Főoldal > DIÉTA > A szaloncukorról feketén – fehéren

A szaloncukorról feketén – fehéren

szaloncukor
0

Írta: and

Nagyanyáink még otthon főzték a szaloncukrot: cukorból, szirupból és különféle természetes ízesítőkből – mint például finomra darált mandula, dió, kakaópor, vanília, meggylé, főzött kávé – készítették őket. A darabkákat olvasztott csokoládéba mártották, megszárították, és egyenként színes díszpapírba csomagolták. Ma már az üzletek polcain válogathatunk a kínálatból.   Válassz körültekintően! A széles választék ne tévesszen meg! Járj nyitott szemmel, […]

Nagyanyáink még otthon főzték a szaloncukrot: cukorból, szirupból és különféle természetes ízesítőkből – mint például finomra darált mandula, dió, kakaópor, vanília, meggylé, főzött kávé – készítették őket. A darabkákat olvasztott csokoládéba mártották, megszárították, és egyenként színes díszpapírba csomagolták. Ma már az üzletek polcain válogathatunk a kínálatból. 
 

0007602_1.jpg ()

Válassz körültekintően!

A széles választék ne tévesszen meg! Járj nyitott szemmel, mert a szaloncukros papírok címkéi rejtik a legfontosabb információkat számodra.
 
Amire érdemes odafigyelned:

  • Vásárlási kedvet csinál a rafinált ”wellness” felirat a csomagoláson. Ám sokszor ezeknek a termékeknek is nagyon magas a zsírtartalmuk. Mindig alaposan tanulmányozd át a címkét, hogy mennyi zsír található a szaloncukorban. 
  • A gyártók a cukorbetegekre is gondoltak: a kifejezetten nekik készült szaloncukrokat bátran lehet fogyasztani, de a betegek figyeljenek arra, hogy mennyi a számukra engedélyezett szénhidrát-mennyiség. Ám arra is érdemes figyelni, hogy ezek a termékek is igazi kalóriabombák.   
  • A gyermekeknek készült szaloncukrok is kalóriadúsak (például 580kalória/100 gramm), ezért nekik sem árt mértéket tartani. A csemeték a konyakos-meggyes változat  fogyasztását is kerüljék.  
  • A kevés összetevőből álló, alacsony energia- és zsírtartalmú szaloncukrok is sok cukrot tartalmaznak. Ha semmiképp sem akarsz lemondani a nassolásról, akkor a legjobb, ha a zselés változatot választod.

Tudtad-e?
– Három-hat kalóriadúsabb szaloncukor kb.1 szelet bejgli kalóriatartalmának felel meg.
– Egyes zselés szaloncukrokat  hasmenést okozó cukoralkohollal készítenek, és zsírégető anyaggal „dúsítják” őket? Ezeknek a termékeknek alacsony a kalóriatartalmuk, de az arra érzékenyeknek, 2-5 darabnál több elfogyasztása könnyen hasmenést okozhat (ezt a címkén is feltüntetik). Gyermekeknek, várandós- és szoptatós anyukáknak, gyomor- és bélrendszeri betegeknek szigorúan nem ajánlott a fogyasztása!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X