Főoldal > DIÉTA > Ezért szerepel 2019 legjobb diétái között az Ornish

Ezért szerepel 2019 legjobb diétái között az Ornish

diétaegészséges táplálkozásétkezésfogyásgabonagyümölcsOrnish diétatáplálkozászöldség
0

Írta:

Napjainkban, amikor a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása és az olyan diéták követése, mint a paleo, a ketogén vagy épp a Whole30 a trend, hihetetlennek tűnik, hogy két évtizede még az alacsony zsírtartalmú diétákat istenítették.

A U.S. News idei rangsorában, a legjobb diéták általános kategóriájában mégis a zsírszegény étrendet előíró Ornish került a 9. helyre, míg a paleo csupán 33., a ketogén 38., a Whole30 pedig 39. lett. Vajon ez azt jelenti, hogy visszatérnek a zsírszegény diéták? Leáldozóban vannak a zsírban tocsogó fogások? Most kiderül, miért sokkal egészségesebb az Ornish diéta, mint trendi társai.

Mi is az az Ornish diéta?

Az Ornish diétát a ’90-es évek elején Dean Ornish, amerikai orvosprofesszor hozta létre, 30 év kutatómunkáján alapulva. A világon először mutatta ki, hogy az étrend megváltoztatásával még a súlyos szívkoszorúér betegség is visszafordítható, gyógyszeres kezelés vagy akár sebészeti beavatkozás nélkül. A róla elnevezett diéta főként növényi eredetű táplálékok fogyasztásán alapul, mint a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák. Az állati eredetű fehérjék, a zsírok és a finomított szénhidrátok bevitelét csak igen kis mennyiségben engedélyezi.

További nagy előnye, amellett, hogy fogyaszt és véd a szív- és érrendszer betegségei ellen, hogy a mentális egészségre is kiemelten fókuszál. A professzor programjának ugyanis szerves része a hatékony stresszmenedzsment, így a diéta mellé szívből ajánlja a meditáció és a különböző relaxációs technikák beiktatását is. Természetesen az egészséges étrend és a lelki egészség megőrzése mellett a testmozgásra is koncentrál, elsősorban jógával, erősítő- és aerobik edzésekkel.

Mitől hatékony az Ornish diéta?

Az Ornish diéta követésével jelentősen nő a rostfogyasztásunk, illetve radikálisan csökken a finomított szénhidrátok, a nátrium és az alkohol bevitele, ezáltal fogyókúraként kiválóan funkcionál. A diétát akkor is követhetjük, ha cukor- vagy szívbetegségünk van, sőt javasolt is, hiszen gyógyhatással bír. A különböző kutatások során ugyanis kiderült, hogy számos betegség megelőzőjeként és gyógymódjaként is bevethető, többek között a már említett szív- és cukorbetegség, de a prosztatarák és a depresszió ellen is kiemelten hatásos. Alkalmazásával a hosszútávú kísérletek során még gyógyszerek szedése nélkül is bámulatos eredményeket értek el vele, különösen szívkoszorúér-betegség, illetve korai stádiumú prosztatarák esetén, de a cukorbetegek is jelentősen csökkenthették inzulinadagjukat. Mindemellett segít, hogy rendszeressé tegyük a testmozgást, megküzdjünk a stresszel, illetve építsük értékes társas kapcsolatainkat is.

Creative vegetarian cooking at home concept with fresh healthy vegetables chopped, salads and kitchen wooden utensils, top view with copy space

Hogyan néz ki a diéta a gyakorlatban?

Az Ornish diéta elsősorban nem a kalóriák radikális csökkentését tűzi ki célul, hanem a minőségibb táplálkozást. Két különböző irányzata létezik, a megelőző és a visszafordító étrend közül választhatunk. A megelőző sokkal könnyebben követhető és egyéni célokra rugalmasabban szabható. Mérsékelt mennyiségben a halak, a bőr nélküli csirke, az avokádó és a magvak is ehető. A visszafordító változat már jóval radikálisabb, csupán 10% alatti zsírbevitelt engedélyez, a napi koleszterinfogyasztás pedig nem haladhatja meg a 10 mg-ot. Tiltja a húsok (beleértve a szárnyasokat is), a halak és a koffein (kivéve a zöld tea) fogyasztását, és limitálja a cukor, a nátrium és az alkohol bevitelét.

Közös bennük, hogy a telített zsírok száműzésére biztatnak, beleértve az állati fehérjéket és a zsíros tejtermékeket. Kedvenc sovány fehérjeforrásai a zsírszegény tejtermékek, a szója és a tojásfehérje, míg a komplex szénhidrátokat teljes kiőrlésű gabonákból, gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből fedezi.

Hogyan kezdjük el a diétát?

A diéta első lépéseként célszerű a marha- és a csirkehúst olyan növényi fehérjeforrásokra cserélni, mint a bab, a lencse, a tofu és a tempeh. Mivel főként zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásán alapul, így ezeket minden egyes étkezésbe célszerű fokozatosan beiktatni. Ha fogyás céljából megelőző diétát követünk, figyeljünk rá, hogy az olyan egészséges zsírok fogyasztását, mint az avokádó, a magvak és az olívaolaj se vigyük túlzásba, hiszen ezek igen kalóriadúsak. Ha visszafordító fajtáját választjuk, érdemes az elején dietetikus segítségét kérni, hogy a szervezetünk számára szükséges kalóriából és ásványi anyagokból biztosan ne szenvedjünk hiányt. Amennyiben fennálló betegségünket kúrálnánk vele, mindenképp konzultáljunk erről háziorvosunkkal, és önkényesen ne hagyjuk el gyógyszereinket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X