Főoldal > DIÉTA > Lisztérzékeny vagy? Gluténmentesítsd a konyhád!

Lisztérzékeny vagy? Gluténmentesítsd a konyhád!

emésztésétrendgabonagluténgluténérzékenységgluténmenteskonyha
0

Írta:

A gluténérzékenység diagnózisa és az első kétségbeesés után fontos a megoldáskeresés! Bár a glutént tartalmazó élelmiszereket, ételeket ki kell iktatnod az étrendedből, ma már számos alternatíva van a gabona és gabonaipari termékek (pl. lisztek, őrlemények) helyettesítésére.

Viszont köztudott, hogy nem csak az alapanyagok, ételek megválogatására kell odafigyelned! Fontos, hogy a konyhát is gluténmentesítsd. Fokozottan kell figyelni az ételek elkészítésére, tárolására, de még az étkezés körülményeire is!

CÍMKEINFORMÁCIÓ

Első és legfontosabb teendőd még nem a konyhában, hanem a boltban van! Azért, mert egy élelmiszer adottságainál fogva gluténmentes, pl. a hajdina, még nem biztos, hogy nyomokban nem tartalmaz glutént! Mindig olyan terméket válassz, amely csomagolásán fel van tüntetve, hogy „gluténmentes” vagy „gluténérzékenyek is fogyaszthatják”, illetve szerepel rajta a gluténmentes jelölés. Ha a felirat viszont az, hogy „nyomokban tartalmazhat glutént”, hagyd a polcon.

Időről időre ellenőrizd a bevált termékek csomagolását és az összetevők listáját – a gyártó változtathat a gyártási technológián, és változhatnak a csomagolás körülményei is. Ami eddig gluténmentes volt, holnaptól már nem biztos, hogy az!

KONYHAI ESZKÖZÖK

Ha nem egyedül élsz, feltétlenül használj külön eszközöket, sütő- és főzőedényeket, kenyérpirítót, kenyértárolót, kenyérsütőt, illetve munkafelületet (pl. egy jól tisztítható, de elzárva tárolható munkalapot/deszkát). Színekkel, feliratokkal is jelöld az eszközeidet, nehogy véletlenül más használja őket!

Kerüld a fából készült eszközök használatát, mert nem tisztíthatóak meg tökéletesen!

Csakis tiszta és saját konyharuhát, edényfogót használj!

TÁROLÁS

A gluténmentes liszteket, kenyereket, termékeket érdemes külön gluténmentesre kialakított szekrényben, és ott is külön dobozban, tárolóban elzárva tartani. Ha ez nem megoldható, a „mentes” termékek kapjanak külön tároló dobozt, polcot.

Mindig címkézd fel őket, vagy az eredeti csomagolásból a megnevezést, esetleg összetevők listáját ragaszd rá! Érdemes a szavatossági időt is felírni vagy rácímkézni.

Ha csak a tároló doboz vagy polc oldható meg, mindig a gluténmentes termékek legyenek legfelül. Ha valamit le kell fagyasztani, arra is kerüljön címke!

A hűtőben jól zárható dobozokban, edényekben tárolj, címkézd azokat is!

Kitchen utensils and quinoa seeds in bowl on wooden table

SÜTÉS-FŐZÉS KÖZBEN

Ha egy konyhában hagyományos és gluténmentes étel is készül, mindig a gluténmentessel kezdj!

Gluténtartalmú lisztekkel történő munka során a felszálló liszt szennyezheti a gluténmentes ételt. Figyelj rá, hogy gluténnal szennyezett kézzel, eszközzel ne nyúlj a gluténmentes ételhez!

Az „elkülönítés” vonatkozik a főzővízre, a sütőolajra is, tehát ne ugyanabban a vízben, olajban készítsd az ételeket!

Mikrohullámú sütő használatakor mindig használj edényfedőt – főleg idegen helyen, pl. munkahelyen!

TAKARÍTÁS

Minden konyhai textília tisztaságára figyelj oda!

Takarítás, tisztítás során is külön, saját eszközt használj. A mosogatószivacsra, törlőkendőre sokan nem figyelnek, ami nagy hiba.

Nézd végig, nálad esetleg hol lehet hiba, min tudsz még változtatni. Az alapszabályokra tanítsd meg a gyermekeket és a család többi tagját is!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X