Főoldal > DIÉTA > Salaktalanítás savanyúkáposztával

Salaktalanítás savanyúkáposztával

diétafogyókúrasalaktalanít
0

Írta:

Meghökkentő, hogy az ókori rómaiak mennyi mindent ismertek és használtak, amit mi nem feltétlenül hoznánk velük összefüggésbe, mégis ők kezdték a készítését. A savanyúkáposzta receptje azonban itt feledésbe merült és így Ázsiából kellett újra Európába hozni.Ma többé-kevésbé minden káposztát termő országban savanyítják ezt az olcsó és gazdag tápértékkel bíró zöldséget. A holland zuurkool, az észt […]

Meghökkentő, hogy az ókori rómaiak mennyi mindent ismertek és használtak, amit mi nem feltétlenül hoznánk velük összefüggésbe, mégis ők kezdték a készítését. A savanyúkáposzta receptje azonban itt feledésbe merült és így Ázsiából kellett újra Európába hozni.
Ma többé-kevésbé minden káposztát termő országban savanyítják ezt az olcsó és gazdag tápértékkel bíró zöldséget. A holland zuurkool, az észt hapukapsas, a német sauerkraut, az olasz capuri garbi, mind ugyanazt a csodálatos tüneményt takarja: a savanyúkáposztát. Savanyú ízét a tejsavnak köszönheti, amely a friss káposztában lévő cukrot fermentálja. Ez a tejsavas erjesztési technológia.

A régmúlt idők tengerészei megfigyelték, hogy ha nagyobb savanyúkáposzta készletekkel indulnak hosszabb tengeri utakra, akkor a legénység körében nem üti fel a fejét – az amúgy nagyon általános – skorbut. James Cook kapitány 1776-ban kitüntetést kapott, amiért legénységét megvédte ettől a betegségtől a savanyúkáposzta napi adagolásával.

0009315_1.jpg ()

A friss káposztafejeket egyben és vékonyra szeletelve egyaránt savanyítják. Hordókban vagy kádakban, sóval és fűszerekkel rétegezve, legalább egy hónapig erjesztik. A műveletet az őszi-téli időszakban kezdik, először fűtött, majd hideg helyiségekben folytatják. A savanyúkáposztában és annak levében nagy mennyiségű élő tejsavbaktérium található. Ez azt jelenti, hogy ez a szerény étek nagyszerű probiotikum, vagyis az emésztőrendszerben elpusztítja a rothadást előidéző baktériumokat. A Lactobacillus nevű probiotikum, amely a jó minőségű, élő joghurtban is megtalálható, itt még nagyobb mennyiségben van jelen. Tejfehérje érzékenyek figyelem! Nem kell lemondani ezekről a fontos, az emésztőrendszer egészségét támogató tápanyagokról.

A szervezet méregtelenítési folyamataiban nagyon hasznos segítőtárs, hiszen a bélrendszerben a helytelen táplálkozás miatt kialakult méregképződést ellensúlyozza. Az emésztőrendszer tisztulása a vér fokozatos tisztulását vonja maga után. Magas rosttartalma is a méreganyagok gyorsabb kitisztulását segíti elő. A savanyúkáposzta-lé külsőleg is felhasználható bőrtáplálásra és tisztításra. Fogyaszt, salaktalanít, ezért fogyókúrák kitűnő kiegészítője is. Magas a C-vitamin tartalma, mangánban, rézben, cinkben gazdag, ezáltal a vírusok és baktériumok elleni védelmi rendszerünket erősíti. Vas-, fluor- és folsavtartalma a vérképzésben válik hasznunkra.

Tökmagolajos savanyúkáposzta-saláta héjában sült burgonyával – recept 4 személyre

  • 4 nagy burgonya
  • Fél kg savanyúkáposzta
  • 1 kis fej hagyma, hajszál vékonyra szeletelve
  • 2-3 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
  • 3 dkg enyhén pirított tökmag
  • Tengeri só

A burgonyákat alaposan megmossuk és héjával együtt forró sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. (Parázson is készíthetjük, úgy talán még finomabb.) A sült burgonyákat félbevágjuk, pici tengeri sóval megszórjuk és a vékonyra szeletelt hagymából, savanyúkáposztából, tökmagolajból készült, pirított tökmaggal megszórt saláta körettel jóízűen megesszük.

Cikkünk az Angyalok Kertje által kiadott Angyali Tanácsok alapján készült.
További információ:
Angyalok Konyhája
Angyalok Kertje


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X