Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kifogás, ami gyengíti a szíved

5 kifogás, ami gyengíti a szíved

edzésegészségkifogásmozgásszívtúlsúly
0

Írta:

Ha ezekkel a kifogásokkal takarózol, és nem teszel meg mindent, amit tudsz, az egészséged fogja bánni.

„Nem tudok lefogyni”

Hm, ez egészen biztos? Akkor emlékezz csak vissza: előfordult már veled valaha, hogy szándékosan vagy véletlenül leadtál pár kilót? Nos, ha egyszer ment, menni fog ismét, főleg, ha megfogadod a kardiológusok és a dietetikusok tanácsát, miszerint az egészség teljes életmódváltást feltételez. Tehát ne csak akkor étkezz egészségesen, amikor éppen fogyókúrázol, hanem mindig! Egy szívderítő adat: a kóros elhízás, aminek a hátterében genetikai vagy hormonális okok állnak, mindössze a lakosság néhány százalékát érinti, szóval ha nálad nem mutattak ki ilyesmit, súlycsökkentésre fel!

„Sokszor eszem házon kívül”

Ez bizony baj, mert az éttermekben és kifőzdékben (a gyorséttermekben pedig különösen) nem  kontrollálhatod sem az adagok nagyságát, sem az ételek összetételét vagy zsír- és cukortartalmát. Így hiába eszel például csirkesalátát, nem tudod, hogy az öntetben mennyi cukor van és milyen alapanyagokból készült. A tanácsunk: ha teheted, szánj magadra egy kicsit több időt, és otthon készítsd el az ételeid, mert így legalább tudni fogod, mi van bennük és milyen mennyiségben. El sem hinnéd, mennyire sokat jelent majd – kilókban mérve is.

„Nincs időm edzeni”

Ezt a labdát sajnos azonnal vissza tudjuk ütni, mert mindössze napi 20 perc mozgás is nagymértékben segíti a szív- és érrendszeri betegségek elkerülését. Manapság már rengeteg otthon, sőt, házimunka közben vagy a tévé előtt is végezhető gyakorlatsor létezik, amikkel anélkül mozoghatsz, hogy ki kellene lépned a házból, mégis felfrissítenek és erősítenek. Nap 20 perced pedig kell, hogy legyen saját magadra!

sziv2.jpg ()

„Nem akarok gyógyszereket szedni”

Ha az orvosod felír egy erősebb vitamint vagy stabilizálót, semmi okod rá, hogy megkérdőjelezd a döntését. Az emberek nagy része olyan megszállottan ragaszkodik a természetes gyógymódokhoz és szerekhez, hogy sokan mindent elhisznek, aminek a reklámja az interneten eléjük kerül, és ismeretlen eredetű, méregdrága étrend-kiegészítőket és vitaminnak nevezett készítményeket fogyasztanak. Pedig gyógyszerellenesség ide vagy oda, még mindig jobb egy ellenőrzött forrásból származó, esetleg kemikáliákat is tartalmazó gyógyszer, mint egy kétes eredetű por vagy tabletta.

„Túl késő már elkezdenem egészségesen élni”

Miért, valaki biztosított róla, hogy holnap a fejedre esik egy tégla? Változtatni, a jobbra törekedni soha nem késő, elég, ha megnézed, hány idős ember szánja rá magát a gyerekek kirepülése után arra, hogy egészségesebb és tudatosabb életet fog élni, sportolni és túrázni jár, és megújítja a táplálkozási szokásait. Nem állítjuk, hogy a változás egyszerű lesz, de hosszú távon nagyon megéri majd – főként azért, hogy te is boldog és fitt nyugdíjas lehess egyszer, akinek olyan egészséges a szíve, akár egy harmincasé!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X