Főoldal > DIÉTA > Csökkentsd a mennyiséget és fogyj!

Csökkentsd a mennyiséget és fogyj!

diétafogyókúrakalória
0

Írta: and

A szervezet egy-két nap kihágást, nagy tápanyag- és energia-bevitelt – vagyis a sokak által főbűnösnek tartott karácsonyi süteményeket, húsokat és kalácsokat, a húsvéti sonkát és tojást még ki tudja védeni. Az orvosok, dietetikusok körében régóta közismert az a tény, mely szerint az elhízást, súlyfelesleg kialakulását nem a ritkán, mondjuk ünnepek, kerti sütögetések alkalmával elfogyasztott nagyon […]

A szervezet egy-két nap kihágást, nagy tápanyag- és energia-bevitelt – vagyis a sokak által főbűnösnek tartott karácsonyi süteményeket, húsokat és kalácsokat, a húsvéti sonkát és tojást még ki tudja védeni.
Az orvosok, dietetikusok körében régóta közismert az a tény, mely szerint az elhízást, súlyfelesleg kialakulását nem a ritkán, mondjuk ünnepek, kerti sütögetések alkalmával elfogyasztott nagyon sok étel, vagyis a hirtelen nagyon nagy energia-bevitel idézi elő elsősorban.

A szakma által elfogadott nézet szerint inkább a gyakori, illetve rendszeres, mindössze 100-150-200 kcal napi energiabevitel-többlet az, ami minden évben néhány kilóval gyarapítja tömegünket, sok év alatt 20-30 kg felesleghez vezetve.

0003169_1.jpg ()

Az elhízás megelőzéséhez energia-bevitelünknek és energia-felhasználásunknak egyensúlyban kell lennie. Hogy pontosan mennyi energiát viszünk be, és mennyit használunk fel, azt kalkulátoraink illetve szakember segítségével számolhatod ki, de felnőttként, 18 év felett, ha BMI-értéked a korodnak megfelelő normál határok között van, és súlyod minden hónapban azonos, akkor körülbelül egyensúlyban van-volt a bevitel és felhasználás. Ha azonban tömeged lassan de biztosan növekszik, akkor kicsit többet eszel a kelleténél.

Jó, ha tudod!

Az egészséges emberek körülbelül 1200-1500 kcal/nap-os étrend betartásával fogyhatnak. Nők számára inkább az 1200 kcal/nap-os energiabevitelhez közelítő, míg férfiak számára inkább az 1500 kcal/nap-os energiabevitelhez közelítő étrend lehet hatékony. Ha pontosabb értékeket szeretnél tudni, vagy nem vagy teljesen egészséges, kérd szakember tanácsát.

Minden plusz bevitel egy icipicit gyarapíthatja zsírraktárainkat, így az elég felett elfogyasztott 2 dl joghurt-gyümöcsjoghurt +120-150 kcal bevitelét jelenti, amely mennyiség nagyjából 2 dl bornak, 3-4 dl sörnek, esetleg 0,3-0,5 kg (pár darab) almának feleltethető meg.

Tévedés volna ebből azt a következtetést levonni, hogy a joghurt vagy az alma hizlal! A pontos megfogalmazás szerint az hizlal amit “feleslegben”, tehát a jóllakás után, egész pontosan a számunkra elégséges energiamennyiség felett eszünk-iszunk meg.

0003169_2.jpg ()

És ez bizony jó eséllyel az esti 1-2 doboz/korsó sör, pár marék chips, pár dl cukros üdítő, pár falattal több kenyér lesz, nem pedig valamilyen gyümölcs.
Ne értsen senki félre, nem a nassolás, félreevés elleni harcról szól ez a cikk: az, amit sokan teszünk, vagyis hogy egy dőzsölős nap, családi összejövetel után tornázunk egy kicsit, igazából csak önámítás. Egy egész tábla csoki, egy hamburger, kelt tésztából készült reggeli sütemény ledolgozásához ugyanis akár több óra mozgásra is szükség lehetne, ha pedig ennél többet „bűnöztünk”, akkor a szokásos másnapi koplalás sem segít. Most arról a pár falatról van szó, aminek elfogyasztását napi szinten mi észre sem vesszük, csak testünk – és pár hónap-év alatt a mérleg.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük ezt a folyamatot?

A legegyszerűbb az, ha önmérsékletet tanúsítunk, sohasem lakunk teljesen jól, vagy nem eszünk kötelezően desszertet – ha mégis, akkor legalább a köretet kicseréljük egy zsírszegény salátára. Az energialeadás növelése is jó ötlet – fél óra pluszban elvégzett tetszőleges testmozgás már ledolgozhatja ezt a mindennapi plusz bevitelt. A pontos érték mozgásformánként, a mozgás intenzitásától és testsúlyunktól függően is eltérő, de átlagos 70 kg-os embernél fél óra séta, kocogás, kerékpározás bevezetése a napi rutinba is elegendő lehet az egyensúly eléréséhez, az étrend kis módosításával pedig akár a nagyon lassú, fokozatos fogyáshoz is eljuthatunk.

A mínusz 100-200 kcal tehát egy elérhető célkitűzés, amely még nem okoz nagy kínszenvedést, de egy lépéssel közelebb visz súlyod megőrzéséhez vagy csökkentéséhez!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X