Főoldal > DIÉTA > A méret a lényeg

A méret a lényeg

divatfogyókúraméret
0

Írta:

Nem könnyű annak, akit kicsit gömbölydedebb idomokkal rendelkezik, ugyanakkor mégsem szeretne lemondani a divatos, csini ruhákról. A nagy divatházak egy része nálunk mintha elfeledkezne arról, hogy 42-es méret fölött is létezik nő, egyszerűen kihúzzák őket a vásárlók listájáról: „fogyjanak le, aztán majd vásárolhatnak nálunk!” – mintha a teltkarcsú nők pénzére nem tartanának igényt ezek az […]

Nem könnyű annak, akit kicsit gömbölydedebb idomokkal rendelkezik, ugyanakkor mégsem szeretne lemondani a divatos, csini ruhákról. A nagy divatházak egy része nálunk mintha elfeledkezne arról, hogy 42-es méret fölött is létezik nő, egyszerűen kihúzzák őket a vásárlók listájáról: „fogyjanak le, aztán majd vásárolhatnak nálunk!” – mintha a teltkarcsú nők pénzére nem tartanának igényt ezek az üzletek…

Ez meglehetősen elhibázott üzletpolitika, amely nem veszi figyelembe azt a tendenciát, hogy a fejlett országok lakosainak körében egyre több a túlsúlyos ember. Ami persze nem jó, de a tény az tény: az átlagtól eltérő külcsínnel rendelkezőknek is kell ruhát viselniük. És szerencsés esetben egyáltalán nem mindegy, hogy milyet.

Szétnéztünk a hazai divatpiacon, megkerestük azokat az üzleteket, ahol a szokásos 34-42-ig terjedő méretskálán túl is lehet csinos ruhákat venni. Mit, hol, mennyiért – és nem utolsó sorban mekkorát?

Ulla Popken – a fiatalos divat

0003689_1.jpg ()

Az Ulla Popken-ruhákat kifejezetten a teltebb célcsoportot képviselő hölgyeknek tervezik. A választék meglehetősen nagy, az üzletek polcain egyaránt helyet kapnak a sportos és elegáns viseletek is. Jómagam inkább a középkorú, ám fiatalos öltözködési stílust kedvelőket érzem megszólítva. A kínálat bőséges, bár nem minden üzletben található meg ugyanaz a választék, a West Endben lévő boltjuk például elég kicsi, úgyhogy budapestieknek érdemesebb a Camponába vagy az Árkádba is ellátogatni.

A ruhák között vannak nagyon szép és igényes darabok is, ugyanakkor az árai kifejezetten magasak. Pólókat körülbelül 6000 Ft-ért, szoknyát 25 000 Ft-os áron láttam, ami nincs igazán közel a nagy magyar valósághoz. Ami viszont igen, az a hazai bolti árlista kialakítása. Az itthoni forgalmazó ugyanis jóval drágábban kínálja a portékáját, mint az európai uniós társai: a katalógusbeli, euróban megadott árakat ő eurónként 320 Ft-os áron kínálja, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest hajmeresztően sok. Kérdésemre persze, hogy akkor lehet-e a brossúra alapján euróban kifizetni a termékeket, nemleges válasz érkezett.

Méret: 42-56
Stílus: sportos és elegáns egyaránt
Árkategória: magas
Mindent összevetve: 3
www.ullapopken.hu

Marks and Spencer
A jól ismert, magas minőségű angol márka évek óta jelen van a hazai divatpiacon, 36-tól 52-es méretig kínál ruhákat a vásárlóknak, méretenként különböző hosszúsággal – gondolva az alacsonyabbakra is.  Hagyományosan a klasszikus „biznisz” öltözködést kedvelő, 25 év feletti vásárlókat célozza meg választékával: az alap a kiskosztüm, blézer, ing, de sportos és egyedi tervezésű, kisszériás darabokat is kínál.

A választéka nagyon széles: a mindennapi viselet mellet kínál szabadidő ruhákat, fehérneműket, kiegészítőket, cipőket is. Az ára nem alacsony, de egyre több ruhát lehet találni a „magas minőség – alacsony ár” címkével, amely középkategóriás árfekvésével egészen vonzóvá és elérhetővé teszi az áruházlánc kínálatát. Blúzokat 6990 – 8500 Ft-ért, nadrágot 8000 és 16 000 forint között láttam, pólót már 2900 Ft-tól lehet kapni.

Méret: 36-52-ig
Stílus: klasszikus, sportos és egyedi tervezésű egyaránt,
Árkategória: erős közepes vagy annál kicsit magasabb
Mindent összevetve: 5 (a szerkesztőség kedvence)
www.mark-and-spencer.hu

Caremo Collezioni

0003689_2.jpg ()

Az olaszos hangzású név mögött egy viszonylag új, 2003-ban indult magyar cég áll. Választékukat inkább a fiataloknak alakították ki, jórészt a sportos, mindennapi, lezser viselet jellemzi, de azért gondoltak az elegánsabb ruhákat keresőkre is. (Például láttam egy elegáns, nyomott mintás, nagyon szép alkalmi blézert.) A méretválasztéka M-től 6XL-ig, vagyis 38-tól 58-ig tart. Nagy választékban kínál nyomott mintás pólókat, nadrágokat, farmercuccokat. Nemcsak Budapesten, hanem az ország több pontján is megtalálhatók mintaboltjai: például Egerben, Miskolcon, Szombathelyen, Győrött, stb. Aki kedveli a lazább stílust, az szeretni fogja az üzlet kínálatát.

Méret: 38-58-ig
Stílus: sportos, laza, hétköznapi
Árkategória: kedvező
Mindent összevetve: 4
www.caremo.hu

C&A
Nem is gondolná az ember, hogy a hozzánk 2002-ben érkezett nagyvállalat már az 1850-es éveket megelőzően is jelen volt az európai ruhapiacon, elsők között árulva divatos konfekciótermékeket! A cég – saját bevallása szerint – már akkor is fontosnak tartotta, hogy a nagyobb méretű vásárlókat is elérje termékeivel, s ez ma sincs másképpen. Választékában külön figyelmet fordít a 44-től 56-os méretű hölgyekre, sőt a kismamákra is gondol.

Hatalmas árukínálattal rendelkezik: azonban ami az előnye, az egyben a hátránya is. Átláthatatlanul nagy a választéka, az ember egy idő után feladja a küzdelmet annak reményében, hogy a kiválasztott árun kívül nincs megbújva valahol egy még annál is jobb. Fürdőruhát, fehérneműt, kiegészítőt, cipőt is kínál, úgyhogy mindent egy helyen beszerezhet az, aki bevásárló portyára indul.

Méret: 34-től 56-ig, de külön kezeli a 44-56-os méretű kollekciót
Stílus: eklektikus, a sportostól az elegánsig minden
Árkategória: kedvező
Mindent összevetve: 4,5
www.c-and-a.hu 



 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X