A freekeh egy ősi búzatörzsből származó zöld búza, amelynek megpörkölése enyhén füstös ízt ad.
A freekeh egy ősi búzatörzsből származó zöld búza, amely a betakarítás során még fiatal állapotában szedett búzaszemek megszárításával és megpörkölésével készül. Ennek köszönhetően a freekeh enyhén füstös ízű , és tökéletes alternatívát jelent a szokásos barna rizs vagy más köretek mellett. Kiválóan illik salátákba, levesekbe, vagy akár kása, piláf formájában is elkészíthető.
A freekeh tápanyagokban dús , hiszen egy tipikus adag ¾ csésze főtt zöld búza körülbelül 170 kalóriát, 7 g fehérjét, és 8 g rostot tartalmaz, ami kiemeli előnyét más gabonákhoz képest. A fiatal állapotú búzaszemek az érlelődött búzával szemben sokkal több fehérjét, rostot és ásványi anyagot biztosítanak. Összehasonlítva a quinoával és a barna rizzsel, a freekeh több rostot és fehérjét tartalmaz, miközben kalóriaértékük hasonló . Ez nem jelenti azt, hogy a többi gabonát ki kellene iktatni, hiszen mindegyik különböző előnyökkel bír.
A freekeh nem gluténmentes, így gluténérzékenyeknek nem ajánlott. Elkészítése rendkívül egyszerű: csupán egy csésze vizet kell felforralni, majd hozzáadni egy csésze zöld búzát. A főzési idő 20-25 perc, és a tálalás előtt érdemes villával összekeverni a szemeket.
Felhasználására számos lehetőség kínálkozik, legyen szó olívaolajos, citromos tabulé készítéséről, vagy akár zabkásába való keveréséről. A főételek mellé is tökéletes köret, különösen csirke és hal mellett. A freekeh-t natúrboltokban és online is könnyen beszerezheted.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |