Főoldal > AKTUÁLIS > Készíts egészséges szaloncukrot!

Készíts egészséges szaloncukrot!

adalékanyagcukordiétaédességfehérjefenyőfafogyáskarácsonynassolásszaloncukorünnep
0

Írta:

Az üzletben kapható szaloncukrok finomak, ám túl sok cukrot, adalékanyagot tartalmazhatnak. Próbáld ki helyettük az otthon készíthető változatokat!

Nincs Karácsony szaloncukor nélkül, ezt még akkor is így érzed, ha nagyon tudatosan figyelsz az egészségedre. Miért kellene lemondanod róla, ha természetes alapanyagokból magad is megalkothatod, ráadásul olcsón és saját ízlésed szerint? A variációk száma szinte végtelen.

Datolyás-karobos, a csokifanatikusoknak

Vegyél egy doboz datolyát, lehetőleg puhább fajtájút. Magozd ki, fektesd őket egymás mellé egy nagy tálcára vagy tepsire. Fél bögre napraforgómagot darálj le kávédarálón, keverj hozzá egy evőkanál karobport – megszólalásig csokiízű lesz tőle a  műved -, és egy kevés stevia vagy eritrit édesítőszert. Adj hozzá rizstejet vagy vizet, hogy sűrű masszát kapj. Ezzel öntsd le a datolyaszemeket, vagy forgasd bele őket egyenként a masszába. Tedd a hűtőszekrénybe, míg kissé megszilárdul. Ezután színes alufóliába csomagod a szaloncukrot.

Narancsos-mogyorós, Karácsonyimádóknak

Igazi ünnepi illatot és ízt kapsz ezzel a szaloncukor-változattal. Szintén szükséged lesz a kávédarálóra, őrölj meg húsz deka földimogyorót és tíz deka zabpelyhet. Két-három narancs levét préseld ki, vagy össze is turmixolhatod a gyümölcsöt egy botmixer segítségével. Keverd az így kapott narancspépet a darált mogyorós-zabpelyhes porhoz, adj hozzá egy kiskanálnyi fahéjat, egy csipet ánizst, gyömbért, de használhatsz készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket is. Gyúrj kis szaloncukor-formákat a masszából, tedd hűvös helyre, míg kissé megszilárdulnak. Ezután csomagolhatod átlátszó celofánba, vagy ezüst, arany színű papírba.

Original christmas sweetness from hungary name is szaloncukor aka parlour candy. Christmas sweetness fondant in colorful metal wrapping at festive market

Kókuszos-vaníliás, havas látványhoz

Az alapanyagok közt főszereplő a zabpehely, szintén darált változatban. Előzőleg beáztatott mazsolát keverj hozzá, és egy kevés steviát, valamint egy vaníliarúd kikapart belsejét. Ha ezt nem tudod beszerezni, egy csomag vaníliás cukorral pótold – ennyi édesség még nem fogja romba dönteni a diétádat. Adj a masszához két-három evőkanál kókuszreszeléket is. Formázd meg kis szaloncukor-alakzatokra, majd egyenként forgasd bele kókuszreszelékbe. Igazi havas hangulatot nyersz!

Fehérjebomba, megszállottaknak

Változatos, növényi alapú étkezés mellett sem kell fehérjehiánytól tartanod, ám ha ennek ellenére ragaszkodsz a kiegészítéshez, Karácsonykor élvezetesebbé varázsolhatod a megszokott fehérjeporodat. A vaníliás vagy csokis rizsprotein nem allergizál, és jól illik az ünnepi ízvilághoz. Tegyél egy fazékba fehérjeport, adj hozzá finomra reszelt almát, kevés fahéjat. Formázható sűrűségű legyen, ezt az alapanyagok mértékével tudod szabályozni. Megformázás után darált mandulába forgasd egyenként a szaloncukrokat, így a fehérjetartalom mellett értékes omega 3 zsírsavval is ellátod szervezetedet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X