Főoldal > ÉV EDZŐJE > 6 dolog, amit tudnod kell, mielőtt személyi edzőt fogadsz

6 dolog, amit tudnod kell, mielőtt személyi edzőt fogadsz

edzésedzéstervedzőteremizommozgássportszemélyi edző
0

Írta:

Megvetted a havibérletet az edzőterembe, beszereztél pár új sportruhát és eltökélten várod az első edzéseket. Gratulálunk! Bár nem olcsó mulatság, megéri személyi edzőt fogadni, mivel segít elsajátítani a feladatok tökéletes elvégzését, az egyes gépek helyes használatát, illetve összeállítja a célodnak leginkább megfelelő edzéstervet.

A végén lehet annyira megszeretsz vele dolgozni, hogy az előre tervezett pár alkalom helyett hétről hétre igénybe veszed majd a segítségét. Itt is a kezdet a nehéz, azaz megtalálni a számodra tökéletes személyi edzőt. Most megtudhatod, hogy a jó választáshoz mely szempontokat kell mindenképp figyelembe venned.

Térképezd fel az edzőket

Az első dolgod mindenképp az legyen, hogy lemész a közeli terembe, és kémkedsz egy kicsit a személyi edzők után. Ne aggódj, ez teljesen legális! Menj be a konditerembe, és nézd meg, ki szimpatikus számodra, milyen típusú edzéseket tart és hogyan kommunikál a vendégeivel. Túl sokat beszél mindenféléről? Közben másokkal cseveg? Nem figyel eléggé a gyakorlatok helyes kivitelezésére? Ha ezekre igen a válasz, valószínűleg nem ő lesz a te embered. Ne sajnáld rá az időt, többször nézz körül, nehogy a számodra legjobb edzőről maradj le véletlenül.

Beszélgess a többi vendéggel

Nem kell, hogy kizárólag a személyzet ajánlására hagyatkozva válaszd ki az edzőt. A recepciósnak lehet épp az a dolga, hogy azoknak is ügyfelet szerezzen, akikhez alig járnak, mert nem tart ott szakmailag, ahol a többiek. Nyugodtan kérdezd meg a többi vendéget, hogy mi a véleményük az egyes edzőkről. Milyen régóta járnak hozzá? Milyen típusú edzéseket tartanak? Mennyire hatékonyak? Milyen hangulatúak az edzések? Ezekből rengeteg értékes információhoz juthatsz.

Tudd meg, milyen képzettségei vannak

Ha már van egy-két számodra szimpatikus edző, tudd meg, hogy milyen tanfolyamokat végzett, mikre specializálódott. Attól még nem válik valaki guruvá, mert befizetett egy drága tömegképzésre. Keress olyan edzőt, aki folyamatosan képezi magát. Ha táplálkozástudományi végzettsége is van, az külön előny, hiszen az étrendben is segítségedre tud lenni.

47510986 - sport, fitness, teamwork, bodybuilding and people concept - young woman and personal trainer with barbell flexing muscles in gym

Beszéld át vele őszintén a céljaid

Először gondold át magadban, hogy mit akarsz elérni a testmozgással. Erősíteni akarsz, és elsajátítani a súlyokkal történő pontos munkát? Állóképességi edzésre van szükséged a maraton lefutásához? Kardióval szeretnél fogyni? Mielőtt belevágnátok az első edzésbe, beszéld át őszintén a trénerrel a céljaid. Már az elején győződj meg róla, hogy érti, és hozzá tud majd segíteni a sikeres eléréséhez.

Bizonyosodj meg róla, hogy maximálisan figyel rád

Már ezen az első beszélgetésen mérd fel, hogy az edző maximálisan neked szenteli-e a figyelmét. Kerüld azokat, akik kizárólag a saját fejük után mennek, és az előre bevett sémáik szerint edzenek mindenkivel. Az elején valószínűleg bármi eredményes lesz, de egy idő után csak a megfelelő szakemberrel érheted el céljaid. Egy jó edző biztosan megkérdezi, hogy van-e valamilyen betegséged, szedsz-e gyógyszereket, illetve felméri az aktuális erőnlétedet és állóképességedet, mielőtt belekezdtek a munkába.

Döntsd el: egyedül vagy párosan akarsz-e edzeni

Amikor már megvan az edző, akivel el akarod kezdeni a munkát, még egy fontos kérdés van: egyedül akarsz edzeni vele, vagy jobban haladnál, ha egy barátoddal közösen mennétek? Egyes edzők pedig csoportos személyi edzéseket is tartanak, amibe akár be is csatlakozhatsz. Mindenkinek más motiválóbb, de ez is egy nagyon fontos tényezője annak, hogy az edzések hosszútávon az életed részeivé váljanak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X