Főoldal > DIÉTA > Jótékony zsírok a fogyókúrában?

Jótékony zsírok a fogyókúrában?

diétafogyókúrazsírok
0

Írta: and

Lássuk, hogy melyek azok a zsírok, amelyekről akkor sem kell lemondanod, ha fogyókúrázol, sőt, kifejezetten segíthetnek célod megvalósításában.     LigetszépemagolajA ligetszépeolaj gamma-linolénsavat tartalmaz, amely bőrnyugtató hatású. Kutatások szerint  segíthet akkor is, ha fogyókúrázol, mert kis mértékben gyorsíthatja a fogyást illetve segíthet az elért eredmények megtartásában. Ez az olaj bioboltokban kis kiszerelésekben és kapszula formájában is beszerezhető. Keverheted […]

Lássuk, hogy melyek azok a zsírok, amelyekről akkor sem kell lemondanod, ha fogyókúrázol, sőt, kifejezetten segíthetnek célod megvalósításában.    

  • Ligetszépemagolaj
    A ligetszépeolaj gamma-linolénsavat tartalmaz, amely bőrnyugtató hatású. Kutatások szerint  segíthet akkor is, ha fogyókúrázol, mert kis mértékben gyorsíthatja a fogyást illetve segíthet az elért eredmények megtartásában. Ez az olaj bioboltokban kis kiszerelésekben és kapszula formájában is beszerezhető. Keverheted salátákhoz és más ételekhez, de pontosan adagolni csak étrend-kiegészítőként lehet!
    Tippünk: Viszkető bőr kezelésére és a fogyókúra elősegítése céljából is alkalmazhatod, de előtte feltétlenül konzultálj bőrgyógyászoddal, orvosoddal vagy, dietetikusoddal.

  • Halolaj
    A halolaj jótékony hatásairól ma már szinte mindenki hallott. A hidegtengeri halak, mint például a makréla, hering, szardínia gazdagok a szervezet számára fontos omega-3 zsírsavakban. A zsírsavakból képződő anyagok csökkentik a koleszterinszintet, sőt akár a krónikus gyulladások és fájdalmak kezelésére is alkalmasak lehetnek. Hiányuk olyan  pszichés problémákat okozhat, mint például a depresszió.  Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak olaja a fogyásodat is elősegítheti – természetesen csakis megfelelően összeállított étrend mellett.  
    Tippünk: Ha fogyókúrázol vagy szeretnéd, hogy elegendő omega-3 zsírsavhoz jusson a szervezeted, hetente legalább egyszer, de inkább kétszer fogyassz hidegtengeri halféléket. Ha nem szereted őket, kérd ki szakértő tanácsát, hogy mennyi halolaj alapú étrend-kiegészítőt javasolt szedned. Ne feledd: egészségügyi problémák kezelésére vagy azok mellett kizárólag orvosi felügyelet alatt alkalmazhatod ezeket!

    0011294_1.jpg ()

  • Koreai fenyőolaj
    A koreai fenyő nagy szemű és ízletes magvait ősidők óta fogyasztják Ázsiában, ám az egészségre kifejtett hatásáról idáig csak keveset lehetett tudni. Kutatásokból kiderült, hogy a koreai fenyő olaja jótékony hatással lehet a magas koleszterinszintre és vérnyomásra. A belőle kifejlesztett étrend-kiegészítő (PinnoThin™) pedig mindössze pár gramm olajat tartalmaz adagonként, így fogyasztásakor, csak kis mennyiségű energiát viszel be vele a szervezetbe. További előnye, hogy csökkentheti az étvágyadat és fokozhatja a jóllakottságérzeted is.  
    Tippünk: Ha nagy súlyfelesleged van, tanácsos  dietetikus segítségét kérni a koreai fenyő olaj használatával kapcsolatban. A kutatások ezen a téren nagyon ígéretesek, ám még kezdeti fázisban vannak!

  • MCT
    Az MCT-ket­*  régóta használják a sport területén, de a dietoterápiában is alkalmazzák őket a dietetikusok, főleg hasnyálmirigyproblémák  esetén. Kutatásokból kiderült az is, hogy az MCT zsírok fogyasztása növeli a szervezet energiafelhasználását és elősegítheti a zsírtömeg vesztést egy jól megtervezett testtömeg csökkentő program részeként.
    Tippünk: Ha nagy súlyfelesleged van, az MCT-k szedésével kapcsolatban kérd ki dietetikus segítségét.  Az MCT-k természetes zsiradékokban is előfordulnak, de csak kis mennyiségben:  így például megtalálhatóak a kókuszzsírban vagy margarinokban (pl. Rama) 

  • CLA
    A CLA-ról szóló reklámokkal újságokban és patikákban egyaránt találkozhatsz. A CLA- név több némileg eltérő szerkezetű anyagot (izomereket) összefoglaló név, és ezeknek az anyagoknak más és más hatásuk van a szervezetre. A klinikai kísérletekben a CLA kimutathatóan csökkentette a test zsírtartalmát.  Az izomer-keverékeknek az emberi testre gyakorolt kedvező hatását nem minden vizsgálat igazolta egyértelműen, de több adat is van arra, hogy hasznos lehet alkalmazása.
    Tippünk: A CLA természetes forrásai a tejtermékek, de ezekkel az élelmiszerekkel csak kis mennyiségű CLA-hoz jut a szervezeted. Mielőtt megvásárolnád a táplálék-kiegészítőként kapható terméket, tájékozódj arról, hogy a szükséges és megfelelő mennyiségű CLA-t tartlamazza-e. A szedésével kapcsolatban – különösen, ha nagy súlyfelesleged van – kérd ki dietetikus szakember véleményét.  
     

Ne feledd:
A jótékony zsírok és a belőlük készült étrend-kiegészítők nem csodaszerek! A fogyáshoz nincs feltétlenül szükség rájuk. Az egészséges életmód, a szakszerűen összeállított étrend és személyre szabott mozgásterv hozzásegíthet az áhított cél eléréséhez, amelyhez a dietetikus segítségével kiválasztott jótékony zsiradékok is nyújthatnak egy kis támogatást.

Tudtad?
– Az MCT-k, közepes lánchosszúságú zsírsavakból álló trigliceridek.
– A CLA tudományos elnevezése, a konjugált linolsav


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X