Válaszd az igazi barnát! Ha barna kenyeret választasz, nem árt tisztában lenned néhány alapszabállyal, hogy valóban tápláló, értékes élelmiszer kerüljön a tányérodra. Sajnos a címkén lévő „barna” felirat még ha meg is egyezik a pékáru színével, még nem garancia a kenyér összetevőire.A valódi barna kenyér részben, vagy egészében teljes kiőrlésű lisztből készül: azaz benne marad […]
Válaszd az igazi barnát!
Ha barna kenyeret választasz, nem árt tisztában lenned néhány alapszabállyal, hogy valóban tápláló, értékes élelmiszer kerüljön a tányérodra. Sajnos a címkén lévő „barna” felirat még ha meg is egyezik a pékáru színével, még nem garancia a kenyér összetevőire.
A valódi barna kenyér részben, vagy egészében teljes kiőrlésű lisztből készül: azaz benne marad a búzamag héja, a korpa, a csírakezdemény, amelyek sok vitamint, ásványi sót és rostot tartalmaznak. A fehér lisztből ezek a hasznos alkotórészek hiányoznak. A tönkölybúzának különösen értékes a lisztje, mert a cséplés után is benne marad a pelyvaréteg, amely megvédi a növényt a környezet káros hatásaitól.
Mire figyelj?
- Sok „barna” feliratú kenyérfélében a minőségi alapanyagokat egyszerű színezékkel -malátával – pótolják. A kenyér ettől sajnos semmivel sem egészségesebb fehér társainál!
- A valódi barna kenyér állaga sokkal tömörebb, mint a fehéré, így mérete is jóval szolidabb. Egy teljes kiőrlésű cipó akár fele akkora is lehet, mint ugyanolyan tömegű finomlisztből készült társa.
- Az igazán jó termékek címkéje sok esetben tartalmazza a szükséges információkat a kenyér összetevőiről.
- Irányadó lehet a kenyér ára is: az értékes alapanyagok miatt a teljes kiőrlésű kenyér, vagy a különböző magvakkal dúsított barna pékáru ára a fehér kenyérnél jóval magasabb. Ám ne feledd: ezért a hátrányért bőségesen kárpótol a sok-sok vitamin és rostanyag.