Főoldal > DIÉTA > Így válogass az élelmiszerek közül!

Így válogass az élelmiszerek közül!

diétafogyókúra
0

Írta:

Hogyan válassz a csipetnyivel több és a leheletnyivel több közül? Megvehetnéd ezt a szószt vacsorára. Vagy azt. Na, most akkor ezt vagy azt? Ilyenkor két dolgot tehetsz: vagy ott állsz nap-estig a szupermarket polcai között, vagy segítségül hívod az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) Tápanyagtáblázatot. Egyetlen pillantás a táblázatra, és máris tudod, miből mennyi található […]

Hogyan válassz a csipetnyivel több és a leheletnyivel több közül?
Megvehetnéd ezt a szószt vacsorára. Vagy azt. Na, most akkor ezt vagy azt? Ilyenkor két dolgot tehetsz: vagy ott állsz nap-estig a szupermarket polcai között, vagy segítségül hívod az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) Tápanyagtáblázatot. Egyetlen pillantás a táblázatra, és máris tudod, miből mennyi található az adott élelmiszerben. Például, hogy a napi ajánlott nátrium mennyiségből mennyi nátrium is van egy adagban. Ha tehát ez a fontos számodra, könnyedén kiválaszthatod azt a szószt, amelyikben kevesebb van belőle, és máris dobhatod a bevásárlókocsiba. Ennyi az egész. Már mehetsz is haza. Ugye milyen egyszerű?

0008900_1.jpg ()

Példa az INBÉ tápanyagtáblázatban található adatokra: 125g a szószból az alábbi mennyiségeket tartalmazza az ajánlott napi bevitelből.

Energia 56 3%
Cukor 4.9g 5%
Zsír 2.6g 4%
Telített zsírsav 0.4g 2%
Nátrium 0.9g 15%

Hogyan válassz a fincsi, a fincsi és a fincsi közül?
Ebédidő van. A dilemma: melyiket válaszd? A lágy natúrt vagy a gyümölcsös joghurtot nagy gyümölcsdarabkákkal? Döntések, döntések az egészséges és a még egészségesebb között. Természetesen mind tetszik neked. De közben a kalóriákra is figyelni kellene. Vess egy pillantást a az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) Tápanyagtáblázatra, amelyet a joghurt csomagolásán, mert ez a táblázat pontosan megmondja neked, mennyit tartalmaz az adott termék a 2000 kalóriányi napi ajánlott mennyiségből. Attól függően, hogy éppen mit tervezel (pl. mozogni mész, vagy éppen kisbabát vársz, vagy csak az íze számít?) válaszd azt, mely az éppen aktuális fizikai állapotodnak, vagy leterheltségednek megfelelő biztosítja a szükséges mennyiségű energiát. Aztán nyisd ki, csodáld egy ideig, majd edd meg. És ha úgy érzed, nyugodtan nyalogasd le a fólia belsejéről a rajta maradt joghurtot. Nehogy kárba vesszen.

Hogyan válassz a ropogós, a nyami és a húdefinom közül?
Nagyjából mindegyik gabonapehely fincsi. De akkor mi alapján válasszuk ki, hogy melyiket együk reggelire? Ha például a cukorbevitelt tartod szem előtt, akkor vess egy pillantást az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) Tápanyagtáblázatra, és máris könnyedén eldöntheted. Ez egy olyan újdonság, amit sokféle élelmiszer csomagolásán megtalálhatsz. És miután pontosan megmutatja, hogy az adott termék hány százalékát tartalmazza a napi ajánlott cukorbevitelnek, könnyedén kiválaszthatod azt a gabonapelyhet, amelyik a leginkább megfelel az igényeidnek. Ezek után nem kell pénzfeldobással döntened. Vagy pehelyfeldobással. Ami, valljuk be, kicsit furcsa módszer.

0008900_2.jpg ()

Példa az INBÉ tápanyagtáblázatban található adatokra: 30g a gabonapehelyből az alábbi mennyiségeket tartalmazza az ajánlott napi bevitelből.

Energia 112 6%
Cukor 2.5g 3%
Zsír 0.3g <1%
Telített Zsírsav 0.1g <1%
Nátrium 0.5g 9%


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X