Főoldal > DIÉTA > Diétád támogatója: az autogén tréning

Diétád támogatója: az autogén tréning

autogén tréningdiétafogyókúra
0

Írta: and

Többen fordultok hozzánk azzal a kéréssel, hogy segítsünk a diétátokat hátráltató lelki-testi akadályok leküzdésében. Ilyen hátráltató tényezők lehetnek: az önbizalomhiány a stresszes életvitel a stresszorokkal szembeni csökkent ellenálló képesség, szorongás önkontroll, akaraterő gyengesége testképzavar (ld. korábban) a felborult testi-lelki harmónia tünetei: alvászavar, étvágyzavarok, keringési és vérnyomásproblémák (szédülési, ájulási hajlam, felfájás) emésztési problémák fokozott fáradékonyság, levertség […]

Többen fordultok hozzánk azzal a kéréssel, hogy segítsünk a diétátokat hátráltató lelki-testi akadályok leküzdésében.

Ilyen hátráltató tényezők lehetnek:

  • az önbizalomhiány
  • a stresszes életvitel
  • a stresszorokkal szembeni csökkent ellenálló képesség, szorongás
  • önkontroll, akaraterő gyengesége
  • testképzavar (ld. korábban)
  • a felborult testi-lelki harmónia tünetei: alvászavar, étvágyzavarok,
  • keringési és vérnyomásproblémák (szédülési, ájulási hajlam, felfájás)
  • emésztési problémák
  • fokozott fáradékonyság, levertség

A testsúly megváltozása, a nem kívánt mértékű hízás/fogyás gyakran utal a lelki-testi harmónia felborulására. Ilyenkor a kiegyensúlyozott étrend, diéta, testmozgás mellett a „fejedben is rendet kell tenned”.

Az autogén tréning gyakorlatai gondolataid segítségével állítják helyre felborult testi-lelki egyensúlyod, miközben az irányítás csak rajtad múlik…

Az autogén tréning módszer közel száz éves múltra tekint vissza, alkalmazásának köre pedig egyre szélesebbé válik. Ma már a legtöbb wellness-központ szolgáltatásai között is fellelhető ez a módszer!
A módszer leírója J. H. Schultz is megemlíti azt a megfigyelést, hogy megfelelően képzett egyének az „önhipnózis” sajátos állapotát képesek magukon kiváltani és önmagukon bizonyos hatásokat fejtenek ki.

Az „autogén tréning” (AT) kifejezés fedi a módszer lényegét. Tréningszerűen végzett gyakorlatokról van tehát szó, melyek önmaguktól (autos) jönnek létre, erednek (gén) és fejlődő, önalakító hatásúak. Önszuggesztiós módszerének segítségével saját erődből érheted el azt a tudatmódosulást, mely kibillent testi-lelki egyensúlyod helyreállásához vezet.

Kedvcsinálónak, tekintsünk most végig „nagy vonalakban” az alapfokú autogén tréning 6 gyakorlatán, hogy közelebbről is megismerjétek a módszert.

0003216_1.jpg ()

  • Első gyakorlat – hatására izmainkat annyira ellazítjuk, hogy „ólomnehéznek” érezzük. Ez a gyakorlat csökkenti „feszültségünket”, így oldja a stresszt, enyhítve az alvászavart s a zsigerekre hatva jótékonyan szabályozza az emésztést, ürítést.
  • A második gyakorlat hatására ellazult testünk átmelegszik, a vérkeringés/vérnyomás megfelelő szabályozódásával. Az alacsony/magas/ugráló vérnyomás optimalizálódik. Enyhül a fejfájás, szédülés, ájulási hajlam.
  • A harmadik gyakorlat a szívműködésre hat. Az idegi-pszichés eredetű „szívtáji” rendellenességek enyhülnek, az „önszabályozás” biztonságát adva az ilyen tünetekben szenvedőknek.
  • A negyedik, a légzés gyakorlata. E gyakorlat hatására a légzés automatikusan nyugodtabbá válik, enyhítve a szorongásos eredetű, akár asztmás légzési nehézségeket.
  • Az ötödik gyakorlat a hasüregben elhelyezkedő, magyarul napfonat nevű vegetatív központra hat, mely zsigereink működését irányítja. A napfonatra ható gyakorlat kiegyensúlyozza a hasüreg szerveinek működését, jótékonyan szabályozva az étvágyat, emésztést s így hatást gyakorol a testsúlyra.
  • A hatodik, a homlok-gyakorlata. Az emberek többsége ide kapcsolja „én-élményét” és az elalvást. A gyakorlat hatására kellemes hűvösséget érzünk homlokunkon, miközben egész testünk átmelegedve, ellazultan pihen! Gyakorlott autogén tréningezők szerint, 10 percnyi AT másfél-két órányi alvásnak megfelelő pihenést jelent.

Az autogén tréning alapfokának elsajátítását később az AT magasabb szintjei követik. E szinteken lehetővé válik káros szenvedélyeink befolyásolása. Az autogén tréning 6 alapgyakorlata kb. 3 hónap alatt sajátítható el, szakember irányításával, rendszeres naponkénti otthoni gyakorlással.

A módszer megtanulásával olyan eszközt sajátíthatsz el, amit egész későbbi életed során sikerrel alkalmazhatsz, a fentebb felsorolt problémák leküzdésére, illetve a testi –lelki egyensúly kibillenéséből eredő hatások megelőzésére. A rendszeres autogén tréningezés segít a mindennapokból eredő nehéz helyzetek elviselésében, erősíti az önismeretet, akaraterőt, önkontrollt.

Az autogén tréning nem fogyókúrás eszköz, de segíti diétádat! Próbáld ki az AT-t, hogy jobban érezd magad a bőrödben!

Könyvajánlat:
Bagdy – Koronkai: Relaxációs módszerek Bp. Medicina 1988.
Krapf: Az autogén tréning gyakorlata Springer Hungarica Kiadó Bp.1992


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X