célokat állítasz fel magadnak, és folyton ostorozod magadat, ha kudarc ér.

Kathleen Trotter személyi edző és fitneszszakértő azt javasolja, ilyenkor fókuszálj az aktuális szintedre. Először el kell fogadnod, hogy most hol tartasz, majd állíts fel apró, valós célokat, így építgesd magad lépésről lépésre. Az sem árt, ha van melletted egy barát, aki segít leküzdeni a kezdeti ijedtségedet. Nem baj, ha eleinte tartasz az edzőtermektől, sportolj otthon, internetes edzővideók segítségével, és ha már úgy érzed, készen állsz profi helyszínen folytatni a fejlődést, válts bérletet egy kisebb edzőterembe.

85680116 - sporty concentrated woman exercising with barbell in a gym

Tényleg béna vagyok?

Mindenki hajlamos felnagyítani a kudarcait és lekicsinyelni a sikereit, de te ne ess ebbe a csapdába! Ahelyett, hogy sötéten látnád a nehézségeidet, változtass álláspontot és iktasd ki a fejedből a negatív gondolatokat. Például ha szobabiciklin tekersz, ne azt mondogasd, hogy „ég a vádlim, nem bírom tovább!”, hanem inkább azt: „most kicsit nehezebben megy, de nemsokára túl leszek a holtponton.”

Attól sem érdemes félni, hogy mások mit gondolnak rólad edzés közben – hidd el, ők éppen úgy magukra fókuszálnak, ahogyan te is. A lehúzó barátokkal, családtagokkal szintén nem éri meg foglalkozni. Az egészségedért senki más nem tehet, csakis te, úgyhogy állj ki magadért és csináld száz százalékkal, amit elkezdtél!


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X