Főoldal > DIÉTA > A székrekedés lelki okai

A székrekedés lelki okai

bélproblémafogyókúraszékrekedés
0

Írta:

A székrekedés esetén a kiválasztást segítő perisztaltikus izommozgások lelassulnak – ez okozza a megrekedést. A kiválasztott tápanyag egyes, a betegségek lelki okait vizsgáló elméletek szerint, nem feltétlenül csak a rostszegény táplálkozás számlájára írható: a székrekedés a negatív gondolatok, a harag, a méreg, vagy akár a féltékenység fizikai megjelenését is jelentheti. Mi idézheti elő tehát a […]

A székrekedés esetén a kiválasztást segítő perisztaltikus izommozgások lelassulnak – ez okozza a megrekedést. A kiválasztott tápanyag egyes, a betegségek lelki okait vizsgáló elméletek szerint, nem feltétlenül csak a rostszegény táplálkozás számlájára írható: a székrekedés a negatív gondolatok, a harag, a méreg, vagy akár a féltékenység fizikai megjelenését is jelentheti. Mi idézheti elő tehát a székrekedést? Mentálisan arra a vágyadra utalhat, hogy az életed minden eseményét kontrollálnád, ami igen nagy belső bizonytalanságot feltételez. 
Túl sokat szorongsz, akinek szüksége van mások elismerésére? A bizonytalanságod miatt talán túl sok, apró dolog miatt aggodalmaskodsz, és emiatt mások szemében akár kicsinyesnek is tűnsz?

0010913_1.jpg ()

Lássuk, hogy milyen helyzetek okozhatnak székrekedést!

  • nehéz anyagi helyzetbe kerültél
  • kapcsolataid konfliktusokkal telik
  • hirtelen életmódváltás, ami felforgatja az eddigi életviteled
  • utazás miatt érzed magad bizonytalanságban
  • bizonytalan jövőjű kapcsolat

Mi zajlik benned? 
A fenti esetekhez hasonló szituációkban lehet, hogy túlságosan ragaszkodsz a gondolataidhoz, személyes javaidhoz? Azt gondolod, hogy amit ismersz, és megszoktál, az biztosan lehetővé teszi számodra a kontrollt, az irányítást, és könnyen nyújtja a biztonság illúzióját. Így azonban előfordulhat, hogy elnyomod az érzelmeid, megszűnik a spontaneitásod, és megakadályozod önmagad előbbre jutását, haladását.

Mit tehetsz ellene?
Ne fojtsd el a problémáidat, és engedd az érzéseid a felszínre kerülni, ne ragaszkodj szigorúan a megszokott, biztonságosnak tűnő, de konfliktusos helyzetekhez! Engedd magadnak, hogy önmagad legyél, hogy szabadnak és frissnek érezd magad, és találd meg azt, ami visszatart, ami akadályoz. Engedd el azt, ami már nem felel meg neked, és szakadj el a múlttól, nézz előre, egy izgalmasabb élet felé.
 

0010913_2.jpg ()

Cikkünk a Lelki eredetű betegségek lexikona című kötet nyomán készült.
Szerző: Jacques Martel
Fordította: Schnedarek Réka 
Partvonal Könyvkiadó, 2007.
3290 HUF
www.partvonal.hu  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X