Tárkonyos-répás káposztasaláta Hozzávalók: 300 gr fehér káposzta 300 gr sárgarépa 1 közepes fej vöröshagyma 2 evőkanál méz 1 bio citrom tárkony só Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd egy tálba téve megsózzuk, a citrom levét ráfacsarjuk. A káposztát és a répát megmossuk, megtisztítjuk, a tálba téve vékonycsíkokra reszeljük, tárkonnyal ízesítjük, alaposan összekeverjük és frissen tálaljuk. […]
Tárkonyos-répás káposztasaláta
Hozzávalók:
- 300 gr fehér káposzta
- 300 gr sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál méz
- 1 bio citrom
- tárkony
- só
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd egy tálba téve megsózzuk, a citrom levét ráfacsarjuk. A káposztát és a répát megmossuk, megtisztítjuk, a tálba téve vékonycsíkokra reszeljük, tárkonnyal ízesítjük, alaposan összekeverjük és frissen tálaljuk.
$beszur$
Kecskesajtos-fokhagymás sült padlizsán
Hozzávalók:
- 4 db padlizsán
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál méz
- 80 gr kecskesajt
- 8-10 olívabogyó
- Ízlés szerint feketebors és só
Elkészítés:
A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, az olívabogyót felszeleteljük. A sajtot lereszeljük. A padlizsánt megmossuk, lehetőleg fa- vagy műanyag késsel felszeljük, sózzuk, borsozzuk, majd a kiolajozott tepsibe rakjuk.
Mindegyik padlizsándarabkára olívabogyó-szeletet teszünk, rászórjuk a fokhagymát, a reszelt kecskesajtot, lefedjük a tepsit alufóliával és előmelegített közepesen meleg sütőben 15-20 percig sütjük, majd levesszük róla a borítást és a sajt megpirulásáig sütjük. Még finomabb, ha tejföllel vagy kefírrel is meglocsoljuk, s erre szórjuk a sajtot.
$beszur$
Répás-diós tormasaláta
Hozzávalók:
- ½ kisebb szál torma
- 200 gr sárgarépa
- 2-3 db alma
- 50 gr dióbél
- 1 db bio citrom
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, az almát megmossuk, csutkáját kivágjuk. A répát és a diót nagyobb lyukú reszelőn csíkokra szeljük, a tormát finomra reszeljük, az almát vékony szeletekre vágjuk, a hozzávalókat alaposan elkeverjük. A citromot kifacsarjuk, levében feloldjuk a mézet, kevés vizet tehetünk még hozzá, ha szükséges, és a salátára öntjük. Hűtőben 1 órát várunk, amíg az ízek összeérnek. Sült húsok mellé is tálalhatjuk.
Cikkünk Tihanyi András dietetikus szakértőnk nemrég megjelent Wellness étrend című könyve nyomán készült. A könyvben hasznos tippeket olvashatsz az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról!
Részletek a könyvről:
Szerző: Tihanyi András
Kiadó: White Golden Book Kft., 2007. 1506 Bp., 116. Pf. 133.