Főoldal > DIÉTA > 5 tízórai a Wellness jegyében

5 tízórai a Wellness jegyében

egészségtízórai
0

Írta:

Akár gyermeked, párod vagy saját magad számára készítesz tízórait, mindig figyelj a változatosságra! A gyerekek többségét szinte lehetetlen rávenni arra, hogy az iskolai büfében kapható chipsek és cukrozott sütemények helyett inkább az otthon készített tízórait egye meg. A könnyen elkészíthető, egészséges és finom harapnivalókhoz most 5 remek tippet olvashatsz. Rostokban gazdag szendvics  A felnőttek és gyerekek […]

Akár gyermeked, párod vagy saját magad számára készítesz tízórait, mindig figyelj a változatosságra! A gyerekek többségét szinte lehetetlen rávenni arra, hogy az iskolai büfében kapható chipsek és cukrozott sütemények helyett inkább az otthon készített tízórait egye meg. A könnyen elkészíthető, egészséges és finom harapnivalókhoz most 5 remek tippet olvashatsz.

Rostokban gazdag szendvics

0009235_1.jpg ()

 
A felnőttek és gyerekek szervezetének egyaránt nagy szüksége van a gabonafélékre – nem mindegy azonban, hogy ezekből melyik fajtát választod. A finomított lisztből készült kenyerek helyett inkább a rozs- vagy grahamlisztből készült fajtákat vásárold, különösen a magokkal szórt változatokat. Ezek rostdúsak és gazdagok B-vitaminban.
Tipp:
Nagyobb kedvet csinálhatsz a szendvicsek fogyasztásához, ha a kenyerek közé a felvágotton és sajton kívül ízléses formára vágott, színes, magas vitamintartalmú zöldségeket is teszel (pl. sárga, vörös vagy zöld húsú kaliforniai paprikát, paradicsomot vagy kígyóuborkát).
Dietetikus szakértőnk, Tihanyi András véleménye:
Sovány sajttal és sonkával, “szívbarát” vagy light margarinnal készítve ez a szendvics tökéletes reggelinek. Ha zsírosabb sajttal, felvágottal és vajjal készítjük, inkább azoknak ajánlható, akik sokat mozognak, fizikai munkát végeznek vagy sportolnak.

Muffin nassolásra   

Ez az angolszász eredetű finomság tízóraira és uzsonnára egyaránt kitűnő választás. A muffin készítéshez csupán egy megfelelő sütőformára van szükséged, a számtalan receptváltozat között pedig rengeteg olyat találsz, amelynek barnacukor és teljes kiőrlésű liszt az alapja. Az így készített muffin nemcsak finomabb, de egészségesebb is az iskolai büfékben kapható, finomított lisztből készült társaiknál (pl. kakaós csiga, túrós batyu).
Tipp:
Ha muffint csomagolsz, ne feledkezz meg a finom italról sem! Készíts teát, vagy frissen facsart sárgarépa és narancslevet. Ne cukorral, mézzel édesítsd őket.
Dietetikus szakértőnk, Tihanyi András véleménye:
A muffin egy bögre joghurttal és friss gyümölcsökkel együtt csomagolva ideális választás tízóraira. Az édesség iránti vágyat is kielégíthetjük vele. Önmagában azonban nem tanácsos reggelire fogyasztani.

Gyümölcsök vitaminpótlásra

Akármelyik gyümölcsöt kedveli csemetéd vagy a párod, minden nap kerüljön valamilyen egészséges finomság az elemózsiás táskájába! A télvégi időszakban különösen fontos vitaminforrás a narancs, a kivi és az alma. Kerüld a szezonális gyümölcsök (például eper, szőlő) vásárlását, mert amíg nincs itt az érési szezonjuk, a vegyszerek, amelyekkel kezelik őket, kifejezetten káros hatással lehetnek a szervezetre.
Tipp:
Ha szeretteid nehezen kaphatók a gyümölcsfogyasztásra, készíts nekik többféle felaprított, meghámozott gyümölcsöt tartalmazó salátát, amelyet megbolondíthatsz egy kis müzlivel!
Dietetikus szakértőnk, Tihanyi András véleménye:
A gyümölcsök önmagukban nem ideálisak reggelinek, mert a három fő étkezésnek fehérjéket is megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia. Ám gyümölcssalátaként, joghurttal leöntve, esetleg kis búzacsírával, egy-két szem mandulával és egy kis kanál mézzel megbolondítva, remek energiát adó eledel készíthető belőlük.

Joghurt a jó emésztésért  

Az élőflórás joghurt megkönnyíti az emésztést, magas vitamin- és kalciumtartalma pedig jótékony hatású lehet mind a gyermek, mind a felnőtt szervezet számára. Itt is figyelj a minőségre! 
Tipp:
Tízóraira érdemes a könnyebben fogyasztható, cukormentes ivójoghurtot csomagolni.
Dietetikus szakértőnk, Tihanyi András véleménye:
A joghurt önmagában nem alkalmas reggelinek, inkább csak tízórainak. Fogyasszunk mellé rostokban vitaminokban, szénhidrátban és más tápanyagokban dúsabb élelmiszereket (például gabonából készült élelmiszereket és gyümölcsöket).

Túró rudi – Pro és Kontra
A gyerekeket reménytelen vállalkozás lenne a csokievésről lebeszélni. A túró rudi ma már klasszikusnak számító magyar édesség. Igaz,  étbevonómasszával készül, fogyasztása heti egy-két alkalommal még nem egészségtelen. A túróban található kalcium nemcsak a gyerekek csontjainak fejlődését segíti elő, de fogyasztása segíthet a felnőtteknek is a csontritkulás megelőzésében. Ha teheted, azt a rudit válaszd, amelynek a kalciumtartalma magasabb, zsírtartalma pedig alacsonyabb a szokásosnál!
Dietetikus szakértőnk, Tihanyi András véleménye:
A túró rudit se fogyasszuk önmagában reggelire, mert nem tartalmaz elegendő mennyiséget a nap indításához szükséges tápanyagokból, rosttartalma pedig gyakorlatilag nulla. A jól összeállított reggeli mellé egy kis túró rudi még engedélyezett, de csak akkor, ha nincs súlyfeleslegünk!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X