Főoldal > DIÉTA > Toplistás húsvéti ételek

Toplistás húsvéti ételek

diétafogyókúrahúsvét
0

Írta:

Karácsonykor és húsvétkor még azok sem tudnak ellenállni a finom ételek csábításának, akik az év többi napján odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Bár idén a húsvét szokatlanul korai időpontra esik, talán nem kell nélkülöznünk azokat a zsenge tavaszi zöldségeket, amelyek egészségesebbé tehetik az ünnepet. Összegyűjtöttük és rangsoroltuk a legnépszerűbb húsvéti ételeket, hogy könnyedén eldönthesd, mi kerüljön […]

Karácsonykor és húsvétkor még azok sem tudnak ellenállni a finom ételek csábításának, akik az év többi napján odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Bár idén a húsvét szokatlanul korai időpontra esik, talán nem kell nélkülöznünk azokat a zsenge tavaszi zöldségeket, amelyek egészségesebbé tehetik az ünnepet.

Összegyűjtöttük és rangsoroltuk a legnépszerűbb húsvéti ételeket, hogy könnyedén eldönthesd, mi kerüljön az ünnepi asztalra!

No. 5.: A húsvéti sonka – szigorúan ünnepi finomság
Magas energia- zsír és koleszterintartalma miatt nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, ennek ellenére a húsvéti fogások közül nem hiányozhat a főtt vagy füstölt sonka. Vásárláskor azonban nagyon oda kell figyelned, mivel egyes hentesüzletekben és bevásárlóközpontokban gyakran rossz minőségű vagy lejárt szavatosságú terméket is forgalmaznak. Az olcsóság árulkodó lehet – inkább kevesebb, de jó minőségű sonkát vegyél!
Nem főbenjáró bűn, ha a kényelmes húsvéti reggeliken egy kis barna kenyérrel, főtt tojással és sok zöldséggel néhány szelet sonkát is elfogyasztasz – ám ha nem szereted a sertéshúst, a húsvéti sonkát akár főtt pulykacombbal is helyettesítheted.

0009604_1.jpg ()

No. 4.: Csokoládényúl – csakis az igazit!
Az ét- vagy tejbevonóból készült csokoládéfigurák még a negyedik helyet sem érdemelnének a listán, hiszen ezek kifejezetten egészségtelen hidrogénezett növényi zsírokból készülnek. A hártyavékony nyuszi- és tojásfigurák íze egyébként meg sem közelíti a valódi csokoládéét, áruk azonban csábítóan alacsony.
Akár magadat, akár párodat vagy gyermekeidet leped meg, valódi kakaóvajból készült nyuszifigurát válassz! Mivel ezek értékes vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak, a kis mértékű csokifogyasztás még egészségesnek is tekinthető.

No. 3.: Piros tojás – nem csak locsolóknak
A tojás a húsvét legfontosabb jelképe – sok helyen még ma is piros tojást ajándékoznak a locsolóknak. Magas koleszterintartama miatt a tojás sokáig tiltólistán volt, ám az orvostudomány mai állása szerint azonban mérsékelt fogyasztása kifejezetten egészséges. Ennek oka az, hogy a tojásban megtalálható szinte az összes létfontosságú vitamin, és azok a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak is, amelyeket a szervezetünk nem képes magától előállítani.
Bátran fogyassz tehát húsvétkor főtt tojást akár salátákban, akár a sonka mellé – sőt, ha tojást festesz, ennek belsejét is felhasználhatod!

No. 2.: Retek – a húsvéti vitaminforrás
A piacokon szinte elsőként megjelenő tavaszi zöldség a hónapos retek. Az apró piros gumók C-vitamin tartalma rendkívül magas (így kiváló immunerősítő), ugyanakkor meglehetősen sok A‑és B-vitamin is található benne. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalma segít a keringési betegségek megelőzésében, napi egy-két retek elfogyasztása pedig jó hatással lehet az emésztésre is (nagyobb mennyiség viszont problémákat okozhat a gyomor- és bélproblémákkal küzdők számára). A friss, ropogós retek ideális kiegészítője a nehéz ünnepi fogásoknak, a hétköznapokban pedig a szendvicseidet és salátáidat is feldobja.

No. 1.: A legjobb húsvéti étel: a torma
Bár erőteljes, csípős íze miatt sokan nem kedvelik, a húsvéti sonka mellé hagyományosan jár a reszelt vagy mártásként elkészített torma. A fűszernövények és gyógynövények közé egyaránt sorolható torma a magyar konyha egyik különlegessége, amely külföldön talán népszerűbb, mint itthon.
A torma messze a legegészségesebb a húsvétkor asztalra kerülő ételek közül – csípősségénél fogva nemcsak a légutakat tisztítja, de rendkívül erős baktériumölő hatással is bír. Bátran fogyassz tehát az ünnep ideje alatt frissen reszelt, akár ecettel és egy kevés cukorral ízesített tormát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X