Főoldal > DIÉTA > Alkoholfogyasztás a várandósság alatt

Alkoholfogyasztás a várandósság alatt

babavárásszülésterhességvárandósság
0

Írta: and

Hazánkban az alkoholt rendszeresen fogyasztó nők száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. Ezen nők májműködése a statisztikák szerint jelentősen károsodhat, ezért náluk már kevés alkohol is igen mérgező lehet a magzatra nézve. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint az alkoholista nők gyermekeinek 86%-a szellemileg visszamaradottan, 26–34%-a pedig fejlődési rendellenességgel születik. Fontos! Már a teherbeesés előtt […]

Hazánkban az alkoholt rendszeresen fogyasztó nők száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. Ezen nők májműködése a statisztikák szerint jelentősen károsodhat, ezért náluk már kevés alkohol is igen mérgező lehet a magzatra nézve. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint az alkoholista nők gyermekeinek 86%-a szellemileg visszamaradottan, 26–34%-a pedig fejlődési rendellenességgel születik. Fontos! Már a teherbeesés előtt hagyd abba az alkoholfogyasztást!
A fejlődési rendellenességek kialakulásának leggyakoribb oka ugyanis a várandósság alatti alkoholfogyasztás.  Már kis mennyiség fogyasztása is problémát okozhat, ugyanis az alkoholt az anya szervezete igen gyorsan mérgező anyaggá alakítja át, ami – átjutva a magzati vérkeringésbe – megterheli a baba még éretlen kiválasztó-rendszerét. A legkritikusabb időszak a várandósság 6-12. hete között van.

0007939_1.jpg ()

Mivel a kutatások jelenlegi állása szerint nem lehet megállapítani veszélytelen alkoholmennyiséget, így javasoljuk, hogy a kilenc hónap alatt is tartózkodj az alkoholfogyasztástól. Tehát lehetőleg egy korty bort se fogyassz! Vizsgálatok bizonyítják, hogy azokban az esetekben, amikor az anya bármilyen alkoholt fogyasztott a várandósság alatt, megkétszereződött a vetélések aránya, és a baba születési súlya is jelentősen csökkent (a normál 3200 gr helyett 1800-2000 gr körüli), az újszülöttek kevésbé fejlődtek, és gyakrabban fordult elő bölcsőhalál is.

A méhen belüli fejlődési rendellenességek legkomolyabb következménye azonban a magzati alkohol-szindróma. 
Ennek tünetei a következők:

  • a méhen belüli és a születés utáni súlygyarapodás nem megfelelő
  • az arc felépítésének változása (vékony felsőajak, kicsi szemrés, az orr és a felsőajak közötti széles távolság)
  • újszülöttnek kicsi a feje, amit feltehetően a fejletlen agy okoz
  • szívrendellenességek
  • végtag-fejlődési zavar
  • ízületi problémák
  • értelmi fejlődésben visszamaradás: tanulási nehézségek, gyenge emlékezőképesség, mozgáskoordinációs zavarok, beszédzavarok, gyenge hallás és látászavar
  • magatartási zavarok: hiperaktivitás, figyelmetlenség, lobbanékonyság, társadalmi beilleszkedési zavarok, epilepszia  

Az alkoholt fogyasztó édesanyák gyermekei esetében a születést követően is komoly rendellenességek figyelhetők meg. Leggyakrabban a gyermek szellemi fejlődésbeli visszamaradásának, komoly magatartászavarának, illetve antiszociális magatartásának kialakulása fordul elő. Ezek az értelmi rendellenességek akkor is fennállhatnak, ha más elváltozás nem észlelhető.

Hogyan lehetne megelőzni ezt a problémát?
Sajnos ma még senki nem tudja, hogyan lehetne minimálisra csökkenteni a várandósság alatt alkoholt fogyasztó nők számát. A legjobb megoldásnak egyelőre az tűni, ha a szakértők, nőgyógyászok, dúlák és védőnők jóval a fogantatás előtt felvilágosítják a nőket a káros szenvedélyek okozta komoly következményekről.

Jó tudni…
Az Amerikai Egyesült Államokban 1988 óta törvény írja elő, hogy a szeszesitalok üvegein fel kell tüntetni a várandósság alatt fogyasztott alkohol magzatkárosító hatását. Ezek az intézkedések egytizedére csökkentették az alkoholos magzati károsodások előfordulását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X