Főoldal > DIÉTA > Paleodiéta – avagy fogyj, mint az ősemberek!

Paleodiéta – avagy fogyj, mint az ősemberek!

fogyókúrapaleodiéta
0

Írta:

Szervezetünk genetikailag még mindig úgy programozott, mintha az őskorban élnénk – állítja Ray Audett, a paleodiéta nevű módszer kiagyalója, a Neandervékony című könyv szerzője. Évmilliókkal ezelőtt élt őseink halászó-vadászó-gyűjtögető életformát folytattak, így táplálékuk főként magvakból, bogyókból, gyümölcsökből, valamint húsból és halból állt – és mindezt nyersen fogyasztották. A mezőgazdasági termelés megindulásával azonban az előre feldolgozott, […]

Szervezetünk genetikailag még mindig úgy programozott, mintha az őskorban élnénk – állítja Ray Audett, a paleodiéta nevű módszer kiagyalója, a Neandervékony című könyv szerzője. Évmilliókkal ezelőtt élt őseink halászó-vadászó-gyűjtögető életformát folytattak, így táplálékuk főként magvakból, bogyókból, gyümölcsökből, valamint húsból és halból állt – és mindezt nyersen fogyasztották.

A mezőgazdasági termelés megindulásával azonban az előre feldolgozott, főtt-sült ételek fogyasztása vált gyakorivá, és ez sokaknál váltott ki glutén-érzékenységet (a glutén a gabonafélék fő összetevője). A letelepedéssel egy időben látványosan romlott az emberek egészségügyi állapota – szuvasabbak lettek a fogaik, törékenyebbek a csontjaik, kevesebb ideig éltek – állítják a szakértők.

Erre alapozva a paleodiéta hívei úgy gondolják, hogy számos mai betegség – a lisztérzékenység, cukorbetegség, szívbetegség, ízületi megbetegedések – megelőzhetőek lennének, ha visszatérnénk azokhoz a táplálkozási szokásokhoz, amelyeket barlanglakó elődeink folytattak.

Hogyan is nézne ki egy huszonegyedik századi ősember étrendje?

0004385_1.jpg ()

  • Legelőször is ki kell iktatnod minden olyan ételt, ami a vadászó-gyűjtögtő ember számára elérhetetlen volt. Felejtsd el a mesterséges alapanyagból készült termékeket, így a csokit, chipset, rágót, sört és egyéb nassolnivalókat is.
  • Ehetsz viszont bármilyen nyers, feldolgozatlan ételt, tehát húst, halat, magvakat, zöldség- és gyümölcsféléket – lehetőleg ebben a sorrendben.
  • Talán bizarrnak tűnik, de a paleodiéta hívei előszeretettel fogyasztanak élő rovarokat, ugyanis a mi modern betegségeinktől egyáltalán nem szenvedő természeti népek számára sokszor ma is az ízeltlábúak jelentik az egyik legfontosabb táplálékforrást.
  • A főtt-sült ételek mellett tiltólistán szerepelnek egyébként a kenyérfélék, a tejtermékek, valamint a bab, a nyersen emészthetetlen anyagokat tartalmazó krumpli és a feldolgozása során olajjal érintkező rizs is.

Ez a diéta egyébként több szempontból hasonló az Atkins által kifejlesztett szénhidrátszegény étrendhez, hiszen a hangsúly itt is az egyszerű cukrok mennyiségének csökkentésén van. A módszer kipróbálói szerint a diéta nemcsak az egészségük, hanem alakjuk megőrzése szempontjából is eredményes volt, hiszen éhezés nélkül is rengeteget fogytak – az persze más kérdés, hogy mivel is tömhették degeszre magunkat…

A paleodiéta tulajdonképpen a hagyományos táplálékpiramist állítja fejre, és minél több hús fogyasztására sarkall. Nem kell persze maradéktalanul egyetértenünk az étrend követőivel, abban azonban igazuk lehet, hogy az ételeinkhez adott mesterséges anyagok szervezetünk legádázabb ellenségei. Ha csak egyetlen zöldséget rágcsálsz el minden nap, azzal máris tettél valamit magadért – és talán még olyan erős is leszel, akár egy ősember…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X