Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 meglepő indok a gabonafélék ellen

7 meglepő indok a gabonafélék ellen

búzagabonagabonafélegluténgluténmentesteljes kiőrlésű
0

Írta:

A gabona rossz lenne? Egy gyors háttértörténeti áttekintés fontos a kérdés eldöntéséhez. A mai modern búza messze van az ősi növénytől. A mai tele van genetikai változásokkal, és úgy tűnik, ezt nem tesz jót a testünknek. Sok autoimmun betegséget és bélszivárgást kötnek a túlzott gabonafogyasztáshoz, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban szükségünk van-e rá.

Ezek szerint a gluténmentes élet jó? Vannak olyan betegségek, például a lisztérzékenység, melyeket a gabonafélékben található glutén vált ki, ilyen esetekben a teljes mentesség javasolt. A szakértők szerint azonban minden ember számára hasznos lehet a gabonafélék kerülése, főleg súlyproblémák, emésztési zavarok esetén. Ha nincsenek kellemetlen tüneteid, akkor is érdemes arra törekedni, hogy csökkentsd a gluténbeviteled. Miért is érdemes ez? Mutatunk pár érdekes következményt, aminért a túlzott gabonafogyasztás a felelős.

1. Cukorral tömött test

Kissé naiv dolog azt gondolni, hogy a teljes kiőrlésű pékáru egészséges. Persze jobb a fehér lisztes változatánál, de attól még tele lehet cukorral. Egy vércukorszint mérő segítségével megfigyelheted, hogy 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér olyan hatást vált ki, amilyet 2 kanál cukor. Mindig olvasd el, mi van az adott termékben és így válassz, ne dőlj be az „egészséges”, „fitt” és „wellness” feliratoknak.

2. Férfi mellek

A vércukor és inzulinszint hirtelen megemelkedése kiváltja a zsigeri zsír felhalmozódását. Ez a szervek, a máj, a vese, a hasnyálmirigy és vékonybél körüli zsírréteg összefoglaló neve. A túlzott zsigeri zsír serkenti az ösztrogén termelést mind a nők, mind a férfiak körében. A glutén így növeli a zsírréteget, a nőknél a mellrák kockázatát, a férfiaknál pedig a férfi mellek kialakulását.

3. Ráncos, rugalmatlan arcbőr

A bőr a legnagyobb szervünk és az immunrendszer első vonala. Sajnos a búzára nem immunis, ezért a korai ráncok, a bőr rugalmatlansága a glikációs végtermékeknek köszönhető, ami a búza magas hőfokon való sütése közben képződik. A gabonaféléket már többször összekapcsolták a korai öregedéssel, a ráncok idő előtti megjelenésével, de egyéb bőrproblémákat is okozhat, például herpeszt, szájüregi fekélyeket, pikkelysömört.

41510424 - a gluten free breads on wood background

4. Szívproblémák

Ironikus, hogy a teljes kiőrlésű termékeket egészségesnek és szívbarátnak próbálják beállítani, miközben teljesen mindegy, milyen fajtát választunk, nem tesz jót a ketyegőnek. A szakértők szerint a lehet bio, házi készítésű, csíráztatott, a búza növeli a rossz koleszterin, a vércukor és zsigeri zsír szintjét, ezért nem tesz jót a szívnek.

5. Kopaszság

Rengeteg oka lehet annak, hogy valakinek elkezd hullani a haja. Egyfelől genetikailag örökölhető a jelenség, de akár bizonyos gyógyszerek vagy kezelések mellékhatása is lehet. A szakértő szerint a foltokban jelentkező kopaszság könnyedén eredeztethető a búzafogyasztásból, mivel a gluténérzékenység gyakran jár gyulladásos bőrproblémákkal.

6. Csont- és ízületi fájdalom

A leggyakrabban fogyasztott gabonaféle a búza, mely savas mellékterméket generál. Amikor a test túlságosan savassá válik, elkezdi elszívni a kalciumot a csontokból annak érdekében, hogy fenntartsa az egészséges pH-értéket. A csontok a végére ioncseréltté válnak, beindul a csontritkulás folyamata.

7. Hangulatingadozás

Ha elhagyod a gabonaféléket, észre fogod venni, hogy sokkal jobban alszol, kevesebb és ritkább hangulatingadozást és erősebb koncentrációs képességet fogsz észrevenni magadon. Sajnos a lemondás nem egyszerű, könnyen „elvonási tünetek” jelentkezhetnek, de ezeken túl kell esni. Kutatások során az orvosok találkoztak olyan esetekkel, ahol a búza jelentősen befolyásolta a pszichiátriai betegek elmeállapotát, a gabonák megvonása pozitívan hatott a páciensek állapotára, csökkentek a hallucinációk, a hangulatingadozások, dührohamok.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X